De Samsung U28D590D komt in een opvallend smalle doos. Veel meer dan 10 centimeter zal het niet zijn en de verpakking is daarmee slechts half zo dik als andere schermen die mij recent passeerden. Uiteraard wordt het direct duidelijk dat we hier met een Ultra High Definition, oftewel 4K, monitor te maken hebben.
Goed, verpakkingen zijn leuk en aardig, maar wat zit er in? Naast het scherm en de voet krijgen we een plastic verpakking met een handleiding en tal van kabels. Uiteraard ontbreekt de adapter van de monitor niet, en daarnaast krijgen we zowel een HDMI als een DisplayPort kabel.
Wat op de stock foto’s al opvalt is de mooie voet, en die stelt ‘in het eggie’ ook zeker niet teleur. Opbouwen is relatief eenvoudig waarbij je de twee voetstukken met twee (ingebouwde) schroeven aan elkaar zet. Ook de voet herinnert ons eraan dat het een UHD monitor is, mocht je vergeten zijn wat je hebt gekocht (of in dit geval gewonnen). Het scherm schuiven we vervolgens op de voet, en klikt vanzelf vast. Hoewel de voet er erg chic uit ziet laat de functionaliteit wel wat te wensen over. Zo is het scherm wel kantelbaar, maar niet in hoogte verstelbaar, en hoewel het scherm uit zichzelf niet wiebelt als je bijvoorbeeld stevig aan het typen of muizen bent merk je bij het aanraken van de knoppen wel dat het niet veel druk vereist om er beweging in te krijgen. Een dikke pluim voor de uitstraling, maar een hele nipte voldoende voor de uitvoering van de voet.
Als totaalplaatje is de Samsung U28D590D gewoon prachtig om te zien. De combinatie van het TN paneel en gebrek aan verstelbare voet gaf al een beetje aan dat dit om een scherm gaat wat voor de ‘welvarende consument’ was gemaakt, en de uitstraling lijkt ook prima bij dat plaatje te passen: Mooi, strak, weinig poespas. De bezels zijn zwart aan de voorzijde, maar zilverkleurig aan de zijkanten, wat ze zeker wel een premium uitstraling geven. De witte letters ‘Samsung’ aan de voorzijde zijn eigenlijk het enige wat opvalt in het geheel.
Aan de achterzijde zien we een keurig patroontje in het plastic wat ook voor een mooie uitstraling zorgt. De flinke witte sticker, en de plaatsing van de aansluitingen, maakt het echter minder aantrekkelijk wanneer je de rug van het scherm in het zicht wilt hebben. De kabel-binder biedt wel enige soelaas, maar helemaal uit het zicht krijg je ze dus niet.
Er zitten geen fysieke knoppen op het scherm zelf, enkel aan de achterzijde zit een analoge stick waarmee je alle functies van het scherm bedient. Dit werkt in de praktijk erg prettig, want het navigeert soepel en vlot en de menustructuur is overzichtelijk. Al moet je wel achter je monitor komen, wat bij een multi-monitor setup een beetje onhandig is.