Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft Energy Logger 4000. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord, een USB muis, en een USB Headset. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van wat een geschikte voeding voor een systeem in combinatie met deze GPU kan zijn (althans op gebied van vermogen).

Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, eerder vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1080p (Gamen).
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie.

De resultaten:


We zien de RX 470 redelijk als verwacht wat zuiniger zijn werk doen dan de RX 480, geen grote verrassingen gezien dezelfde chip aan de basis staat natuurlijk. Wat prijs-per-watt betreft trekt AMD nog altijd aan het kortste eind, maar bij gebrek aan concurrentie in het meer betaalbare segment richten we de ogen op vorige generaties, en dan is de RX 470 toch een prima modern model. De R9 290 heb ik niet meer in huis om opnieuw te testen in de nieuwe methode, maar uitgaande van eerdere resultaten zien we overduidelijk dat AMD hele grote stappen gezet heeft.

Voedingsadvies of keuze wordt er ook eenvoudiger op vandaag de dag: Feitelijk zal elke degelijke merk voeding met de benodigde 6-pin aansluiting voldoen, en dan zit je per definitie (op enkele zeldzame uitzondingen na) al in de 350+ W categorie wat meer dan ruim genoeg is. Voor Crossfire zal een ca 450W model al voldoen, al kan het geen kwaad om met overclocks erbij een typische ~550 Watter in huis te halen, met de kanttekening dat voedingen rond dat vermogen dankzij het populariteit over het algemeen voor vergelijkbare prijzen te vinden zijn als de modellen met een lager opgegeven vermogen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.