De QuickPort Internals zie ik dus als oplossingen wanneer een hotswap bay nodig is, en dan vooral wanneer je één HDD voor een langere periode wilt gebruiken. Voor zowel het incidenteel uitlezen van een harde schijf, of wanneer je heel frequent de aangesloten HDD wilt wisselen, is er een andere productrange van Sharkoon: De QuickPort XT, oftewel ‘External’. De QuickPort XT range bestaat uit verschillende HDD docking stations, oftewel een klein kastje waar je een HDD in kan klikken. Vergelijkbaar met een hotswap bay, maar dan op je bureau in plaats van in je systeem. Dit biedt twee voordelen: Een kastje op je bureau is eenvoudiger te bereiken, en je kan hem gebruiken met behuizingen zonder externe bays. Nadeel is uiteraard dat er een extra kastje op je bureau staat, maar op deze manier is er voor ieder wat wils.
Wederom laat Shakoon zien dat ze niet vies zijn van een SKU’tje meer of minder. De QuickPort XT komt namelijk ook in tal van varianten met elk unieke features. Zo zijn er modellen die een card-reader naast een docking bay hebben, modellen waar je maar liefst 4 HDD’s tegelijk in kwijt kan en varianten die ook nog IDE HDD’s kunnen uitlezen. Ook de manier waarop je hem aan de PC koppelt kan je nog wat kiezen, er zijn USB (3.0) uitvoeringen maar ook eSATA modellen (zelfs nog een FireWire model, echter is deze wel EOL. eSATA was wel handig in het pre-USB 3.0 tijdperk overigens). Ga je nog wat verder zou je ook de Sharkoon DriveLink producten eronder kunnen scharen, deze bieden een deels vergelijkbare functionaliteit, maar dan zonder het ‘mooie kastje’ waar je de HDD in schuift. Het klinkt misschien wat overweldigend, maar de niche die door deze producten wordt bediend zal het wel waarderen. Wat ze wel gemeen hebben is dat je in elke bay een 3.5” of een 2.5” drive kwijt kan.
De QuickPort XT eSATA uitvoering, die zowel IDE als SATA schijven kan lezen, gebruik ik inmiddels een jaartje of vier en deze is gezien het misbruik niet erg presentabel meer. Het model dat we nader gaan bekijken is gelukkig wel nieuw: de QuickPort XT Duo Clone. Verpakking wederom prima maar weinig opvallend, en accessoires wederom precies wat je nodig hebt om het geheel te laten werken.
Een QuickPort is een functioneel product; staat solide op tafel, geeft de indruk dat het veelvuldig gebruik goed aan kan, maar het is geen design pronkstukje. Recht-toe-recht-aan, geen fratsen, het voldoet, etcetera. Bekijken we deze specifieke QuickPort nader dan wordt de naamgeving duidelijk: “Duo” vanwege de aanwezigheid van twee bays, en “Clone” vanwege het feit dat er een 1:1 Clone functie in zit. Losse adapter uiteraard vereist, en de meegeleverde USB 3.0 stekker gebruik je om hem aan je pc te hangen.
In gebruik is het ook doodeenvoudig; aansluiten, HDD er in, knopje om, en presto extra HDD (of twee) zichtbaar in je computer. En in tegenstelling tot de interne varianten zijn deze echt prima voor het betere HDD-gooi-en-smijt-werk.
Voor de clone-functie moet je de USB kabel echter wel ontkoppelen, anders doet die knop simpelweg niets. Dat houdt dus in dat de clone-functie geheel zonder tussenkomst van de PC werkt. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een schijf die even groot of groter is dan de schijf die je wenst te kopiëren, zorgen dat je de bron HDD niet per abuis in de doel-bay zet, drukken, en wachten. Vervolgens maakt de dock een direct kopie waarbij o.a. partition data ook 1:1 wordt overgezet. Hoewel er vast andere doeleinden te bedenken zijn liggen er twee voor de hand: een schijf 1:1 kopieren om vervolgens dataherstel proberen uit te voeren, of simpelweg om een backup in één klap te maken. Bij wijze van test een systeem geheel geinstalleerd, de OS drive overgezet, en het systeem werkte vervolgens met de 2e HDD op exact gelijke wijze. Dus ook voor systeempartities een werkbare oplossing, al zullen de pro’s wellicht liever naar complete (digitale) images kijken als ze regelmatig vergelijkbare systemen moeten installeren.
Toch kan je dan leuke combinaties van de Internal en XT producten bedenken. Stel dat je een test-bak hebt draaien met de OS HDD in een QuickPort Internal. Maak op een geschikt moment een clone-HDD aan (klik, knop, wachten, klaar) en als je machine op de HDD of software crasht is het een kwestie van reserve OS HDD in de QuickPort klikken, booten en klaar. Wellicht niet de meest charmante ‘Pro’ oplossing, maar wel een quick & dirty (en vooral dirt-cheap) oplossing voor test-/hobby systemen, of poor man’s fileservers?
Hoe dan ook, er zijn tal van QuickPort XT’s beschikbaar voor tal van doeleinden, en zodoende interessante producten. Een leuke accessoire om daarbij aan te halen is de Quick Protect, voor wanneer je een aantal specifieke HDD’s regelmatig in de QuickPort gebruikt. Deze beschermhoes kost een paar eurotjes, maar stapelt HDD’s beter en compacter dan traditionele plastic HDD verpakkingen en biedt uiteraard enige bescherming tegen stoten. Prettig is dat ze compatible zijn met de QuickPort XT, dus je hoeft niet telkens je HDD uit de hoes te halen. Voor de zekerheid: Deze zijn niet compatible met de interne QuickPorts!