Testmethode

Om de prestaties te meten moet je eerst een methode bepalen. Hierbij probeer ik te kiezen voor wat ik denk dat in de praktijk bij ‘normale’ gebruikers veel aan de orde zal komen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij de temperaturen te meten op de volgende settings:
– Temperatuur bij idle, met de koeling op minimale snelheid
– Temperatuur bij load, met cpu op stock snelheid, en de koeling op maximaal vermogen
– Temperatuur bij load, met cpu op lichte overklok, en de koeling op maximaal vermogen
– Temperatuur bij load, met cpu op gangbare overclock, en de koeling op maximaal vermogen
– Temperatuur bij load, met cpu op gangbare overclock, en de koeling op de setting met de voor mij maximaal acceptabele geluidsproductie, zonder gebruik van headset of speakers.

Ondanks dat er uiteraard meer denkbare instellingen te meten zijn, wil ik het ook niet onnodig onoverzichtelijk maken, en vermoed ik dat met de bovenstaande getallen toekomstige gebruikers ruim voldoende informatie hebben om de meest voor de hand liggende vragen te beantwoorden. (“Zijn de algehele prestaties in orde”, “Koelt dit ding goed als ik maar een beetje overclock”, “Kan hij niet alleen goed koelen, maar ook nog binnen praktisch bruikbare geluidsproducties deze prestaties leveren”). Daarnaast zijn de antwoorden op eventuele andere vragen ( oa. “Heb ik nog ruimte over voor extremere overclocks?”) ook eenvoudig af te leiden uit deze resultaten.

Uiteraard is de laatste genoemde meetsetting in de praktijk erg belangrijk, maar ook erg subjectief, want wat is nu een acceptabele geluidsproductie? Echter heb ik (nog) geen dB meter in huis, maar kan ik wel aangeven dat ik geen voorstander ben van luidruchtige pcs (ik stoor mij vrij snel, vandaar ook een Silencio 652 als mijn huidige hoofd-pc-case) en mijn gehoor prima in orde is. De maximaal acceptable geluidsproductie betekend dat ik op ca 1 meter afstand van de setup, met een open case, comfortabel iets anders kan doen (lezen, schrijven, wat dan ook), zonder dat het geluid mij storend is (maar het mag uiteraard wel hoorbaar zijn.). Vermoedelijk in de praktijk zal deze setting, maar een een complete, dichte computer, de meeste gebruikers niet hinderlijk in de oren klinken.

Verdere punten:
– De kamertemperatuur is in deze tests een constante 23 C
– Gezien ik niet altijd dezelfde case kan gebruiken maak ik gebruik van een open constructie
– Geen verdere ventilatoren of koeling, enkel de onderdelen die de fabrikanten in de doos mee leveren worden gebruikt
– Ik gebruik de meegeleverde koelpasta, mocht je dat er niet bij krijgen gebruik ik Arctic MX-4.
– Voor load test gebruik ik Prime95 met de setting In-place large FFTs (maximum heat). Een belasting die in de praktijk bij gaming of videowerk praktisch nooit zal voorkomen, dus neem dat in overweging bij je eventuele aanschaf.
– Ik noteer de temperatuur nadat deze minimaal 30 minuten onveranderd blijft.
– Bij het passeren van 70 C faalt de koeler een test, en vervallen de resultaten op die instelling. Ik het dan niet aanraden om die betreffende koeler in het dagelijkse leven te gebruiken met die bepaalde instelling, gezien andere factoren, zoals een warme zomer dag, of de opbouw van stof in de case, dan wel tot kritieke temperaturen kunnen leiden.

De test setup:
– ASRock FM2A88X Extreme 4+
– AMD Athlon X4 760k Black Edition
– Corsair Vengeance LP 1600Mhz RAM

De precieze settings van de overclocks
– 3.8Ghz 1.3875v 0.000v offset. De stock setting van mijn chip.
– 4.1Ghz 1.3875v 0.000v offset. Een kleine 8% OC, niet veel, maar voor elke beginner zonder veel risico uit te voeren met praktisch elke aftermarket koeler.
– 4.5Ghz 1.4375v 0.036v offset. Een kleine 20% OC. M.i. een gangbare OC en in dagelijks gebruik een bruikbare instelling. Een relatief hoog voltage was nodig om mijn CPU stabiel te krijgen bij “slechts” 4.5Ghz, maar ruim onder de max van 1.55v.

Het bovenstaande is de methode welke ik op alle cpu koelers zal toepassen. Eventuele opmerkingen buiten deze setting geef ik uiteraard duidelijk aan in de review.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.