In plaats van meteen naar meetresultaten te springen wilde ik eerst dit scherm gewoon eens ervaren. Nu was ik al een beetje verwend met 1440p op 27”, en de sprong van 27” naar 28” op je bureau is niet heel groot. Een centimetertje in de hoogte, een centimetertje of 2 in de breedte, en dan ben je er al. Net merkbaar als je ze direct naast elkaar zet, maar geen schrikbarend verschil. Gebruikers die van een 24” scherm of kleiner upgraden zullen voor een leuke verrassing komen te staan.
Zet je het scherm en je computer aan (althans, met Windows 7) dan zal je wel even schrikken van de piepkleine lettertjes. Na 1200p op 24” en 1440p op 27”, waarbij de standaard 100% scaling prima leesbaar blijft op armlengte afstand, moet je op een 4K scherm op 28” wel richting de 150% scaling gaan om het vergelijkbaar leesbaar te houden; veel kleiner en je moet wel heel erg concentreren. Dit bracht meteen een issue met zich mee dat de andere schermen alles spontaan giga groot begonnen weer te geven, in Windows 7 kan je namelijk niet per scherm een scaling selecteren. Wil je deze Samsung U28D590D dus goed combineren met een ouder 1080p/1200p/1440p scherm zal je dus van Windows 8 / 8.1 gebruik willen maken (Of Server 2012 als je dat wilt), waarin Microsoft die per-screen scaling optie heeft toegevoegd. Nadat je de scaling correct hebt gezet is de kans groot dat je ook de helderheid aan wilt passen, want de 100% stand vanuit de fabriek is bijna oogverblindend in een half-donkere kamer, maar dat is uiteraard iets wat binnen 10 seconden en via een prettig intuïtieve controls op het scherm aan te passen is.
Één van de voordelen van een hogere resolutie was traditioneel dat je effectief meer werkruimte hebt. Dat merk je goed bij een laptop wanneer je van 768p (boo) naar 1080p (yay!) gaat, of van een 1080p desktop monitor naar 1440p. Maar omdat een aanpassing van de scaling noodzakelijk is bij 4K op 28” blijft er uiteindelijk niet noemenswaardig meer werkruimte over dan op een 27″ 1440p scherm. Althans mits je net als ik bijvoorbeeld je e-mail, geschreven teksten, en spreadsheets open wilt hebben; zaken waarin je de inhoud goed leesbaar wilt hebben. Foto’s en vergelijkbare inhoud zijn een ander verhaal, omdat je met een kleiner stukje scherm toch even veel details kan zien, maar vanuit een kantoor productiviteit oogpunt zie ik weinig praktische voordelen boven 1440p.
Maar het moet worden gezegd: Zodra je een foto opent is het ook echt genieten geblazen, want je ziet pixel-precieze details die je normaliter enkel zou zien wanneer je in zou zoomen, en mijn eerste stukje meerwaarde van de 4K resolutie was dus gevonden. Het blijft uiteraard wel een TN paneel, dat betekent wanneer je een stuk verschuift achter je bureau je wel wat kleurveranderingen waar kan nemen, al zijn de kijkhoeken als die kleurverschuiving geen punt is op zich zeker niet verkeerd (sommige TN panelen zijn geheel onwerkbaar bij een minimale verticale kijkhoek). De kleuren zijn vanuit de fabriek ook erg mooi om te aanschouwen, de standaard afstelling bracht mij niet direct tot het maken van aanpassingen. Meer dan voldoende voor een hobby reviewer, meer dan voldoende voor wat mooie vakantieplaatjes, en zeker meer dan goed genoeg om op een leken-oog een super luxe indruk te maken, maar absoluut minder geschikt voor professioneel drukwerk of andere ‘pro’ foto gebruikers. Al vermoed ik dat die categorieën gebruikers al bij het zien van de TN-specificatie deze review hebben overgeslagen.
Maar goed: Eerste indruk? Tof scherm om te zien, en die absurde resolutie komt goed tot zijn recht bij beeldmateriaal, al bleef het gevoel dat de meerwaarde boven 1440p beperkt is duidelijk hangen. Hoog tijd om wat andere elementen aan de tand te voelen