Sharkoon REV220 review
Cases van Sharkoon zal je vaker bij ons langs hebben zien komen, en dat is niet zonder reden. Zo maakt dit merk de laatste jaren prima behuizingen voor leuke prijzen, en ben ik meestal goed te spreken over dit merk. In deze review bespreken we de Sharkoon REV200, eerder hebben we zijn voorganger, de REV200 , gereviewed. Sharkoon geeft de REV220 een adviesprijs van 110 euro.
Bouw en afwerking
Als we een eerste blik werpen op de REV220 zien we dat de behuizing een mooi ATX-formaat heeft. Het kunststof front-panel heeft een soort carbonlook met in het midden een grote metalen rechthoek welke rondom voorzien is van RGB-leds. Op dit prijspunt had volledig metaal misschien netter geweest, al ziet het er op een afstandje voldoende luxe uit.
De zijpanelen en het frame voelen stevig en robuust aan, en zijn makkelijk los te maken door de schroeven aan de achterkant los te draaien. Standaard komt de case met maar liefst 5 fans, waarvan 3 aan de voorkant zonder verlichting, en 2 met verlichting aan de achterkant.
Aan de bovenkant vinden we de aan- en RGB knop, 2x USB3.0, 2x USB2.0 en audio. Verder is hier een grote kunststof klep met hieronder de aansluitingen van het moederbord.
Aan de binnenkant van de REV220 gebeurt er wat geks, alles is namelijk 90 graden gedraaid, wat er erg bijzonder uitziet. Waar het moederbord normaal de aansluitingen naar achteren heeft zijn deze hier naar boven gericht, heel apart. De binnenkant is over het algemeen netjes en overzichtelijk, al heeft de PSU-shroud wel een soort rare knik in het midden waar deze ineens lager doorloopt.
Aan de achterkant van het moederbord zien we de meegeleverde aRGB-controller welke tot acht fans/ledstrips aan kan sturen, drie hiervan zullen standaard bezet zijn. Deze controller is eventueel via een VDG of +5V aRGB-connector op het moederbord te bedienen, anders via de knop bovenop de case. Verder is er plek voor twee 3.5” en vier 2.5” schijven
Specificaties
In de praktijk
Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Net als bij de REV200, of vrijwel elke ATX-behuizing, spreekt de installatie redelijk voor zich. Kwestie van alles vastschroeven, inpluggen en gaan. Nu is het zo dat de REV220 alles 90 graden gedraaid heeft, al blijkt dat toch een stuk logischer als je eenmaal bezig bent.
Helaas zien we net als bij zijn voorganger, de REV200, dat Sharkoon geen fanhub meelevert, maar wel fans met zowel 3-pin als MOLEX-aansluiting. Nu kan je deze MOLEX op elkaar verbinden en zo alle fans via een poort voeden, het kan anno 2020 toch een stuk netter om ze niet via zo’n overbodig grote connector te verbinden. Fanhub? Graag!
Bovenop kunnen onder de klep de kabels naar achteren geleidt worden. Mocht je niet al te stugge kabels gebruiken kan je hier prima een hoop snoeren kwijt.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans gebruikt. Wel heb ik in dit geval voor de test een van de RGB fans vervangen door de ML120L-waterkoeler en de originele fan van de CM-koeler.
Met CPU-stress ziet het er allemaal netjes uit. CPU niet te warm, GPU erg netjes en in de case blijft het ook prima gekoeld. Met gaming lijkt het ook allemaal prima te zijn. GPU zit wat hoger maar geen reden tot paniek.
Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.
Met CPU-stress is het geluid net als bij gaming laag, maar wel hoorbaar.
Showcase
Conclusie
Onder de streep kan ik erg positief zijn over de bouwkwaliteit en het uiterlijk. Zo voelen alle onderdelen stevig en degelijk aan, waardoor de case een lange tijd mee zou kan gaan. Door het gedraaide interieur is de REV220 net wat anders dan de andere ATX-behuizingen, dus een pluspunt voor creativiteit. Ook is de RGB-verlichting van deze case prima uitgevoerd, en ziet het er erg leuk uit. Je zou door de bijzondere plaatsing van de GPU verwachten dat de airflow en daarmee de temperaturen wat minder zullen zijn, al valt dit in de praktijk erg mee.
Toch zien we een paar dingen die wat minder bevallen, die ook bij zijn voorganger ten sprake kwamen. Zo zijn er vijf fans aanwezig, wat best veel is, maar is er geen fanhub. Nu kan je alle ventilatoren weliswaar via molex doorlussen, het had toch wat netter gemogen. Ook is het front-panel deels van kunststof gemaakt, wat bij deze case op zich wel een leuke uitstraling heeft, toch zien we in dit prijsgebied liever volledig metaal.
Met zijn adviesprijs van €110 is de Sharkoon REV220 een leuk kastje. Qua prijs is dit in een wat hoger segment, maar komt wel met de looks en features die bij dit bedrag passen, zoals met de RGB-fans en bijbehorende controller. Qua degelijkheid en bouwkwaliteit doet de case het goed, al had het front-panel in volledig metaal niet misstaan. Mocht je zelf genoeg aansluitingen hebben voor de vijf fans is dit gewoon een leuke koop, en is hij voor het geld gewoon een aanrader.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters Instagram