Sharkoon Elite Shark CA300T review


Tussen alle nieuwsartikelen en videoreviews door is het toch zo nu en dan eens tijd voor een ouderwetse geschreven review over echte computerhardware. Daarom zullen we vandaag eens een blik werpen op een nieuwe behuizing van Sharkoon, de Elite Shark CA300T. Sharkoon geeft de Elite Shark CA300T, verkrijgbaar in het zwart en wit, een prijs van €150 mee. Laten we er snel naar gaan kijken!


Bouw en afwerking


Voordat ik überhaupt begonnen was met het uitpakken van deze case merkte ik al een ding, hij is zwaar! Nu zou je dat met zijn redelijk standaard ATX-formaat van 505mm x 235mm x 520mm niet gelijk verwachten, maar omdat hij volledig van staal is weegt hij maar liefst 15kg. Nu draagt dat wel bij aan de stevigheid, hij voelt gewoon erg robuust en luxe, dat is dus een mooie plus.


Waar de I/O’s normaal gezien aan de boven- of voorkant zitten, heeft Sharkoon ze aan de zijkant geplaatst. Zo is er 2x USB3.0, audio en 1x USB Type-C aanwezig, elk met een oplichtend RGB-randje. Daarbij zijn beide zijkanten van de case voorzien van tempered glass panelen, waardoor je dus zowel je moederbord als achter je moederbord kan aanschouwen, best gaaf.




Verder naar de binnenkant, waar er tot 7x plaatsen zijn voor 2,5” drives, en 4x 3.5”, best ruim dus. Eventueel is er ruimte voor verticale montage van je GPU, en anders is er een afstandshouder aanwezig om zwaardere kaarten horizontaal te ondersteunen. Sharkoon levert bij deze case standaard een viertal aRGB-fans en een aRGB-controller. Wat dan jammer is, is dat de fans voorzien zijn van zowel 3-pin als Molex, dan had een fanhub wat luxer geweest, wat ook weer scheelt in het aantal kabels wat je netjes moet krijgen.


Achter het moederbord is veel ruimte voor kabels en drives, daarnaast is hier ook de aRGB-controller geplaatst. Om de kabels hier redelijk weg te werken is er een soort deurtje aanwezig welke je open en dicht kan klikken, hiermee kan je het meeste redelijk uit zicht krijgen.



Aan de onderkant is een groot uitneembaar stoffilter geplaatst, meer spannends is hier verder niet te vinden.


Specificaties



In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Installatie is geen groot ding bij deze case. Eerst schroef je de bovenkant los, waarna je de zijpanelen naar boven er uit kan nemen. Daarna is het een kwestie van alles vastschroeven, and you’re ready to go!





Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans gebruikt.







Temperaturen? Netjes, case en CPU zitten allebei erg laag, GPU wat hoger, maar niet bovengemiddeld warm. Goede resultaten dus.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.



Qua geluid is de CA300T verrassend stil, hij produceert namelijk maar 40dB en zit daarmee goed onder het gemiddelde, ook hier een plus.

Showcase


Qua RGB doet de Elite Shark het best goed. Natuurlijk moet je de doorzichtige fans mooi vinden, maar persoonlijk vind ik het er best leuk uitzien. Ook de verlichtte I/O’s zijn best leuk, en geven in ieder geval een leuk accent.









Conclusie


Onder de streep is de Elite Shark CA300T van Sharkoon een erg complete en nette case. Zo is hij volledig van metaal, wat hem natuurlijk stevig maakt, en hem er ook erg strak laat uitzien. Daarbij is de case ook erg ruim, en mede door het goede cable-management kan je veel kabels netjes kwijt. Dat nette cable-management is dan ook wel echt nodig, beide zijpanelen zijn namelijk van gehard glas waardoor je niet zomaar je kabels ergens achter je moederbord los kan laten hangen, dat ziet er dan niet uit.

Verder is de case ook voorzien van een USB Type-C aansluiting, wat ook echt wel standaard mag worden bij cases boven de 100 euro, maar toch. Sharkoon levert verder ook een aRGB-controller en vier aRGB-fans mee voor een leuke RGB show, wat er eerlijk gezegd best leuk uit ziet. Als laatste een positieve noot over de koeling en geluidsproductie van deze case, die is namelijk dik in orde.

Helaas heeft deze stevige case ook zijn nadelen, de Elite Shark CA300T is namelijk met 15kg behoorlijk zwaar. Nu zal dat tijdens het gebruik niet heel veel uitmaken en geeft het een bepaalde degelijkheid, voor de installatie heb je toch wat kracht en behendigheid nodig. Verder voelen de fans die Sharkoon in deze case gebruikt wat, hoe zeg je het netjes, cheap. Zo zijn ze van doorzichtig plastic, wat ten eerste niet iedereen even mooi vindt, en ook zijn ze voorzien van een vrij lompe molex-connector. Voor dit bedrag had een nette fan-hub moeten passen.

Nu blijft het natuurlijk de vraag, is de Elite Shark CA300T die vraagprijs van 150 euro wel waard? Het is veel geld, maar je krijgt er ook veel case voor terug. Twijfel je aan het design, dan zijn er meer dan genoeg alternatieven en dan kunnen we niet zeggen dat de CA300T iets doet waardoor je deze moet hebben (maar hoeveel cases hebben dat?). Vind je het ontwerp juist wel leuk en zoek je een grote, stevige case die vooral van metaal is gemaakt en plastic zo veel mogelijk achterwege laat, dan zit je dik prima met de CA300T.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.