Inbouwen van een fancontroller is uiteraard een eitje, of je nu die meegeleverde schroefjes gebruikt of de tool-free oplossing van je behuizing. Persoonlijk kies ik liever voor de schroefjes voor wat extra stevigheid.

De behuizing waar ik hem in bouw is een Corsair 250D, een behuizing waarbij je de 5.25” bay eenvoudig van de bovenkant kan bereiken. Gezien het een compacte case is zijn de verlengkabels in mijn geval niet nodig, maar mocht jouw behuizing lastig te bereiken 5.25” bays hebben kan het een idee zijn om die kabels vooraf al in de fancontroller te steken.




Na het aansluiten van de ventilatoren eerst maar even een kleine test om te kijken of alles naar behoren werkt. Direct merk je dat bij het inschakelen de Kaze Master Flat II alle ventilatoren even 12 Volt geven om zeker te zijn dat ze opstarten. Het minimum Voltage van 3.7 V is vaak niet genoeg om een ventilator te doen starten, zelfs als ze wel op 3.7 V kunnen blijven draaien, de kleine kick-start verzekert je dus van een volle set draaiende ventilatoren.

Na inschakelen verschijnen de eerste getallen op het scherm. Het licht-blauwe lettertype met de RPM weergaveis scherp, strak, en zeer goed leesbaar. Wanneer je de temperatuur sensoren niet aan sluit blijven die getallen op kleine horizontale streepjes. Op de foto vallen ze iets meer op dan in het ‘echt’, en ik zou het persoonlijk geen bezwaar vinden om de temperatuur sensoren niet te gebruiken als je daar geen interesse in hebt. De RPM weergave gaat overigens in stappen van 10 van een minimum van nul tot een max van 9990, meer dan zat lijkt mij?


Een opmerking die soms valt is dat fancontrollers soms hoorbaar zijn. In mijn test met Corsair stock fans en Noctua’s, maar ook met een volle set semi-professionele stofzuigers van Cooler Master (JetFlo’s) op de laagste toeren is de Kaze Master Flat II onhoorbaar. Dus geen gepiep of coilwhine of iets dergelijks.

Niets weerhoudt je er van om bijvoorbeeld slechts twee sensoren te gebruiken, zeker in een kleine behuizing scheelt het wat kabels en heb je niet altijd de noodzaak om meer te meten. De temperaturen worden in een iets donkerdere tint, maar ook iets minder fellere stijl weer gegeven. Het resultaat mag er wat mij betreft wezen.


Een full house blijft natuurlijk wel het mooist om te zien. Je ziet hier dat ook onder een beetje verticale hoek het scherm uitstekend leesbaar blijft. De kijkhoeken zijn echt uitstekend. Hetzelfde geldt voor de horizontale kijkhoeken, en ook zoals je straks op de foto zal zien met het licht van buiten direct op de fancontroller. De leesbaarheid onder alle omstandigheden is een duidelijk pluspunt.




Zelfs schuin van boven houdt het scherm uitstekend stand

Hoewel je het scherm ook geheel uit kan schakelen (handig in de nacht?) maakt dat natuurlijk niet voor spannende plaatjes, dus laten we even naar de werking kijken. Met de mode knop begint 1 van de RPM-weergaves te knipperen, dit geeft aan welke ventilator je aan het instellen bent, vervolgens schakel je met de mode knop naar de ventilator die je aan wilt passen, en met de plus en min knop pas je vervolgens de snelheden aan. Veel eenvoudiger kan het niet? De knoppen, of eigenlijk de hoeken die je een beetje in drukt, voelen ook lekker stevig aan. Per ongeluk indrukken zal geen sprake van zijn.

Wanneer je de mode knop 5 seconden vast houdt krijg je een temperatuur te zien in plaats van de snelheid, in deze foto zie je 70 C verschijnen bij de 1e sensor.


Met de mode knop schakel je vervolgens (net als met de ventilatoren) naar de sensor waar je een alarm voor wilt instellen, en met plus en min kan je kiezen tussen de 50 en 90 graden C. Bereikt de sensor vervolgens die temperatuur, dan wordt je zowel op het scherm als door een stevige alarmtoon duidelijk gewaarschuwd voor de overschrijding, en op welke sensor deze overschrijding van toepassing is. Het moge dan hopelijk ook direct duidelijk zijn waar de mute knop voor dient? Mocht je wel de alarm functie willen gebruiken, maar enkel het visuele alarm en geen geluids-alarm willen, kan je de jumper aan de binnenzijde verwijderen.

Een andere handige feature is de optie om de ventilatoren geheel uit te schakelen. Ook dat is mogelijk met de Kaze Master Flat II, door simpelweg de ventilator te selecteren die je uit wil schakelen, en hem dan met de min knop helemaal naar beneden te stellen. Het scherm geeft dan “OFF” aan.


Een feature die wat lastig op foto’s weer te geven is is de beveiliging voor de ventilatoren. De daadwerkelijke snelheid wordt zoals altijd vanuit de ventilator naar de controller gecommuniceerd, wanneer de controller geen communicatie van de snelheid ontvangt (oftewel, de ventilator staat voor wat voor reden dan ook stil), dan schakelt hij de stroomvoorziening naar die ventilator uit om eventuele (verdere) schade te voorkomen.

Dat is het eigenlijk wel wat features betreft. De Kaze Master Flat II is geen overdreven flashy of uitvoerige controller met exotische toeters en bellen, maar lekker functioneel en zeer goed uitgevoerd. Ook de zichtbaarheid in het donker is keurig: zonder dat het te veel licht af geeft of de ogen belast blijven de letters scherp.


Smaken verschillen, maar ik vind het een mooi ding om te zien. Zoals ik al zei, zelfs terwijl het buiten zonnig is (en met de behuizing naar het raam gericht) blijft het scherm uitstekend af te lezen.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.