De eerste stap van Sharkoon in de wereld van mechanische toetsenborden is verre van onaardig. Hoewel het sommigen even zal duren om zich over de merknaam heen te zetten denk ik dat je er vooral jezelf mee hebt als je op basis van de rest van hun assortiment je mening over dit product laat kleuren. Sharkoon heeft weliswaar een groot assortiment aan opvallende budget behuizingen die het in Azie aanzienlijk beter doen dan in Europa (en hier soms aardig wat wenkbrauwen doen fronzen), maar ze hebben ook een stevig assortiment aan producten met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Als ik vervolgens zeg dat dit toetsenbord van een niet misselijke 139 euro (adviesprijs, 129 euro vanafprijs) ook een uitstekende prijs-prestatieverhouding heeft dan is dan zonder meer een compliment. Dat het ook nog eens het meest betaalbare mechanische RGB toetsenbord op de markt is (die je ‘gewoon’ in Nederland met onze geliefde kopersbescherming e.d. kan kopen) is natuurlijk een leuke bonus voor de koper, al blijft de meerprijs vergeleken met niet-RGB bordjes nog altijd aardig fors.

In praktisch elk opzicht zet de Sharkoon eigenlijk een uitstekend plaatje neer. Van een compleet featurepakket met o.a. USB poorten, audio poorten, RGB mogelijkheden en een polssteun tot een keurig degelijke bouw en prettige afgewerkte materialen en alle gangbare ‘gamer’ gerelateerde specs zoals een snelle response, N-Key rollover en makro functionaliteit. Ik kan wel iets te klagen vinden, maar veel is het niet: Het polssteuntje zou van mij nog ietsjes hoger mogen, of een 3-punt bevestiging hebben voor wat extra balans, en de software is wat uitstraling nog niet op het punt van bijvoorbeeld Corsair, Razer, of ROCCAT, maar ik heb twijfels of er veel mensen zijn die binnen het huidige softwarepakket niet goed uit de voeten kunnen en ook de polssteun doet in de praktijk gewoon wat hij moet doen. En daar houdt de ‘kritiek’ echt op.

Het lukt de MK80 net niet om de Corsair Strafe RGB van de troon te stoten als ultiem RGB mechanisch bord in mijn ogen, die is een tikkeltje eleganter en ook vanwege het effect van de transparante MX switches op de LED effecten, maar Sharkoon voert de druk toch heel hard op met alle aandacht die ze in de MK80 hebben gestoken. Daarbij moeten we ook vooral niet vergeten dat de MK80 verkrijgbaar is voor maar liefst 35 euro minder dan de Corsair, en dat is toch wel een fors prijsverschil voor dergelijke kleine (en tevens subjectieve) verschillen. Tenzij dergelijke prijsverschillen je echt niets kunnen schelen denk ik dat de Sharkoon een uitstekende besparing biedt zonder dat je daar in de praktijk enig gevoel van compromis bij hoeft te hebben, want de Sharkoon MK80 voelt namelijk gewoon uitstekend aan. Al met al een uitstekende eerste stap van Sharkoon in de wereld van mechs, en tevens één die veel vertrouwen geeft voor hun toekomstige modellen.


Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.