Het reviewen van SSD’s viel onverwacht toch nog een beetje tegen. Waar ik na flink wat huiswerk wel een idee had van welke testen ik wilde toepassen om een praktisch relevant beeld te scheppen bleek de IOmeter uitdaging toch aardig pittig. Ik wil dan ook voorop stellen dat er aan de basis van SSD reviews van mijn hand nog wel wat gesleuteld gaat worden de komende tijd, waarbij de focus volgende keer nog nadrukkelijker op IOmeter / simulaties van praktische prestaties komt te liggen en minder bij mooie getallen in synthetische tests.
Toch kunnen we inmiddels een aardig beeld scheppen van beide SSD’s. Beide zijn duidelijk beestjes gericht op de consumentenmarkt. Deels vanwege het ontbreken van encryptie, deels vanwege de manier waarop de SSD’s in elkaar zijn gezet. De SSD Plus 120GB is één van de aller goedkoopste SSD’s op de markt en de prestaties blijven op papier wel wat achter met de nauwelijks duurdere Ultra II series, maar als je een SSD zoekt om je systeem snel te doen starten, eenvoudig gebruik, of wanneer elke euro telt, dan zorgt deze alsnog voor een systeem met een echt ‘SSD gevoel’. Dat het een licht plastic schijfje is van 30 gram maakt in dat geval ook eigenlijk niet uit. De door mij geupgrade laptop met 2xxx series Intel Core i5 die enkel voor wat browsen en mail wordt gebruikt voelt inmiddels als een moderne, snelle, responsieve laptop enkel vanwege de aanpassing van een mechanische harde schijf naar deze SSD van (op dit moment) nog geen 45 euro. Een (zelfs maar marginaal) duurdere schijf zal in een dergelijke situatie, en vooral ook voor gebruikers in die doelgroep, vermoedelijk niet direct een voelbaar verschil bieden.
Wordt het gebruik iets intensiever, bijvoorbeeld bij het regelmatig overzetten van iets grotere hoeveelheden data, dan loont het zich al snel om toch die paar euro extra uit te geven. Deels vanwege de prestaties, en deels vanwege de zeer geringe prijsverschillen tussen super budget en betaalbare modellen. De Ultra II is niet alleen visueel indrukwekkender met metaal in plaats van plastic, de prestaties zijn ook beduidend beter. Vooral de leessnelheid zijn een flinke stap vooruit van de SSD Plus 120GB en de Crucial BX100 250GB, maar ook de schrijfacties zijn beter mits die beperkt blijven tot een aantal GB waarbij de snelle nCache chips toch het verschil maken. Het overzetten van een paar grote mapjes scheelt al snel enkele seconden, en kijken we naar de resultaten bij testjes die voor (iets fanatiekere) thuisgebruikers of gamers relevant zijn zien we een duidelijk beeld. In dat gebied scoort de Ultra II iets beter dan de Crucial BX100, terwijl de Ultra II nauwelijks duurder is dan de opvolger van Crucial; de BX200, die in recente reviews zich weer iets trager toonde dan de BX100. Wat positionering betreft zit het dus wel snor met de Ultra II.
Enkel bij echt intensieve workstation of database tests zien we beide schijven door de mand vallen. De SSD Plus heeft simpelweg niet de kwaliteit onderdelen die daarvoor vereist zijn, en de Ultra II leunt grotendeels op het snellere nCache geheugen welke bij zeer zware schijfacties en genoemd intensief workstation/database gebruik op een gegeven moment niet meer aan de vraag kan voldoen. Op dat moment valt de schijf terug in de prestaties, wat bij die doeleinden niet gewenst is, en zien we dat er eveneens betaalbare alternatieven zijn die dergelijk gebruik beter opvangen.
Geen schijven dus als je denkt ‘goedkoop’ je server van solid state storage te voorzien of voor high-end workstations, maar een consumenten SSD ga ik daar niet op afrekenen. De grote uitdaging voor beide schijven, en andere schijven met deze doelgroep, is dat alles draait om de prijs. Feit blijft dat voor eenvoudige gebruikers, gamers, en zelfs iets fanatiekere thuisgebruikers de onderlinge verschillen tussen SSD’s leidt tot een hoog ‘lood om oud ijzer’ gehalte. Zolang de prijzen blijven zoals ze zijn (lees: SSD Plus series spotgoedkoop, Ultra II series nauwelijks duurder) zijn het prima aankopen. In het geval dat de prijzen (ook maar minimaal) zouden stijgen, danwel dat de concurrentie nog goedkopere schijven weet uit te brengen, komt de druk goed op de ketel voor deze twee SanDisk SSD’s. Het is kenmerkend voor de huidige markt, maar ook SanDisk zal daar (net als alle andere grote jongens) vermoedelijk wel op in blijven spelen.
De Sandisk Ultra II krijgt de scherpe prijs-prestatie award.
De SanDisk SSD Plus is nog een overweging als echt elke euro telt.
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: