Scythe Fuma Rev B review


In mijn gedachten is de Scythe Fuma nog een ‘recente’ koeler, een recente betaalbare baas in een wereld waar de Mugen en Tranquilo’s de dinosaurussen zijn. Echter de eerste Fuma bestaat al dik anderhalf jaar, een tijd waarin AMD Ryzen nog geen ding was, is de Mugen 5 juist jonger en zou je dit bijna al weer de gevestigde orde kunnen noemen.

Insert de Scythe Fuma Rev B. Feitelijk dezelfde koeler, maar dan met AM4 support. Hoewel onze nieuwe testopstelling nog altijd Intel based is neemt het niet weg dat we de gelegenheid aan wilden grijpen om te zien hoe de Fuma, die het in de tijd heel goed deed, in de nieuwe opstelling zijn ding deed. Oh, en met wat nieuwe foto’s op de nieuwe tafel natuurlijk.

Prijzen, onveranderd, zo rond de 45 euro.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, prima, zeker gezien Scythe voorheen het wel eens weinig nauw nam met bescherming zit hij nu meer dan veilig genoeg, dus dat is reden om er toch even bij stil te staan. Accessoires in een klein doosje erbij, allemaal niet heel luxe en daar zien we de duurdere koelers veelal toch wat onderscheid maken, maar gezien de prijsvechter status nemen we het niet kwalijk.





Goed, de specs dan, ware het niet dat er nog geen productpagina is voor de Rev B, dus die heb ik even gemaakt met een kleine MS Paint fix (RIP soon friend)


De heatsink van de Fuma bestaat uit twee flinke torens. Voelt stevig, oogt stevig, maar is wel duidelijk in de stijl van een paar jaar terug gezien er niets van opvallende afwerking is toegepast op het aluminium of de vernikkelde heatpipes. Onderop zien we maar liefst zes dikke heatpipes en een vernikkelde contactplaat.





De ventilatoren zijn ook het wat minder uitbundige model dan de Kaze fans die we bij o.a. de Mugen 5 zagen. Rechte fanframes, wel grijze fanblades, en dat het kabeltje zwart is waarderen we ook. De fans laten we er nog even af, want het opbouwen doen we in eerste instantie zonder. Wel vragen we ons af waarom de fans niet geupdate zijn naar de modellen die nu op de Mugen zitten, daarvan wordt tenslotte geclaimd dat ze beter van kwaliteit zijn. We kunnen het niet echt onderbouwen, maar we mogen daar toch iets van aannemen.



Montage


Installatie van Scythe koelers is gewoon ok tegenwoordig, niet meer het oude stoeien van vroeger, maar ook niet de verfijning en luxe van de wat fancier modellen. Backplate achter je moederbord, stand-off schroeven erin, clips erop, vastschroeven…





Koelpasta op de CPU, het geschikte Intel of AMD clipje op het koelblok leggen (iets wat we steeds vaker uit fabriek zien gebeuren, al moet de AMD bouwer dan veelal zelf even omschroeven), en vervolgens koelblok op de processor. Orientatie kan je zelf kiezen, voor de aardigheid draaien we hem nu eens op zijn kant, maar het verandert weinig aan de overlap gezien hij even breed als lang is. Zagen we de heatsink bij het typische voor-achter airflow ook over je eerste gehugenslot hangen (met fan over de eerste 2), op zijn zij is dat even goed het geval.







Overigens, de recente fan clips van Scythe zijn al een stuk beter dan vroeger 😉


Testmethode


We zijn dus al even bezig met de overgang naar de Intel Core i7-8700K. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede vaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen.

Eigenlijk is het nog wat vroeg want na nog wat aanpassingen moeten zelfs koelers die we recentelijk hebben getest -wederom- het platform op, maar met een paar stevige units al in de grafiek, plus het feit dat het nieuwe jaar een mooi moment is voor een schone start, konden we het niet laten om toch voor de 8700K resultaten te gaan. Tot in detail vast voltage als voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors met AIO’s of luchtkoelers, en meten maar. Open testbench, geen verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur. Een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test.

Nadat beide tests tweemaal op verschillende tijdstippen zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden C. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij als maximale afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met degelijke tot zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ‘typisch’ tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.
Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking, zij het met praktische insteek.


Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


De onderste helft is geen schande wanneer we zien dat de bovenste vier modellen in de grafiek een meervoud van dit model kosten. De Scythe Fuma speelt sub-top naast de 360mm Corsair en Thermaltake modellen, de 280mm NZXT Kraken en de nog-net-even grotere Noctua NH-D15. Veel scheelt het niet, en hij zit direct naast de 240mm AIO van Cooler Master terwijl de wat gangbaarder afgemeten MasterAir MA610P (Wel duurder, maar RGB enzo) hier weer een paar graden achter zit. Gewoon een nette prestatie.

Geluidsproductie, op volle toeren:


Met net geen 42 dBA op 50 centimeter is de Fuma weliswaar goed hoorbaar, maar relatief stil voor een koeler op volle toeren. Enkel de Noctua NH-D15 blijft hem hier voor en de waterkoelers zijn duidelijk luidruchtiger.


Zetten we alle koelers op een mooie ronde 40,0 dBA dan zien we de Fuma niet onverwacht weinig verliezen, zoals vaker kan je een paar decibel van een luchtkoeler afpoetsen zonder dat je significant koeling verliest; 0,3 C is totaal niet significant. Op deze vaste geluidsproductie gaat hij de 240mm AIO van Cooler Master voorbij en bevindt hij zich op hele korte afstand van onder andere de NZXT Kraken X62 en Corsair H150i Pro. Met slechts één derde van het prijskaartje wordt de prijsvechter status duidelijk.

Bovenal fijn, met een minimale fanspeed van ca 300 RPM hoor je deze koeler gewoon totaal niet in de meeste situaties. Stel je het PWM profiel een beetje strak af dan kan je hier een dergelijke i7 prima mee koelen zonder hem ooit te horen, ook niet gedurende videoproductie.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.


Conclusie


We wisten het al van onze review dik anderhalf jaar terug, maar het is desondanks fijn om de Scythe Fuma (nu in Rev B saus met AM4 support) zich opnieuw te zien bewijzen in een nieuwe opstelling. Hij koelt uitstekend, is normaliter onhoorbaar, en hij danst met modellen die vele malen duurder zijn.

Wat je niet krijgt, en waar de markt wel heen lijkt te gaan, is visuele flair. Of iets mooi is bepaal ik niet voor je, maar dit is een pure processorkoeler: heatpipes, heatsink, fans, klaar. Visueel indrukwekkend omdat het een forse dual tower is? Sure, maar er gaat geen euro naar wat verfijning zoals we meer en meer zien. Niet dat het een ondoordacht design is, want Scythe heeft de Fuma bewust heel laag weten te houden waardoor hij in de meeste cases prima past, de meeste koelers zijn echt net even hoger, en de installatie is alleszins redelijk in orde, zeker vergeleken met Scythe een paar jaar terug. Het kan nog wat chiquer, maar ook dit is zo gepiept.

Potentiele kopers dienen echter wel rekening te houden met het geheugen overlap; koop standaard hoogte geheugen als je alle vier de sloten wilt vullen en geen hoge modules. Dat laatste kan alleen als je de ventilator naar de achterzijde zet en je 2 van de 4 sloten wilt vullen. Het is de voornaamste consequentie van de keuze voor ‘veel heatsink’ en ‘een beperkte totale hoogte’. Het enige wat we wel jammer vinden is dat ze de nieuwere Kaze fans niet hebben toepast, deels visueel, maar ook deels omdat die een langere levensduur zouden moeten hebben (lastig te onderbouwen).

Maar goed, een vervelende consequentie vinden we geheugencompatibiliteit niet gezien het ons aannemelijk lijkt dat wanneer je super flashy geheugen modules in wilt zetten je vermoeden ook een flashier koeler gaat halen. En dat we wat verfijning of strakke totale look missen maar dat er dan een scherpe prijs tegenover staat is natuurlijk gewoon helemaal prima, laten we niet vergeten dat niet elke build van RGB voorzien dient te zijn, of dat er sowieso per definitie een window in de moderne build zit. Gaat het je gewoon om brute (doch stille) koeling per euro, dan tref je het hier uitstekend.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.