Scuf Instinct Pro Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt: De Scuf Instinct Pro controller voor Xbox en PC.


We hebben hier de nodige controllers in handen gehad, van goedkope meuk tot modellen die vele honderden euros hebben gekost, bedragen soms niet ver van de kosten van een beetje console zelf. Als we vervolgens stellen dat de Scuf Instinct Pro de fijnste controller is die we hier in huis hebben is dat volgens mij ook best een fors compliment. De combinatie van de bekende Xbox vorm met een veel, maar dan ook veel betere bouwkwaliteit en vooral afwerking, plus hele fijne knoppen, plus eea aan extra functionaliteit, plus flink wat design keuzes die je naar wens aan kan passen is objectief goud en zorgt voor een unieke ervaring. Zelf was ik ook te spreken over de Razer Raiju Ultimate, maar met 280 gram is de Scuf flink (ca 100 gram) lichter en op termijn merk je dat toch echt. Het maakt dit één van de weinige echt premium aanvoelende controllers die niet meer wegen dan de standaard Xbox controllers.



De “Pro” naam komt vooral terug in de optie om de triggers in te korten naar muis-stijl instant clicks wat je rapper maakt in shooters. Door middel van een klein schakeltje achterop wissel je vervolgens weer naar een traditionele lange trigger voor bijvoorbeeld racing games, plus je hebt vier extra rear pedals voor functies die je zelf kan programmeren. Combineer dat met enkele profielen voor je favoriete games en je hebt jouw ideale instelling inderdaad altijd bij de hand, en na enige tijd begin je die ook echt te waarderen: je houdt je vingers namelijk meer op beide thumbsticks, terwijl vingers die normaliter nutteloos achterop de controller rusten gebruikt kunnen worden voor andere acties. Daarbij heb je bij aanschaf de optie om de thumbsticks korter of langer, en bol of hol te kiezen, zodat je controller voor jou ideaal aanvoelt; in de veronderstelling dat de traditionele xbox vorm je ligt uiteraard, al denk ik dat ze er verstandig aan doen daar niet te veel van af te wijken.



Wellicht de grootste aantrekkingskracht is die aanpasbaarheid, niet alleen in wat voor thumbsticks je wilt, maar vooral ook welke uitstraling je zoekt. Zo bestel je deze controller niet kant en klaar bij een webshop, maar kies je zelf je eigen design en kleurstellingen bij Scuf zelf. Je kan zelf een aantal kleuren kiezen, maar ook kiezen uit een aantal opvallende designs, zoals de Cherry Blossom uitvoering die je op onze fotos ziet. Vervolgens heb je nog wat detail opties, zo kan je de kleur van je XABY knoppen aanpassen, of de kleur (en ringen rondom) de thumbsticks, en de kleur van de bumpers. Ook kan je ervoor kiezen om geen rumble cq vibratiemotor te nemen, wat voor sommige fanatieke esporters de voorkeur schijnt te hebben.



So far so good, en het is ook erg mooi wat Scuf doet, maar er valt ook wat op af te dingen uiteraard. De prijs is wellicht de grootste hindernis, want 220 euro voor het basismodel is al enorm fors, en dat loopt nog verder op met wat aanpassingen. Deze Cherry Blossom kleur kost je bijvoorbeeld al 25 euro meer, en de grijze XABY knoppen in plaats van de geel-rood-blauwe kosten 13 euro extra. Afhankelijk van je kleuren en aanpassingen mag je uitgaan van zo’n 250 tot 270 euro, en dat is natuurlijk een enorm bedrag. Als we zien dat Microsoft inmiddels zelf controllers uitbrengt met enorm veel kleur opties (geen extra designs though) voor 70 euro, of maximaal 100 euro als je helemaal los gaat op de aanpassingen, staat Scuf aardig onder druk hier. Tuurlijk, feature technisch is het niet vergelijkbaar, maar juist die aanpasbaarheid die Scuf jaren geleden op liet vallen valt tegenwoordig niet meer op als uniek voordeel. Puur voor kleurtjes hoef je dit dus niet te overwegen, de charme van de Instinct Pro moet je echt zoeken in de combinatie van aanpasbaarheid plus de extra pro features (extra rear knoppen, aanpasbare triggers, aanpasbare thumbsticks) plus het veel luxere gevoel van de controller. En ja, dat laatste staat niet ter discussie, zelfs de kinderen die kwaliteit normaliter beoordelen aan de hand van hoeveel RGB in een product zit waren direct helemaal “woooowww” hiervan.

Zoals vaker kan ik een hoge prijs wel door de vingers zien, mits de rest van de ervaring dan ook ultiem is. En hoewel het product zelf ultiem is denk ik dat Scuf wel heel hard mag kijken naar de opties die ze momenteel bieden, want vooral daar zie ik echt wat verbeterpunten voor ze. Zo heb je weliswaar veel mooie designs, maar het aantal kleuren dat je kan kiezen voor de ringetjes rondom te thumbsticks is beperkt (7), je hebt keuze uit slechts 4 trigger kleuren en de ABXY knoppen komen in drie kleurstellingen: multi, grijs-zwart, of zwart-rood. Zwart rood past eigenlijk alleen bij rode designs, waardoor je praktisch altijd op zwart-grijs uitkomt voor alle andere designs. Ook is de achterkant van de controller altijd zwart en niet aanpasbaar. Pak je dan een opvallend design met een unieke kleurstelling zoals deze Cherry Blossom dan heb je eigenlijk gewoon niets meer te kiezen, want de kleuren van andere delen matchen gewoon niet. Op dat moment doet het een beetje pijn dat de basic Microsoft controller voor letterlijk elk element, inclusief de achterkant, twee dozijn kleuropties biedt.


Kortom, de Scuf Instinct Pro is een prachtige controller waar ik van de vele tientallen controllers die we door de jaren heen hebben kunnen uittesten het meest gek op ben. Ik hoop alleen dat Scuf de kleur en detail mogelijkheden op de website nog veel verder uit weet te bouwen; 200 euro plus voor een hele luxe controller is OK, maar zorg dan dat gamers die bereid zijn dat soort bedragen te betalen hem ook echt helemaal naar smaak kunnen inkleuren, inclusief het ingraveren van je naam svp.



Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.