Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.
De winnaar in de onderlinge vergelijking is de Fuma. Niet alleen laat hij zijn broertjes achter zit, maar wat koelprestaties betreft positioneert hij zich tussen modellen die stuk voor stuk duurder zijn. Wat geluidsproductie betreft is het in elk geval geen negatieve uitschieter, wat het direct een interessant alternatief maakt voor betaalbaar overclocken.
De Ninja zit er een paar graden achter, al zijn die paar graden genoeg om terug te zakken naar het midden van die grafiek. Met een geluidsproductie rond hetzelfde punt is het een beetje zoeken naar het ‘nut’ van dat product naast de uitblinker uit hetzelfde kamp. Ook een stevige overclock is voor de Ninja geen enkel probleem, en kijken we naar oudere Scythe koelers zien we dat de Ninja 4 het beter doet dan de Mugen Max en de Ashura.
Dezelfde stap maken we naar de Kama Grand Cross, die weer een paar graden laat liggen ten opzichte van de Ninja bij praktisch hetzelfde geluidsprofiel. Ook hier zien we nog wel voldoende overclock potentieel, maar in feite voor hetzelfde geld iets minder prestaties. Wat dat geluidsprofiel betreft kan ik kort zijn: Alle drie zijn onhoorbaar op lage toeren en op te bouwen tot een duidelijk hoorbaar geval. Bij de Mugen 4 PCGH zagen we bijvoorbeeld dat de geluidsproductie simpelweg nooit hoorbare niveaus bereikt, wat prettig is maar ook het potentieel beperkt. Bij deze drie heb je zelf de flexibiliteit om wat geluid te accepteren op het moment dat je voor wat extra graden voordeel wilt kiezen.
De vergelijking met vaste geluidsproductie is nieuw voor mij, dus de hoeveelheid vergelijkingsmateriaal moet nog worden opgebouwd en in de beginfase oogt deze grafiek niet bijster interessant. We zien hier praktisch dezelfde verhoudingen terug als bij een onbeperkte geluidsproductie, dus ook op dat gebied weinig wat ze van elkaar onderscheid.