Seagate Firecuda 510 review


In de afgelopen dagen hebben we enkele tientallen SSDs hertest. Sinds onze laatste massatest zijn de nodige hardware fixes en windows updates uitgekomen, dus hoog tijd om wat bestaande SSDs opnieuw door de molen te halen en meteen wat nieuwe SSDs aan het assortiment toe te voegen.

Nieuwkomer in onze SSD tests is Seagate, de oude bekende in Harde Schijven land maakt stiekem al veel langer SSDs voor de enterprise markt maar is pas sinds kort bezig om ze echt actief naar de consumentenmarkt te pushen met o.a. de Firecuda 510 en Barracuda 510 die je in onze resultaten zal zien. SSDs met meer overeenkomsten dan verschillen overigens, maar daar komen we in de review van de in theorie iets lager gepositioneerde Barracuda 510 nog op terug. Beide zijn M.2 NVMe drives bedoeld om high-end prestaties te bieden en dat te combineren met duurzaamheid en een chique (zij het redelijk gangbare) 5 jaar garantie. We duiken in de Firecuda 510:


Uitpakken en Design


Hoe je de Firecuda 510 precies geleverd krijgt weten we niet, onze verscheen in een antistatisch zakje en geen retail verpakking, maar een SSD waarbij de unbox-ervaring echt de moeite waard is kennen we niet. De vraag is natuurlijk: moet je echt meer dan gewoon een M.2 SSD verwachten?


Ja en nee, want hoewel menig moederbord heatsinks heeft en je de SSD zelf niet ziet denk ik dat een beetje aandacht aan het design geen kwijt kan. Een zwart PCB bijvoorbeeld kan zeker geen kwaad wanneer we uit ervaring weten dat er tussen de betere SSDs vaak weinig verschil is. Een nipt strakker design kan dan net zo goed het verschil maken als een paar euro, of een paar Megabyte per seconde die je toch niet voelt.

Op die kanttekening na maakt Seagate wel goede punten waar het eigenlijk harder telt: de componenten. De keuze voor een bekende (in meerdere SSDs in onze tests aanwezige) Phison PS5012-E12 controller is een goede, daarvan weten we tenslotte dat deze aan de top van de NVMe markt mee kan doen, en de keuze voor Toshiba NAND is uit ervaring zowel veilig als prima voor de prestaties. Liever had ik de chips aan één kant gezien, maar de temperaturen bleken in geen van de testen een overweging dus maken we er geen punt van. DRAM en SLC caching ontbreken niet, dus Seagate vinkt alle boxjes aan met de Firecuda.



De ene geheugencel is de andere niet, dus het is fijn dat Seagate inzet op een bovengemiddelde rating wat duurzaamheid betreft. Zo is de 1300TBW wat hoger dan de Samsung 970 Evo Plus. Aan de andere kant zijn er wat concurrenten die nog meer claimen, en moeten we ook stellen dat het in de praktijk vermoedelijk bar weinig uit maakt; succes om 1300TBW neer te zetten. Belangrijker is dat de 5 jaar garantie aanwezig is.

Specificaties




Waar testen we op?


Een SSD testen is een complex onderwerp, zeker een complexe test applicatie als Iometer geeft als snel een bulk data waar je u tegen zegt. Toch hoeft een keuze maken voor jou, de consument, helemaal niet belangrijk te zijn. Daarom richten we ons in het prestatie hoofdstuk op een klein deel van de resultaten, maar wel drie hele heldere delen: 1) Hoe snel kan je grote hoeveelheden data overzetten. 2) Hoe gaat de SSD om met een groot aantal piepkleine blokken. 3) Hoe gaat de SSD om met een typische gemengde workload die je van een consument mag verwachten: beetje gamen, beetje foto werk, beetje all-round use. Hapklare brokken dus.

Vervolgens testen we wel op performance consistentie en draaien we een zware stress test om mogelijke warmteproblemen op te zoeken, maar die data gebruiken we enkel wanneer het relevant is voor het product en de doelgroep.

Prestaties


Over de prestaties kunnen we kort zijn: die zijn dik in orde. Waar de Samsung 970 Evo lange tijd het rijk alleen had is de top van het NVMe speelveld tegenwoordig goed gevuld. De maximale doorvoersnelheden zijn uitstekend, bij de4K (kleine blokken) prestaties zakt Seagate iets terug, maar in de gemengde PC Mark 8 test die je in mijn optiek het zwaarst mag wegen laat Seagate zien dat de Firecuda 510 tot de betere NVMe SSDs gerekend mag worden. Het nadeel is dat die categorie betere NVMe SSDs tal van opties kent, naast deze Seagate en de Samsung doen ook Patriot, Corsair en Kingston goed mee.









Prijs


Meer dan ooit ligt de nadruk dan op de prijs, en daar lijkt Seagate nog wat werk aan de winkel te hebben.

Let op: Deze grafieken bevatten de prijs-per-gigabyte van de genoemde modellen in de capaciteit die in de header staat! De productnamen in de lijst zelf bevatten de capaciteit van het door ons geteste model.



De Seagate Firecuda 510 (alleen verkrijgbaar in 1TB en 2TB varianten) kost momenteel iets meer dan een Samsung 970 EVO Plus die een iets lagere duurzaamheidsrating heeft, maar wat betere 4K prestaties en verder redelijk vergelijkbaar is. Kijken we puur naar populariteitslijstjes dan zal Seagate vooral de taak hebben om mensen van Samsung af te laten stappen, en een hogere prijs en hooguit vergelijkbare prestaties is dan geen ijzersterk argument. Tegelijkertijd zien we dat grofweg vergelijkbaar presterende alternatieven zoals de Corsair MP510 (gebaseerd op dezelfde controller overigens, met dito hoge TBW ratings) aanzienlijk goedkoper zijn, net als o.a. de A-series van Kingston of de Patriot Viper VPN100, eveneens gebaseerd op dezelfde tech.

Het is enorm fijn voor de consument dat er zo veel goede opties zijn tegenwoordig en dat je aan de meeste NVMe drives in deze lijst geen buil kan vallen (dat was 2 jaar geleden anders!). Het is alleen jammer voor fabrikanten dat het letterlijk op de euro aan komt om te kunnen concurreren. In de regel willen we producten niet laten staan of vallen op een paar euro, maar SSDs laten simpelweg minder ruimte voor subjectieve interpretaties of emotie dan bijvoorbeeld een behuizing of stukje randapparatuur. Hooguit kan je je eigen ervaring met de serviceafdeling van een fabrikant laten tellen en daar wat extra waarde aan hechten.


Conclusie


Daarmee geven we een duidelijk signaal aan Seagate: de huidige prijzen moeten op de schop. Pak em beet 200 euro voor een 1TB Firecuda 510 terwijl een praktisch gelijk presterend alternatief voor nog geen 130 euro over de toonbank gaat is gewoon niet uit te leggen.

De dagprijs geeft op dit moment een wat negative draai aan de conclusie, maar als we dat even los laten zien we gewoon een hele goede prestatie: dit is een top-end NVMe SSD die alles kan wat je van een high-end SSD mag verwachten. Hij heeft goede onderdelen, goede prestaties, degelijke specs, hardware encryptie ontbreekt niet en hij heeft 5 jaar garantie; alle aspecten van een high-end NVMe drive zijn hier aanwezig. Eigenlijk is het niets minder dan indrukwekkend dat Seagate in elk geval ogenschijnlijk ‘uit het niets’ in één keer met een serieuze concurrent aan komt zetten, menig ander fabrikant heeft dit punt pas bereikt na een aantal jaar consumer SSDs te bakken. Letterlijk het enige wat Seagate hoeft te doen is deze SSD op prijs laten concurreren met o.a. de Corsair MP510, Patriot VPN100, Kingston A2000 / KC2000, of Samsung 970 EVO / Evo Plus en ze hebben een prima aanrader in huis. ‘Recommended’ voor de objectieve uitstekende prestatie, hou alleen de dagprijzen in de gaten. Maar laten we eerlijk zijn: de kanttekening dat de dagprijs hem maakt of kraakt gaat voor letterlijk iedere SSD in deze lijst op.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.