Voor de verandering beginnen we nu met het toetsenbord. Het toetsenbord bevat zoals gezegd rubber dome switches. Dit wil zeggen dat onder de toetsen een matje ligt welke er voor zorgt dat er een contactje kortgesloten wordt en er zo een signaal naar de PC gestuurd word. Deze switches zijn aan de zware kant en hebben een korte travel. Deze switches kom je heel vaak tegen in de goedkopere toetsenborden omdat deze in productie simpelweg erg goedkoop zijn.

Het toetsenbord is prettig in gebruik, mede door het trapsgewijs kunnen instellen van de hoek waarop het toetsenbord staat ten opzichte van het oppervlak waar deze op staat. Door de aanwezige (kleine) palm rest is het toetsenbord ook prettig te gebruiken bij lange game sessies. Ook staat de K30 stevig op tafel en valt niet te verschuiven. Zeker als de extra meegeleverde rubberen kapjes over de achterste pootjes gezet worden.


Qua toetsen heeft Sharkoon niet zoveel speciaals gedaan met de K30, op de spatiebalk na dan. Deze hebben ze namelijk groter gemaakt en steekt daardoor aan de onderkant een stuk uit. Buiten dat dat er wat stoerder uitziet (wat uiteraard ook direct betekent dat je daardoor beter presteert in games ;)) is het ook makkelijk omdat je dan minder hoeft te richten om op die spatiebalk te rammen.


De muis is voor het grootste deel erg prettig in het gebruik, maar er zitten een paar ontwerp kwesties in waarbij ze misschien toch een andere keuze hadden moeten maken. In het algemene gebruik is de muis erg prettig en houd goed vast. Wel moet je er op letten dat dit echt een palm gripper is en geen enkele andere stijl toelaat. Maar waar hij voor gemaakt is doet hij dan ook goed. De rubberen plaatjes aan de zijkant zorgen voor een goede grip en de extra knoppen op strategische plekken maken hem handig in gebruik.


Maar die knoppen zijn ook een van de dingen die wel anders hadden gemogen. Voor mijn gevoel zitten er namelijk drie verschillende switches in. De main switches komen bij Omron vandaan en zijn zoals je van Omron mag verwachten. De voor- en achteruit knoppen aan de zijkant en de knoppen die je indrukt wanneer je het scrollwiel opzij drukt bestaan uit switches van het het merk Huano. Dit merk zien we wel vaker bij secundaire knoppen. De switch onder het scrollwiel, de dpi knop en de knop bij je duim zijn gewone simpele pcb-switches. En als laatste heeft de knop bij je ringvinger een switch gekregen van een onbekend merk die een stuk zwaarder is dan de rest. Al met al zorgt dit allegaartje er voor dat bijna elke knop anders voelt qua klik wat in gebruik minder prettig is.


Bij de muis wordt een setje extra glijders meegeleverd, hierbij ga ik me gelijk afvragen “waarom?”. Hebben ze zo weinig vertrouwen in hun glijders, of is het zodat je minimaal één keer je muis kan openen? (schroefjes zitten onder de glijders) Zeker weten zullen we het nooit doen, wel zijn de glijders die er onder zitten van goede kwaliteit en slijten ze tot dusver niet snel. Met de verwisselbare gewichtjes kun je de muis nog verder af stellen naar je eigen wensen.

De muis heeft verder geen last van acceleratie, jitter of andere probleempjes. Dit komt mede doordat de DPI niet lager kan dan 600 waardoor acceleratie, waar deze sensor last van heeft bij lage DPI’s, omzeilt wordt. Samen met de Mouse Bungee zorgt dit voor probleemloos gamen, zolang je geen games speelt die je op ultra-lage DPI settings speelt.



Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu