Samsung Portable SSD T5 2TB review
Yours truly is niet vies van een beetje RGB, een grote ATX behuizing, een glaasje op de vrijdag, of op de dinsdag wat dat betreft, noch van een beetje afdwalen halverwege of zelfs al aan het begin van de review. Echter zijn we ook zeker niet vies van iets kleins, compacts, iets ogenschijnlijk onopvallends en iets waar een leek bij het zien van het product vermoedelijk weinig om zou geven. Echter iets waar een tech liefhebber, of in dit geval iemand met een grote honger voor veel snelle opslag, vermoedelijk toch wel een beetje enthousiast van zal worden.
We hebben het namelijk over de nieuwe Samsung Portable SSD T5, de opvolger van de Samsung T3, waarvan het interessant is te weten wanneer we op dit moment naar de Tweakers Pricewatch kijken de Samsung T3 de eerst vier plekken wat populariteit betreft innemen in de categorie voor externe SSD’s. Met de 500GB variant (ca 175 euro) bovenaan, gevolgd door de 250GB variant (125 euro), de 1TB variant (384 euro) en daarachter weer de 2TB variant die voor ca 779 over de toonbank gaat. Daarbij zien we feitelijk ook direct dat de 500GB variant de sweet-spot haalt wat prijs-per-gigabyte betreft en daarmee dus best logisch de populairste is. De 250GB variant is wat dat betreft dus duidelijk minder interessant, en de grotere varianten liggen weliswaar iets achter op het 500GB model, maar als je die ruimte nodig hebt ga je niet met twee schijven lopen zeulen.
Hoewel de straatprijzen nog zullen moeten blijken lijkt het aannemelijk dat een vergelijkbare prijsstelling gevolgd gaat worden, en ook voor de T5 brengt Samsung modellen uit in exact dezelfde capaciteit. Het voornaamste verschil ten opzichte van de T3? De upgrade van de USB 3.0 poort (sorry, USB 3.1 Gen1) naar het snellere USB 3.1 (Gen2).
De Samsung T5 kwam op exact het juiste moment binnen, namelijk de dag voordat ik op vakantie ging. Meteen een goede test om te kijken of ik snel alle data mee kon krijgen, en of er een beetje van te werken viel. Vakantie is namelijk een relatief begrip hier, dus ging ik op vakantie met een nieuwe laptop (MSI GE62 Apache Pro), muis (Logitech MX Master), headset (Teufel Cage) en dus deze externe Samsung Portable SSD T5.
Geen verkeerd reispakketje volgens mij. En ja, dat is een Gintonic in een fudging Wookie glas. Like a boss.
Terug naar de T5. We beginnen met een klein doosje, dus halen we wat attributen van de tafel voor een beetje leven. Verpakking: netjes, elegant en weinig bombarie, en direct helder dat hij voor Windows, Mac en Android is. Aan de andere kant, voor iets wat bijna 800 euro kost kunnen we het ook een tikkeltje eenvoudig noemen.
Achterop maken we kennis met de eerste specificaties, vooral focus op de hogere snelheid dankzij de USB 3.1 Gen 2 poort. 540MB/s is niet het maximale wat die poort aan kan maar wel voorbij wat een USB 3.0 / 3.1 Gen 1 poort kan, lekker compacte afmetingen, en toch een heel net gewicht van s lechts 51 gram.
Intern: Schijf in een plastic bescherming, met daaronder een papiertje met wat letters erop die niemand leest, en twee kabels. De Samsung T5 heeft een Type-C USB connector, maar je krijgt een kabel voor zowel standaard Type-A USB poorten als nieuwere Type-C poorten op je pc of telefoon om hem op aan te sluiten.
Zoals we de introductie begonnen, de Samsung Portable SSD T5 zoals hij voluit heet is een bescheiden aangelegenheid. Een compacte, strak zwarte aluminium drive waarmee ze duidelijk ‘nee’ zeggen tegen welk soort frivoliteit dan ook. Kiest WD voor een apart twee-kleur design met patroon, Samsung houdt het zo strak als kan. De 250GB en 500GB varianten hebben wel een blauw tintje meegekregen, wat doet vermoeden dat Samsung de 1TB en 2TB gebruikers wellicht wat zakelijker inschat?
USB Type-C connector aan de zijkant, model, serienummer en opslagcapaciteit aan de andere kant.
De vraag is natuurlijk, hoe klein is klein. Dus we pakken een 2TB HDD van de plank om het geheel even in perspectief te plaatsen. Dezelfde opslagcapaciteit, maar dan in een fractie van de afmetingen. Ook een fractie van het gewicht natuurlijk, want de 50 gram staat in flink contrast met de ca 750 gram van de HDD. Aan de andere kant ga ik mechanische HDD’s zeker niet in een verdomhoekje plaatsen, de prijs-per-Gigabyte verhouding scheelt tenslotte ook iets van een factor 10. Desondanks, het geeft aan hoe compact dit ding is.
Voor we verder gaan even alle specs op een rij:
Naast klein en snel zien we een ander duidelijk focuspunt: beveiliging. De SSD ondersteunt namelijk hardwarematige AES 256-bit encryptie welke je via de Windows, Mac of Android software in kan stellen en toe kan passen.
Ook relevant gezien wij de bijna 40 graden C opzochten: de T5 kan in omgevingen van 0 tot 60 graden zijn werk doen, al zou ik wel opletten of de volle zon op de metalen behuizing de temperaturen niet te ver voorbij de omgeving op doet lopen.
Verder eigenlijk weinig opvallends. Wel jammer is het ontbreken van een MTBF of betrouwbaarheidsrating, maar wel zien we een garantieperiode van 3 jaar. In de documentatie vinden we ook dat de Portable SSD T5 gebruik maakt van 64-layer 3-bit MLC V-Nand geheugen met “TurboWrite tech”, iets wat beschreven staat als een firmware feature, er is nergens sprake van een iets als ondersteunende SLC cache.
Wookies 4tw.
Voor zowel de PC, Mac als Android is er software beschikbaar. We bekijken hier de Windows versie, maar alle versies bieden een vergelijkbaar, eenvoudige featureset: Informatie over de vrije ruimte, een update feature, en een eenvoudige manier om de schijf te versleutelen. Weinig complex, kind kan de was doen, met een verder net niveau van software afwerking zoals we van Samsung mogen verwachten.
Oorspronkelijk wilde ik de Samsung Portable SSD T5 door dezelfde routine halen als interne SSD’s, maar snel bleek dat benchmarks als I/O meter hier niet goed van de grond kwamen. Het soort geheugenchips, USB protocol, plus het ontbreken van een vlotte cache maakt het simpelweg geen spannende drive voor zaken als Operating Systems of Databases. Op zich niet heel vreemd natuurlijk gezien het soort product, maar desondanks even een vermelding waard dat niemand denkt dat wij bepaalde kanttekeningen uit de weg gaan. Om dat toch in perspectief te brengen, dit is wat we in AS SSD zien wanneer we de T5 naast een vlotte SATA en NVMe SSD’s zetten.
De reden waarom dat er zo slecht uit ziet is dat de Portable SSD T5 gewoon niet gemaakt is om met heel veel inie minie 4K blokken om te gaan, en dat is precies wat veel standaard benchmarks doen die zich op primair-drivegebruik richten. Sequentiele prestaties doen prima mee zoals we in de Atto benchmark zien, uiteraard met de waanzinnig snelle Samsung 960 Pro ruim op kop, maar 4K / trace achtige benchmarks gaan gewoon niet bijzonder vergeleken met een degelijke SATA drive direct op je moederbord.
Goed, daar is hij dus niet voor. Atto benchmark is echter altijd een mooi uitgangspunt om de doorvoersnelheid voor zowel lezen als schrijven te bepalen, plus een goede indicatie van bij wat voor formaat blockjes het product in kwestie goed op gang komt, en dan naast de 850 Evo staan is zeker geen schande; het is gewoon dat de pure power van een dikke NVMe M.2 SSD een paar klasses erboven zit. Details van de Atto bench dan:
We zien de Samsung Portable SSD T5 bij de 8K block size de 100MB/s passeren, bij 32K goed op stoom komen, en daarboven afvlakken richting de 527MB/s. Een respectabele score, en één die ook aangeeft dat de USB 3.1 Gen2 upgrade op zijn plaats was, op USB 3.0 verwachten we namelijk rond de 400 a 450 af te vlakken vanwege de beperkingen van dat protocol.
En dat is ook iets wat in de praktijk op leek te vallen. Het overzetten van data vanaf een lokale, SSD gebaseerde SSD, voelde ook verdomd rap aan. Paar Gigabyte aan videobestanden? Hop, paar tellen en het was overgezet. Nog even voor je vakantie snel een aantal (uiteraard enkel geheel legaal verkregen) films voor de kindjes overzetten op de SSD omdat je het eerder vergeten was te doen ondanks herhaaldelijke opmerking van je vrouw? Geen probleem: slepen, even aan je neus krabben, en SSD eruit. Of in ons geval: SSD aan de laptop, in dit geval een lekker vlot recent MSI gaming model met snelle USB poort, en het werkte allemaal zo vlot als je van een machine waarbij je direct vanaf een SSD werkt zou verwachten.
Natuurlijk wilden we dat onderbouwd zien, dus gingen we aan de slag met een aantal willekeurige stukjes hardware die hier rondslingerden (En bij deze een woord van dank aan de inspirator, you know who you are 🙂 ). Ik vond: Een Kingston 64 GB SDXC 90MB/s / 80MB/s SD kaart, een ouderwetse Kingston Data Traveler 410 16GB USB 2.0 USB stick en een WD Ultra 1TB Externe HDD. Een ogenschijnlijk willekeurig legertje hardware, maar wel spullen die tal van mensen zullen kennen.
We keken naar: maximale doorvoersnelheid wat lezen betreft, schrijven, de drie praktische copy-, program- en game benchmarks van AS SSD, en we schreven twee datamappen weg naar elke drive: een 10GB videobestand en de complete fotomap van onze AMD Radeon RX Vega review: 530 afbeeldingen, ca 2.1 GB wat we gemakshalve als 2GB in de grafiek zetten.
Zo, dat zijn nog eens andere grafieken. En hier zien we de kracht van een SSD boven een HDD, SD kaart, en USB Stick. Toegegeven, er zijn tal van snellere sticks dan die USB 2.0 meuk. We zien consequent veel, en dan ook veel hogere snelheden, en vooral enorme tijdswinsten bij het overzetten van data. ‘Even snel’ een fotomapje of twee overzetten met een SD kaart is op zich prima te doen, zelfs al gaat het op de T5 een stuk sneller, maar gaat het om veel data dan begint het wel te wegen. We moeten ook niet vergeten dat we hier kijken naar 2TB aan opslag (al kunnen we het argument voor 500GB aan data ook maken), en dat met een HDD vullen is dan echt een pijnlijke aangelegenheid waar je met een SSD als deze zonder moeite ‘even’ een paar honderd Gigabyte heen en weer zet in de tijd dat je een kopje koffie pakt.
Vorige vakanties ging ik op pad met een externe 1 TB HDD als data drive, en dan duurde het letterlijk uren en uren voordat hij gevuld was met al wat ik mee wilde nemen, het gros heb ik overgezet terwijl ik sliep. Nu was mijn relevante reis archief, ca 1 TB groot en bestaande uit tig foto mappen maar ook duizenden kleine files, met gemiddeld zo’n 300MB/s in grofweg 50 minuten overgezet. Die prestaties zijn redelijk zoalsverwacht: grote bestanden schieten de 500MB/s wel voorbij, maar kleintjes zakken we soms wel onder de 100MB/s. Een externe SSD kan weliswaar niet opboxen tegen een vlotte SATA SSD in 4K performance (zoals we in AS SSD terugzagen), maar een externe HDD loopt daar nog veel harder terug.
In de mogelijke mega tijdbesparing zit dus duidelijk de winst van een externe SSD boven de prul oplossingen: uren veranderen in minuten. Minuten in luttele secondes.
Mooi spul dus, en ook een lekker praktisch ding. Het feit dat ik ‘even snel’ voor mijn vakantie de halve 2TB SSD gevuld had (meer wilde ik niet meenemen) terwijl dat op mijn externe HDD uren zou duren is gewoon heel fijn, en dat je er vervolgens ook lekker vlot in van werken dito; niet als systemdrive, wel als vlotte werkmap voor je foto- of videobestanden of iets dergelijks. Daarbij is de Samsung Portable SSD T5 ook zeker een aantrekkelijker product met zijn compacte aluminium behuizing, en natuurlijk een flinke slag lichter. Niet heel spannend nu ik met de auto op pad ging, maar deze compacte SSD gaat prima in je broekzak terwijl een externe HDD dat niet heel fijn af gaat, om over risico’s van schokken en stoten niet te spreken. Normaliter kan je nog zeggen dat een USB Stick compacter is dan een SSD, maar dat gaat in geval van deze 2TB variant zeker niet op terwijl je daar ook nog eens inlevert op prestaties, de T5 is dan duidelijk sneller, en ook nog eens dik het dubbele betaald.
Dat gezegd hebbende, dat maakt de Samsung Portable SSD T5 nog niet direct goedkoop, want prijzen rond de 750 a 800 euro zijn gewoon niet misselijk. Echter echt goedkopere alternatieven wat deze capaciteit betreft bieden echter bij lange na niet de snelheid die we hier zien, en zeker als je daadwerkelijk frequent grote data heen- en weer schrijft zien we toch hele grote gaten in de prestaties; iets wat hier seconden duurt loopt dan in de minuten, of iets wat hier in de minuten loopt kan je uren en uren kosten. Zeker voor zakelijk gebruik, maar even goed voor vermogende thuisgebruikers, zien toch duidelijke argumenten in het voordeel van de investering in een externe SSD.
Iets spannendere concurrentie komt dan wellicht nog wel van 2TB SATA SSD’s gecombineerd met een vlotte losse USB 3.1 (gen2) behuizing, al lever je daar wel in wat betreft afmetingen en gewicht, ook twee punten waarom dit model toch ook aanspreekt. Plus dat je een alternatief als Bitlocker of Veracrypt zou moeten gebruiken voor de beveiliging van je schijf, terwijl Samsung met de T5 dat direct ondersteund voor Windows, Mac en Android gebruikers; toegankelijkheid zit hier in elk geval wel snor. Oftewel het is een pittig bedrag, maar ook één die eigenlijk gewoon op zijn plaats is.
Ik verwacht dus niet dat de Samsung Portable SSD T5 2TB voor iedereen is, zo veel mag duidelijk zijn, maar wanneer je veel en snelle externe opslag zoekt zien we toch een mooi plaatje en weinig alternatieve koersen om te varen, en het doet mij ook best begrijpen waarom de Samsung T3 tot dusver zo populair was. Uiteraard sluiten we af met een verwijzing richting de T5 uitvoeringen met een lagere capaciteit, want 2TB zal voor velen overkill zijn en het lijkt toch aannemelijk dat de 500GB variant met prijzen rond de 175 euro een grotere groep zullen aantrekken. In dat scenario is er uiteraard ook nog een meerprijs, maar het is een andere ordegrote terwijl de voordelen van de extra snelheid die we hier zien niet ter discussie staan. Hoe dan ook, de T3 was de populairste, en de T5 mag dat stokje fris en wel overpakken, die pakt tenslotte het vertrouwde concept op en maakt het simpelweg gewoon weer wat sneller.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: