Bij zowel de muis als het toetsenbord word een software schijfje meegeleverd, helaas zijn dit beide losse programma’s die geïnstalleerd moeten worden en niet zoals we dat nu veel zien één software pakket voor alle hardware. Dus na de twee programma’s geïnstalleerd te hebben komen we bij de software zelf. Het is niet het mooiste pakket wat ik ooit gezien heb, maar het volstaat. Je kan er alles instellen wat je maar kan instellen en het doet zijn werk goed. Het uiterlijk is niet te schreeuwerig maar zou wel eens een oppoets beurt kunnen gebruiken.
Bij de muis vinden we in het eerste scherm de mogelijkheid tot het instellen van de knoppen. Alle knoppen kunnen veranderd worden en er worden standaard een heleboel opties gegeven, daarnaast kun je met macro’s de muis nog verder eigen maken. De standaard opties gaan van klikken en scrollen tot het direct afsluiten van vensters en het vergrendelen van je pc. In totaal zijn er vijf verschillende profielen in te stellen zodat je voor verschillende games verschillende instellingen bij de hand hebt.
In het tweede scherm kunnen de instellingen aangepast worden die invloed hebben op de prestaties, dingen als de DPI en de gevoeligheid op alle assen. De instellingen zijn verder niet zo heel spannend, DPI loopt van 600 tot 8200 en de polling rate kan ingesteld worden op 250/500/1000hz. Voor de rest van de waardes kan er een getal gekozen worden tussen de 1 en de 10 wat staat voor een lage naar een hoge waarde.
Het laatste scherm betreft het RGB LEDje. Voor de kleur valt te kiezen uit 24 vooraf ingestelde kleuren, in tegenstelling tot de 16.6 miljoen kleurkeuzes die andere fabrikanten meestal aanbieden. De vraag is dan hoeveel van die 16.6 miljoen ga je ook echt gebruiken. Binnen de 24 kleuren zit genoeg keuze om de M51 op je bestaande kleurenpallet af te stemmen. Wel heeft de RGB last van het blauwige wit. Dit wil zeggen dat wit niet echt wit is maar erg neigt naar blauw. Verder valt er nog een effect in te stellen, hier valt te kiezen uit een bepaald percentage aan en een breathing effect op een bepaalde snelheid.
Het ontwerp van de software die bij het toetsenbord hoort is qua design al een stuk beter dan die van de muis. Het is strakker en alles zit mooier in de bijbehorende vakjes. In het beginscherm kun je het meeste doen, hier kun je namelijk alle standaard toetsen voorzien van een nieuwe taak. Deze nieuwe taak kan bestaan uit een macro, een toetsencombinatie of een muisknop. Ook hier zijn er vijf profielen in te stellen voor verschillende games. Op het toetsenbord zitten bovenop de P1/P2/P3 knop waarmee tussen de eerste drie profielen geschakeld kan worden.
In het volgende scherm kun je instellen wat de vijf macro toetsen precies doen, hier valt uit vele verschillende dingen te kiezen. Van macro’s en muistoetsen tot het opstarten van programma’s en het besturen van je mediaspeler. Dan blijft alleen nog het laatste scherm over en daarin staat niet erg veel. Hierin valt de verlichting aan te passen en of je wel of niet de Windows toets ingeschakeld wilt hebben.