Samenvatting

Seagate zet met deze drive niet alleen een knappe prestatie neer door 14TB in een enkel 3.5” doosje te krijgen, maar doen dat ook in stijl: Deze Barracuda Pro is erg snel voor een mechanische schijf, zuinig voor een 7200 RPM schijf en vooral heel, heel erg stil voor een mechanische drive, zelfs stiller dan onze 5400 RPM NAS modellen. 5 jaar garantie is fijn, 2 jaar gratis dataherstel als er problemen zijn is een mooie bonus, maar hou er wel rekening mee dat succes daar niet gegarandeerd is; backups zijn altijd noodzakelijk. Voornaamste minpuntje momenteel is een hogere prijs-per-Gigabyte dan kleinere varianten, wat deze schijf vooral voor mensen maakt die hun opslag-per-SATA aansluiting willen maximaliseren. Technisch gezien een hoogstandje van een harde schijf: 9/10

Dit product is o.a. bij Coolblue te koop (link opent in nieuw tabblad)


Seagate Barracuda Pro 14TB review


Ik twijfel een beetje hoe ik deze review wil beginnen. Een nostalgisch stukje van mijzelf moest bij het zien van een 14 TB harde schijf, ja veer-tien Terra-Byte, terug denken aan het prille begin van mijn pc-carrière en het feit dat een 20 Megabyte HDD toen ergens in de jaren tachtig al een onmogelijk grote hoeveelheid data leek. Je weet nog wel, die tijd dat men nog de moeite nam om te vertellen hoeveel data iets wel niet is door capaciteit in grote hoeveelheden letters, pagina’s of boeken te vertalen.

Het andere stukje van mijzelf dat onlangs is begonnen met het opnemen van video voor video reviews staat al te springen om deze ogenschijnlijk eindeloze hoeveelheid ruimte te vullen met content over weet-ik-veel-wat, in de wetenschap hoe hard dat gaat zelfs met 1080p content laat staan als we de onvermijdelijke stap naar 4K 60FPS een keer zullen nemen.

14 TB aan data, voor de één eindeloos veel, voor de ander niet meer dan pure noodzaak. Linksom of rechtsom is het echter een prestatie van formaat (hurr) om zo veel data in één 3.5” harde schijf te stoppen, en gaan we kijken wat jij van deze 14TB Seagate Barracuda Pro drive mag verwachten. Prijskaartje? Om en nabij de 600 Europese Unie Dollars.

Uitpakken


It’s a friggin’ hard drive, wat verwachten we? Of er voor de retail variant een doos is of niet weet ik niet, die van ons kwam in een plastic doosje bij Coolblue vandaan. Onze dank gaat dan ook uit naar hen, deels vanwege de gelegenheid deze grote drive te testen, en deels voor de muismat die toch het nodige contrast toevoegt aan een verder beetje recht-toe-recht-aan product.


Als je ooit een harde schijf heb gezien dan weet je ook ongeveer wat je hier krijgt. Hooguit zal het opvallen dat deze Barracuda Pro schijven opvallend gesealed lijken, want ook daadwerkelijk zo is om de Helium intern ook daadwerkelijk intern te houden. In theorie zou je hem kunnen openen en je stem kunnen verhogen, maar volgens mij zijn daar goedkopere methodes voor als je dat zoekt.





Los van de strakke constructie valt eigenlijk enkel op dat het gewicht best hoog is; bijna 700 gram. Verder is het gewoon een ogenschijnlijk suffe SATA HDD met de welbekende SATA power en data aansluitingen; helium longen doen daar niets aan af.


Features en specificaties




Het is cruciaal op te merken dat Seagate dit product nadrukkelijk voor desktop scenario’s positioneert, en daarbij voor direct attached storage. Het wordt NAS of Network attached storage wordt nergens genoemd, ook niet in de vele pagina’s tellende documentatie over Barracuda Pro drives.

Een zoektocht naar ervaringen van mensen die deze drives in hun NAS gebruiken bracht weinig duidelijkheid. Van opmerkingen over succesvol gebruik over maanden tot algemene, niet goed onderbouwde opmerkingen over dat het beter zou zijn gewoon een Ironwolf NAS schijf te gebruiken. Ik zal Seagate om toelichting vragen, 14TB in een NAS klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar tot we duidelijk antwoord hebben zou ik terughoudend zijn met het inzetten van deze drive in een NAS.

Testmethode


HDD reviews doen we niet zo vaak, voor de testmethode grijpen we dan ook naar hetzelfde protocol als recent opgezet voor NAS drives.

We delen de resultaten op in drie onderwerpen: snelheid, geluidsproductie, en stroomverbruik

Bij de prestaties kijken we naar de gemiddelde snelheden van grote hoeveelheden data schrijven, grote hoeveelheden data lezen, en kijken we naar de lees- en schrijfprestaties bij kleinere hoeveelheden kleinere blokken data; 4GB aan 4K blokken, en 16GB aan 2MB blokken. Daarnaast meten we de gemiddelde access tijden, zeg maar de response snelheid. Dit doen we in combinatie met een ASUS ROG Maximus X Hero moederbord, Intel Core i7-8700K CPU en Corsair Vengeance LPX DDR4 geheugen; een vlot modern systeem dus, al heb je lang niet zoiets nodig om het maximale uit een HDD te halen.

De geluidsproductie testen we in drie verschillende situaties.
– In idle (rust), feitelijk de minimale geluidsproductie.
– Bij een sequentiele belasting: het streamen van een (groot) videobestand.
– Bij een random access benchmark; een soort horror scenario voor een HDD om stil bij te blijven.

We testen op 10 centimeter afstand. Tot ca 37 dBA op 10cm noemen we stil, rond de 40 noemen we ‘licht hoorbaar’, en hoge 40’ers noemen we ‘nadrukkelijk aanwezig’, zeg maar dat je daar in een gezellig drukke huiskamer nog niet omheen kan.

Stroomverbruik meten we in rust en tijdens actie; vooral het eerste wegen we zwaar voor een NAS drive die normalter 24/7 aan staat, maar bij een desktop drive laten we het aan jou hoe belangrijk dat element is.

Mocht je je afvragen waarom we niet ingaan op het onderwerp ‘betrouwbaarheid’? Hoewel bewust van het feit dat betrouwbaarheid in theorie het sterkste argument zou zijn om een schijf aan te raden kunnen we dit realistisch gezien simpelweg niet testen. Een betrouwbare, representatieve test is niet mogelijk zonder een groot aantal drives en een langere tijd dan dat specifieke modellen normaliter te koop zijn. Backblaze, een grote cloud storage provider, geeft regelmatig betrouwbaarheidsupdates over de duizenden HDDs die zij inzetten, maar ook daar moeten we wat kanttekeningen bij zetten. Zo zijn de 24/7 actief belaste storage pods in een grote omgeving iets heel anders dan een typisch consumer scenario, en zelfs daar zijn de aantallen per specifiek model HDD vaak nog te beperkt voor echt overtuigend bewijs.

Ook kunnen we door de jaren heen niets stuctureels zeggen over een specifieke fabrikant. Elk van de grote fabrikanten hebben zowel uitstekendd als (achteraf gebleken) matig betrouwbare series uitgebracht. Hoe dan ook maakt het niet uit, want elke schijf kan in theorie kapot en dien je altijd te zorgen voor een degelijke backup, ook wanneer je NAS schijven in een vorm van RAID draaien.

Resultaten


Snelheden:






Verbruik:


Geluid:


Bij gebrek aan directe vergelijking, ik heb simpelweg geen directe concurrent hiervoor, hebben we de Barracuda Pro maar naast wat 4 TB NAS drives gezet. Concurrentie of niet, die data functioneert toch als een interessante baseline waaruit we eea kunnen opmerken.

Als ‘power user’ desktop schrijf is het natuurlijk logisch dat deze Seagate in de prestatiebenchmarks een stuk sneller is. En los van de relatieve resultaten, lees en schrijfsnelheden boven de 260 MB/s? Dat is gewoon een verdomd snelle harde schijf.

Het meest opvallend vind ik echter de secundaire resultaten. Het idle verbruik ligt in lijn met de 7200 RPM NAS drives in de grafieken, maar het load verbruik ligt grofweg rond het punt van de 5400 RPM 4TB NAS drives; dat is een stuk lager dan verwacht. In beide gevallen vind ik de verhouding opslagruimte versus Watt best positief. Het mooiste vond ik persoonlijk de zeer lage geluidsproductie. Nagenoeg geluidloos in idle en sequentiele taken, aanzienlijk stiller dan elk van de 4TB NAS drives in de lijst, vergeet niet dat zo’n twee dB verschil best fors is.

Een pittige random access benchmark zet een HDD echt aan het werk. Enig geluid is dan onvermijdelijk en hoewel iets hoorbaar, een licht tikje zoals menig ander, weet hij nog iets stiller te zijn dan de 5400 RPM NAS drives en veel, heel veel stiller dan de 7200 RPM NAS drves die met ca 8 dB meer een schokkende hoeveelheid luider zijn.


Conclusie


Los van hoe dit product technisch gezien een klein wondertje is, het idee dat er 14 TB op één 3.5” drive mogelijk is valt voor mij nog steeds lastig te bevatten, is het vooral een product met een technisch solide uitvoering. De schijf is snel voor een harde schijf, maar waar snelheid vaak hand in hand gaat met meer geluid en meer verbruik is het tegendeel hier waar: het is naast een snelle schijf ook een relatief zuinige, en een opvallend stille schijf.

Technisch gezien valt er niets af te dingen aan de prestaties. Wel moeten we opmerken dat de prijs-per-Gigabyte vooralsnog hoger ligt dan bij kleinere drives. Tegenwoordig benaderen zelfs de 8TB schijven de kleinere varianten al goed wat prijs-per-gigabyte betreft, en 10 en 12TB drives liggen er niet veel boven, maar deze net nieuwe 14TB units zijn vooralsnog wat prijzig. Ongetwijfeld dat die prijs ook zakt, maar momenteel zullen kopers van deze drive wel echt op zoeken moeten zijn naar het maximaliseren van opslag per SATA aansluiting, iets wat voor direct attached storage geen vreemde vraag is. Hoewel de één zich af zal vragen wat je met 14TB moet weten we uit ervaring dat er genoeg users met een mega storage honger zijn die dit soort producten aangrijpen. 14 TB drives zijn er niet voor de massa, maar genoeg use cases waar meer opslag nog altijd erg gewenst is en zodoende waarderen we het dan ook dat fabrikanten de capaciteiten nog verder blijven pushen dan we voor mogelijk hielden.

De voornaamste zorg met elke vorm van data opslag is de betrouwbaarheid en continuïteit van de werkzaamheden als er wat mis gaat. Betrouwbaarheid valt niet te testen, en als het al mogelijk was geweest had dat niets afgedaan aan het feit dat alles kapot -kan- en dat je altijd voor goede back-ups dient te zorgen. 14 TB aan data in één product, ongeacht het merk en product zelf, is echter geen kleinigheid om veilig te houden en daar moet je toch even stil bij staan. De specs op gebied van gebruiksintensiteit en levensduur zijn an sich erg goed en het pro label waardig, tastbaarder gemaakt door de 5 jaar garantie, dat beschermt de forse aanschafprijs in elk geval. Ook de 2 jaar data herstel service is een fijne plus, zeker omdat Seagate labs als herstel faciliteiten hoog aangeschreven staan. Wel moet daarbij gezegd worden dat het geen garantie is dat je data ook daadwerkelijk hersteld wordt. Daarmee is dat een mooie bonus, maar we benadrukken dat het zorg dragen voor backups altijd bij de koper ligt.

Zeker wat randzaken om bij stil te staan dus, echter als fysiek product zelf? Een gigantische drive die snel, relatief zuinig en vooral erg stil is? Meer kunnen we van een mechanische harde schijf bedoeld voor serieuze taken in je pc of direct attached oplossingen (binnen hoorbereik) niet verwachten.

Een woord van dank aan de dames en heren van Coolblue voor het beschikbaar stellen van deze schijf. Klik op de banner om de Seagate Barracuda Pro 14TB bij hen te bekijken.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.