Tot dusver is alles bekeken bij de fabrieksinstellingen. Het gros van de gebruikers koopt een dergelijk scherm, en zal niet aan de slag gaan met een colorimeter. 190 euro voor een degelijke variant is geen giga investering, maar niet iets wat je er ‘zo even’ bij koopt. Echter voor reviews, en ‘for science!’ (en het feit dat zo’n aanschaf wel moet kunnen als je het scherm cadeau krijgt), toch maar een X-rite i1 Display Pro gekocht. Een combinatie van software en een lens welke je op je scherm zet helpt je zo de kleurweergave te vebeteren.
De i1 Display Pro in actie op een Asus N551 laptop
Tijdens het kalibreren moest ik mijn monitor instellen op 55/30/50 RGB om vanaf de oorspronkelijke 6718k op 6478k uit te komen (kort door de bocht: 6500k, waarbij de wit-beleving overeenkomt met daglicht. is het ‘doel’). Let op: Het feit dat deze monitor deze instellingen nodig had zegt niet dat iedereen dat zo maar even moet kopiëren.
Je begint met de Rood/Groen/Blauw instellingen in je monitormenu aan te passen aan de hand van de aanwijzingen van de software, daar worden de grootste stappen gezet. Na dat eerste deel van het kalibreren kan je ook een profiel aanmaken in de software om nog wat verfijning toe te passen die je niet kan doen door middel van de instellingen op je monitor. Dit profiel geeft je grafische kaart in feite de instructie om het beeld welke hij naar de monitor stuurt iets bij te kleuren.
Hier zien we dat de uiteindelijke kleurafwijkingen keurig zijn, en ik heb mij laten vertellen dat het voor een TN paneel zelfs zeer goed is. Zelfs voor iemand die pas net begint met dit onderwerp is het effect van calibreren echter wel direct goed zichtbaar, want de gecalibreerde weergave lijkt net nog even wat neutraler. Stel je de standaard instellingen vervolgens weer in na de calibratie, instellingen waar je in eerste instantie toch best gelukkig mee was, weet je toch niet hoe snel je weer terug wilt naar de ‘verbeterde’ weergave. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat ik de dagen erna al mijn systemen heb zitten calibreren! Je zal het normaliter niet missen, maar als je er eenmaal aan begint zal je niet meer zonder kunnen.
.