Seagate BarraCuda Fast SSD review


Lange tijd geleden inmiddels nam Seagate concurrent Lacie over, één van de vele overnames in storage-land waardoor we tegenwoordig nog maar een heel klein aantal échte fabrikanten over houden. Voor een aardige tijd daarna brachten ze echter nog producten uit onder de Lacie naam, inclusief externe SSDs. Maar zoals we vaker zien is complete assimilatie soms onvermijdelijk en lijkt Seagate nu de aandacht op hun eigen naam te willen vestigen. “Seagate First!” zeg maar.

Eén van de nieuwe producten onder de Seagate naam is de Barracuda Fast SSD, of Barracuda SSD, afhankelijk van waar je precies kijkt, een externe USB SSD voor iedereen die wat rappe externe opslag zoekt. We zoeken uit of het wat is.


Design


Seagate heeft gekozen voor een lekker stevig metalen design voor hun SSD. Het is niet de kleinste of het lichtste model, maar 82 gram voor iet wat merkbaar tegen een stootje kan is zo gek niet.


Het design komt mij redelijk bekend voor. Ik kan het lastig plaatsen, maar dat gevoel dat ik hem eerder heb gezien kom ik lastig vanaf.



Je krijgt een USB Type-C naar Type-C kabel, en een Type-C naar Type-A kabel. Geen adaptertje dus, en losse kabels vind ik eigenlijk ook fijner; kleinere kans op slecht contact.


Specificaties


Weinig specs, eigenlijk meer een feature lijst. Het belangrijkste dat we kunnen opmaken is dat hij Windows en Mac compatible is, in 500GB tot 2TB varianten te koop zal zijn, en dat het intern een SATA drive betreft gezien de beperking tot 540MB/s. Dat zie je straks ook terug in de prestaties, maar ook in de prijs: snellere alternatieven kosten altijd meer.


Ook de software verdient een korte beschrijving, helaas zijn de screenshots verloren geraakt bij het overlijden van een (andere) externe drive, maar er zit dus zoals bij praktisch elke concurrent wel direct software bij om makkelijk backups te maken.

Prestaties


Waar het om gaat, prestaties. Bij externe drives richten we ons op een paar praktische tests, precies die dingen die voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echt tellen:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets (ATTO Peak, Large File Folder copy)
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files (o.a. overzetten van kleine datablokken) (ATTO 4K, Warcraft folder copy)
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en game laadtijden. (PC Mark 8)










We zien hier een paar dingen in grote lijnen:
– Een externe SSD is natuurlijk veel sneller dan een externe mechanische HDD
– SATA SSD’s zoals deze Barracuda zijn uiteraard beperkt tot SATA speeds, de USB 3.2 Gen 2 SSDs verleggende grens van ca 550 MB/s naar rond de 1000, maar daar betaal je voor.
– Thunderbolt opties zijn ultiem snel (en even ultiem duur).

Richten we ons even op de SATA drives waar deze prijstechnisch mee concurreert zien we dat het elkaar allemaal niet heel veel ontloopt. HyperX en WD blijven wat achter in een aantal benchmarks, maar tussen de Sandisk Extreme, Samsung T5 en deze Seagate zit niet gek veel verschil. Opvallend genoeg doet de fysiek exact gelijke Lacie externe SSD, de voorganger van deze dus, toch hele andere dingen in de grafiek.

Op gebied van 4K prestaties is de Barracuda wel bovengemiddeld in de SATA lijst, wat belangrijk is als je je externe SSD niet alleen voor het overzetten van files wil gebruiken, maar vooral als actieve drive om vanaf te werken. Duurdere opties scoren daar wat beter, maar in zijn klasse pakt de Barracuda daar net de winst voor de Samsung.


Conclusie


Het was een beetje te verwachten dat de verschillen tussen de ‘betere’ externe SSDs niet zo groot gingen zijn, dat zien we namelijk al enkele jaren. Zeker als je naar SATA based externe SSDs lijkt zit daar natuurlijk gewoon de beperking. Dat ze SATA-beperkt zijn is overigens niet verkeerd, want de SSD’s waar je de 1000MB/s aan tikt in plaats van deze ca 540MB/s betaal je zo 50 of 100 euro meer voor voor één TB dan voor een SATA SSD zoals de Barracuda. Gezien dit al hele, hele snelle drives zijn die mechanische drives mijlen ver achter zich laten is meer betalen meestal gewoon niet nodig. Lang niet iedereen heeft ook maar de USB 3.2 Gen 2 poorten die hogere snelheden aankunnen.

Is er dan één “beste betaalbare externe SSD”, de titel waar deze Seagate om strijd? Het zit zo dicht op elkaar met individuele winstjes voor verschillende modellen dat één winnaar niet bestaat. Wel zien we dat deze Seagate samen met de Samsung T5 en de Sandisk Extreme van de SATA drives het net wat beter doen dan de rest en dus onze eerste keuzes zouden zijn. Zeker als je actief vanaf je SSD wil werken is deze Seagate interessant als snelste SATA based external in PC Mark 8, maar we kunnen ook kritiek geven dat de waterdichtheid van bijvoorbeeld de Sandisk een grotere impact heeft.

De realiteit is dat als jij een merkvoorkeur hebt dat je prima je eigen gevoel kan volgen, dit hoort tot de top van de SATA opties en als jij Seagate tof vind of juist niet is dan argument genoeg. Of hou de dagprijzen scherp in de gaten, want een scherpe aanbieding kan al argument genoeg zijn om de knoop door te hakken. Seagate zet een nette USB external neer, maar net als de concurrentie hebben ze weinig marge om hogere prijzen te vragen. Storage prijzen schommelen vaak sterk, dus je beste keuze is daar scherp op te zitten. Klopt de Barracuda dagprijs vergeleken met die alternatieven? Dan zit je helemaal gebakken:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.