Seagate Ironwolf 110 review


De meeste SSD’s zijn dertien-in-een-dozijn: copy-paste controller, beetje flash, merknaam erop en gaan. De Ironwolf 110 is echter een echt uniek beestje, met een goed onderbouwde focus op betrouwbaarheid en duurzaamheid. Vooral bedoeld voor NAS en Server gebruik dus, met een bijpassend prijskaartje. Maar valt die te verdedigen?


De Basis


Op het eerste gezicht valt de Ironwolf 110 niet op, het lijkt gewoon een SATA SSD. Stickertje erop, prima.




Maar de binnenkant van deze SSD is echt heel anders. Zo komt de controller uit het enterprise segment van Seagate, één met de nodige features om je data ongeacht wat er gebeurd te beschermen. Ook de duurzaamheidspecs ziijn echt van een compleet ander niveau: 3500 TBW op deze 1,92 GB Ironwolf 110 is extreem, dat is een meervoud van Samsung’s Pro drives, en Seagate knalt er ook nog eens een extreme veiligheidsmarge als het aankomt op de hoeveelheid cellen die kunnen falen alvorens hij het niet meer kan opvangen. Plus er zitten power loss caps ingebouwd tegen stroomuitval. Kortom, als er één SSD is die je data veilig gaat houden is deze het. Niet onbelangrijk om te weten: de NAS drive van WD, de Red, komt op technologisch vlak hierbij geenszins in de buurt, dat is namelijk veel meer een consumenten drive, met dito prijs.

Uiteraard is een backup altijd nodig voor andere redenen, en mocht er iets gebeuren geeft Seagate je een 5 jaar garantie inclusief 2 jaar dataherstel mocht het nodig zijn. Maar dat helpt natuurlijk niet in geval van calamiteiten.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Nu zijn de meeste SSD’s in deze test NVMe, dus hoog in de grafiek verwachten we hem niet. De prestaties hier vallen tussen budget SATA en high-end SATA in. Prima voor een drive zonder prestatie focus.

Full:


Hier verandert de positie nog, voor OS gebruik (wat je niet moet doen) zou dit een mid-range SATA drive zijn.

Consistency:


When the going get’s tough… In een intensief scenario houdt deze SSD veel beter stand. Puur op prestaties is een (goedkopere) Samsung 870 EVO echter een veel snellere SSD voor minder geld, maar je ziet hier duidelijk dat hij bij intensief gebruik prima snelheden vasthoudt.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Sata he, dus meer kan je niet verwachten. Hij valt in elk geval niet laag uit vergeleken met andere SATA drives.


Conclusie


De Seagate Ironwolf 110 is een aparte SSD, niet in de laatste plaats vanwege zijn extreme prijs. Je betaalt al snel het dubbele per Gigabyte ten opzichte van een consumenten drive, en dat merk je natuurlijk niet in de prestaties.

Maar daar gaat het bij deze drive niet om. Waar het om gaat is dat Seagate hun NAS SSD echt heel serieus neemt. Waar WD met hun Red een consumer-SSD zonder al te veel moeite ombouwden naar een NAS product, prima overigens voor tal van prosumer situaties, is de Ironwolf 110 eigenlijk een enterprise product. De combinatie van een zwaargewicht controller met focus op data-zekerheid, extreme hoeveelheden overcapaciteit om met defecte memory cellen om te gaan, plus verschillende andere zaken om data-loss tegen te gaan zorgen voor hoge kosten, maar wel maximale zekerheid.

Nu gaan SSDs niet snel kapot, dus voor de meeste consumenten en home NAS oplossingen kan je prima met een (veel) goedkopere SSD uit de voeten. Maar voor iedereen bij wie tijd écht geld is, of waar downtime van je NAS of Server je echt geld kost, is de extra investering die Seagate vraagt voor deze drives in mijn optiek geen issue. Ik zou er in elk geval niet aan moeten denken om uren, dagen of weken bezig te zijn met het herstel van al onze video opslag. Een paar honderd euro meer voor echt pro spul (de term “pro” wordt echt veel te makkelijk rondgegooid tegenwoordig) zal geen echte pro over moeten twijfelen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.