Sharkoon Elbrus 3
Inmiddels lijkt elk merk wel een “game stoel” in het assortiment te hebben, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Een korte blik op enkele prijsvergelijkers laat zien dat we, mochten we dat willen, morgen tientallen verschillende stoelen rond de 300 euro in huis kunnen hebben.
Dat maakt het lastig voor fabrikanten om echt op te vallen. Sommige merken leunen op merk loyaliteit, anderen zoeken gekke features op zoals RGB. En Sharkoon? Sharkoon focust inmiddels al enkele jaren op de prijs-prestatieverhouding van hun stoelen. Helemaal geen gekke focus wanneer je je bedenkt dat het gros van deze stoelen uit dezelfde fabrieken komt. De prijs-kwaliteitverhouding sprak ons enorm aan met de SGS2, SGS3, SGS4 én de SGS5, de laatste zit ik overigens met mijn eigen royale achterwerk dagelijks nog altijd heerlijk in, en nu is het de beurt aan de nieuwe Sharkoon Elbrus 3 om te overtuigen. Prijskaartje? 259 euro.
Mocht je al bekend zijn met het game stoel concept, of er zelf al één hebben, dan weet je gewoon dat het gros van de stoelen ongeveer hetzelfde is. De maat verschilt, het materiaal verschilt wat, maar op een paar uitzonderingen na ontloopt het elkaar allemaal niet zo veel. En, technisch gezien is de Elbrus 3 ook geen stoel die het game stoel concept drastisch verandert. Sterker nog, hij is ongeveer zo by-the-book als kan, met onder andere het bekende rugkussentje en algemene vormgeving. Daar is niets mis mee, maar dat maakt hem wel lastig om te reviewen zonder terug te vallen op “tja, het is een stoel?”. Kwalitatief is hij overigens prima, met stevige kussens en een prima afwerking, maar hij ontloopt de modellen die je verderop op de foto ziet op dat vlak niet echt.
Uiteraard is er gewoon het nodige te bespreken. Om te beginnen de maatvoering en gewichtsklasse. De veer kan tot 150 kilo dragen, en dat is ruim bovengemiddeld voor deze prijsklasse; de meeste 300 euro stoelen zitten rond de 120 a 130 kilo, dus dat doet vermoeden dat de gasveer kwaliteit tot een hogere klasse behoort.
Dat wil overigens niet zeggen dat het een XL stoel is, naast wat mid-size alternatieven (Vertagear PL4500, Razer Iskur, en de iets grotere Corsair T2 Rush) zie je dat de Elbrus 3 een gemiddeld maatje heeft. Dat gevoel wordt versterkt door de sterk oplopende randen van het zitvlak. Dat geeft hem een opvallend sportieve fit voor iedereen die een maatje M of L is, maar maakt hem wat krap voor XL-XXL achterwerken. De gasveer kan weliswaar 150 kilo hebben, maar ik denk dat je vanaf ca 100 kilo al wat strak begint te zitten. Wat lengte betreft ben ik met 1m96 net wat te lang. Sharkoon geeft zelf 1m90 aan als maximum, ik zou als je die lengte benadert al elders kijken, 1m65 tot 1m85 is een mooi uitgangspunt.
Zoals altijd kan je aardig de hoogte in, je kan de rugleuning flink naar voren of achter zetten, je kan kiepen, de armleuningen kunnen alle kanten op, allemaal zaken die fijn zijn maar ook vrij standaard. De wielen zijn ook wat gewoontjes, al verkoopt Sharkoon inmiddels ook skate wheels voor een tientje of drie. Dat is een extratje die ik serieus zou overwegen voor elke gaming chair, want dat is veel fijner in gebruik. Tenzij je je game stoel voor sim racing gebruikt, dan heb je liever iets wat niet heel soepeltjes alle kanten op rolt. Mijn enige bezwaar hier is dat een Elbrus 3 plus SW10 wielenset de 300 euro benaderd, en dan kom je in de buurt van de prijs van een Corsair T2, een stoel die toch echt net wat chiquer is en zeker voor iets langere mensen fijner. Sharkoon’s value game is sterk, maar de verschillen zijn klein genoeg dat een aanbieding hier of een extra wielensetje daar voldoende is om de keuze lastig te maken.
Conclusie
En veel meer valt er eigenlijk niet te zeggen over de Sharkoon Elbrus 3. Het is geen stoel die op één of ander vlak echt innoveert, het is meer een stoel die al het bekende uit de game stoel wereld pakt, volgens de regeltjes goed uitvoert, en dan voor een gunstigere prijs te koop staat dan de meeste concurrenten. Dat klinkt wellicht minder positief dan ik het bedoel, want in de wetenschap dat de meeste ca 300 euro stoelen dertien-in-een-dozijn zijn, waarom zou je dan precies meer betalen voor een andere stoel? Zeker wanneer de Sharkoon een bovengemiddeld goede gasveer gebruikt met een hogere draagkracht dan de meeste stoelen die meer kosten, en ook de materiaal en afwerking gewoon prima op niveau heeft.
Oftewel, zolang jij niet heel specifiek een bepaald merk wilt zien in je setup zet de Sharkoon een goede value deal neer. Dat ging op voor de eerdere SGS line-up, en dat gevoel blijft bij de Elbrus 3. Mits je binnen de maatvoering past uiteraard, wat voor de Elbrus 3 maatje S-M-L is. Zeg tot ca 1m85 met een lichte tot middelzware bouw. Die “gemiddeld” vormgegeven gamer die op zoek is naar een mid-range gaming stoel voor een gunstige prijs zit gewoon goed bij Sharkoon (pun intended).
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)