Seagate Ironwolf 510 Review
De Seagate Ironwolf 510 is een aparte SSD, het is namelijk een M.2 NVMe SSD (Gen3) met een focus op NAS gebruik, eens wat anders dan al dat geneuzel over hoe veel sneller de SSD van merk X is in gaming. De focuspunten van deze SSD zijn een stuk concreter: meer overprovisioning, prestaties gemaakt op langdurig en continu gebruik, en onder de streep duurzaamheid.
Daar betaal je wel voor, want deze Gen3 SSD gaat voor grofweg Gen4 prijzen over de toonbank: ca 230 a 240 euro voor 1 TB.
De KC2500 Samengevat
De Ironwolf 510 is een heel andere SSD dan we normaal zien, zo bevat hij een controller uit het enterprise segment in plaats van een echte consumer controller. De basis is wel “gewoon” 3-bit MLC geheugen, maar met een flinke duurzaamheidsrating: je moet deze drive elke dag volledig volschrijven om in 5 jaar aan de TBW waarde te komen: dat is een flink hogere spec dan de gemiddelde consumer SSD.
Deze SSD is al even uit, en uit een review die ik maanden gelezen tegenkwam (geen idee meer welke, maar bij een grote site) werd de opmerking gemaakt dat deze SSD een power-loss protectie heeft, maar dat is niet het geval. Volgens mij heeft geen enkele M.2 SSD dat overigens, en was de reviewer in de war met de SATA variant van de Ironwolf SSDs. Nu is dit een SSD gemaakt voor servers of NAS devices, en die dien je toch niet zonder UPS te gebruiken.
SSD Resultaten 2021 – Simplified
Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.
Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:
– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.
– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.
– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.
Goed, onze nieuwe praktische focus is duidelijk gericht op consumer drives, dus we moeten een beetje ruimer denken bij het beoordelen van de prestaties, maar dat is niet erg.
Quick:
Hier valt deze SSD in het midden. Nu vind ik deze test voor deze SSD niet heel relevant, maar dat hij gewoon meekomt is wel fijn.
Full:
Deze test is in de basis gericht op OS gebruik, maar het is wel een relatief intensieve met veel verschillende soorten belasting. Ik had hem wat hoger in de grafiek verwacht, maar de middenklasse is waar hij vooralsnog blijft voldoet. Met zijn hogere prijs is hij als OS drive de investering echter niet waard.
Consistency:
En daar is hij dan! Bij langdurig, echt intensief gebruik zien we deze drive echt goed op gang komen, met zelfs een hogere gemiddelde doorvoersnelheid dan tijdens de Quick en Full test. Een comfortabele tweede plek, achter een enkele Gen4 SSD maar voor elke andere Gen3 of Gen4 SSD is heel indrukwekkend, zeker gezien de grote marge. Normaliter vind ik dit de minst interessante test voor een SSD, maar juist voor NAS of server gebruik, en helemaal als cache drive zoals Seagate hem zelf positioneert, is het belangrijk dat hij het heel goed blijft doen zodra je hem uren of dagen achtereen belast.
Maximale snelheden
Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.
Eigenlijk geen spannende test voor deze schijf, maar wel fijn dat de leesprestaties goed zijn. De schrijfprestaties aan de andere kant zijn echter wel erg laag, het is geen SSD die echt uitblinkt in het halen van extreme maximale doorvoersnelheden op snellere netwerken. Het verklaart dat Seagate dit vooral als een cache SSD neer zet.
Conclusie
De Seagate Ironwolf 510 is een aparte SSD, maar daarom wel een interessante voor een specifieke doelgroep. Waar de meeste SSDs de focus leggen op hoge prestaties bij licht gebruik, of hoge prestaties als OS drive, als je dat zoekt heb je veel te kiezen, is dit een van de weinige SSDs die pas echt goed tot zijn recht komt bij de consistency test waar we een SSD vele uren zwaar onder druk zetten. Gecombineerd met een enterprise level controller en extreme duurzaamheidsspecs is de NAS slash (home of klein zakelijke) server doelgroep harstikke duidelijk. Vooral als cache SSD, want als het je puur gaat om heel snel heel veel te schrijven heb je ook weer betere opties.
Voor een consumentenpctje is hij weliswaar te duur, maar de meerprijs is vanuit een zakelijk perspectief niet zo spannend, en het idee dat je dan een SSD krijgt die en erg snel is en blijft in extreme load situaties, en zichzelf jarenlang volledig keer op keer vol kan schrijven zonder dat je uit je garantie loopt, en dat hij meer dan gemiddeld overprovisioning heeft om met eventuele flash issues om te gaan is dan een enorme geruststelling. En vergeleken met andere SSDs net een enterprise smaakje valt de prijs dan juist erg mee.
Kortom, zoals Seagate zelf eigenlijk al probeerde te zeggen: een uitstekende SSD voor cache gebruik.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)