Samsung Galaxy Note 9 review
Samsung zegt zelf: “Galaxy Note heeft altijd krachtige technologie beschikbaar gemaakt voor iedereen die meer wil. De nieuwe Galaxy Note 9 overtreft zelfs de allerhoogste verwachtingen en focust op de belangrijkste dingen in de wereld van nu, waarin we niets willen missen.”
Hoge verwachtingen dus. De nieuwe Galaxy Note 9 komt met een aantal opmerkelijke punten: Een 6,4” OLED scherm, maar liefst 128GB opslaggeheugen, een 8-core CPU, de dubbele camera aan de achterkant welke 4K 60FPS kan filmen en voor dit alles geldt dan een adviesprijs van 999 euro. Of het ook wat is, let’s find out!
Kleine notitie vooraf: Ik heb zelf altijd een Samsung smartphone gehad; begonnen met een schuiftelefoon, waarna de Galaxy Ace, S4 en S7 volgden. Toen de batterij van mijn S7 na zo’n twee jaar toch echt geen hele dagen meer haalde werd het tijd voor een nieuwe, uiteindelijk is mijn keuze gevallen voor de Galaxy Note 9. Grote verrassingen wat betreft softare bijvoorbeeld zou je van mij niet hoeven verwachten, mits Samsung hun bekende paden blijft volgen.
Uitpakken
Wat Samsung naar mijn mening altijd goed doet is de eerste indruk geven, gelijk als je de verpakking in handen hebt krijg je het idee dat je met een premium product te maken hebt, en bij de Note 9 is dat zeker van toepassing. Zelf heb ik gekozen voor de blauwe variant met de gele pen, dit zie je terug in de verpakking. Na het openen zie je de telefoon verschijnen.
In de doos vinden we de telefoon zelf, een snellader + USB-kabel van 1,5 meter, AKG oortjes, USB-C naar USB, USB naar micro-USB, een hele hoop handleidingen en de pin om de sim- en SD-kaarthouder te openen, hier passen overigens 2 nano-sims in of 1 nano-sim en een MicroSD tot 512 GB.
De Samsung Galaxy Note 9
Het eerste wat opvalt, de Note is een telefoon van formaat. Mijn vorige telefoon was een S7 van 5” en de Note 9 is maar liefst 1,4” groter, een behoorlijk verschil dus. De voorkant is lekker eenvoudig, mooie ‘edge’ afrondingen aan de zijkanten én zeer kleine bezels aan de onder- en bovenkant.
Aan de achterkant van de Note 9 vinden we de dubbele camera, flitser, hartslagmeter én de vingerafdrukscanner. Ook zien we iets wat Samsung vaak op de oudere toestellen plaatste wat duidt op de aanwezigheid van een dual-sim mogelijkheid: “Duos”. De achterkant is vervaardigd uit glas wat mogelijk maakt dat je draadloos kan opladen, naast dat geeft het gewoon een hele luxe uitstraling.
Van de achterkant gaan we naar de onderkant, waar we de S-pen vinden. De S-pen klik je een keer in waarna de achterkant uit je telefoon schiet, hierna schuif je hem eenvoudig uit je telefoon en kan je ermee doen wat je wil. Dat de S-pen nu Bluetooth heeft komt ook heel handig uit, tijdens het gebruik merkte ik dat de afstandsbediening functie vaak handig te pas komt en ook tijdens het maken van een notitie of tekening kan je hier eenvoudig bepaalde functies mee bedienen. We gaan zo direct in op de werking van de pen.
Specificaties
Om een klein overzicht te geven, hierbij de specs van de Galaxy Note 9:
Software
Het is geen geheim dat vroeger niet iedereen fan was van de Samsung UI, en ondanks dat voor velen dit na de Galaxy S6 echt wel beter is geworden blijft dit toch vaak een belangrijk punt waarom mensen niet voor Samsung kiezen. In ieder geval, op de Note 9 ziet het er gewoon netjes en overzichtelijk uit. Je blijft helaas wel altijd een bepaalde hoeveelheid bloatware van Samsung tegenkomen, als je daarentegen bedenkt hoeveel procent van je totale opslag dit inneemt dan is dit geen ramp, toch zal ieders voorkeur gaan voor meer zeggenschap over welke apps geïnstalleerd staan.
Persoonlijk vind ik dat Samsung altijd een nette skin levert: Het is overzichtelijk, redelijk eenvoudig en er zitten veel slimme functies in. Het weet in ieder geval iets mooiers neer te zetten dan bijvoorbeeld Huawei en Xiaomi, bijvoorbeeld dat Xiaomi vaak nog delen van de skin of apps in het Chinees heeft, en Huawei’s EMUI oogt naar mijn idee gewoon verouderd. Het blijft natuurlijk een persoonlijke beleving, maar ik vind de Samsung skin in combinatie met Android 8.1.0 toch een mooie verschijning, en het werkt daarbij ook lekker smooth.
Mijn dagelijkse reistijd … laten we het daar niet over hebben. Maar weer even serieus, het scherm heeft met zijn 18,5:9 schermverhouding een best wel flinke lengte voor een telefoon en dat zie je ook zeker terug in bovenstaande screenshots.
Prestaties
Let op: Benchmark resultaten zijn niet meer dan een indicatie, we wegen zwaar aan de ervaring en niet aan deze nummertjes. Desondanks geven ze wel een redelijk beeld van wat je mag verwachten, en kunnen ze zwaktes blootleggen. In verband met aanpassingen aan het test protocol zal je een aantal verschillende telefoons zien in verschillende benchmarks, aanvulling wordt aan gewerkt.
Prestaties zien er goed uit ondanks dat de Note vaak net achter de Asus ROG duikt, dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat Asus hele andere focuspunten heeft dan de Samsung. Zo legt Asus de kloksnelheden van de processorcores iets hoger, maar krijgen zaken als de camera bijvoorbeeld minder aandacht. Met deze prestaties weet de Note 9 overigens zo’n 90% van alle telefoons te overtreffen, wat hem gewoon een goede all-rounder waar je alles op kan doen wat je van een moderne telefoon verwacht. Inclusief zware games spelen.
Scherm
1440p op een smartphone is veel, en zelfs op 6,4” is de pixeldichtheid zo groot dat je eigenlijk geen onderlinge pixels kan vinden, de Note 9 staat zelf ook standaard op 1080p waar je de verschillen met het blote oog eigenlijk niet zal zien in vergelijking met de hogere resolutie. Daarbij bespaart de lagere resolutie flink op de batterijduur omdat alles wat minder rekenkracht nodig heeft. Met de hoogste resolutie merk je echt snel dat de batterij omlaag gaat, waar de gemiddelde resolutie toch langer mee gaat.
Op naar de benchmarks. Belangrijke Note (haha) vooraf, ik gebruik deze telefoon in combinatie met een custom fitted screenprotector van de MediaMarkt en hierdoor zal er ongetwijfeld een mate zijn van licht dat geblokkeerd wordt, wat leidt tot een opvallend lagere maximale helderheid als we kijken naar andere reviews. Tijdens het gebruik is het scherm in de felle zon gewoon helder genoeg, maar de gemeten 327 cd/m² is relatief weinig als we zo vergelijken.
Het AMOLED scherm van Samsung weet weer een goede prestatie neer te zetten, zo haalt hij een nette kleurtemperatuur van 6429K wat maar weinig verschilt met de gewenste 6500K. En toch die maximale helderheid van 327 cd/m² valt hier weer bizar op, waar deze normaal minstens 600 cd/m² haalt. De laagste wit-helderheid is met 1,6 cd/m² meer dan goed, oftewel het scherm is uitstekend dimbaar, en het gemeten contrast van 1:oneindig (of zoals Stephan zegt, 1:9999veel) duidt alleen maar op kwaliteit; die AMOLED schermen zijn gewoon erg goed.
We zien hier heel weinig kleurafwijkingen, alleen het rood heeft volgens de eerste tabel een iets te grote afwijking om de kalibratie echt perfect te noemen. Keep in mind dat deze meting extreem accuraat is en gegevens kan meten die je met het blote oog normaliter nooit zal zien.
Accu
Na het schandaal van de Note 7 heeft Samsung erg voorzichtig met accu’s in telefoon gedaan, zo kreeg de Note 8 een relatief kleine accu vergeleken met zijn voorgangers (Note 8 3300 mAh vs 3500mAh in de Note 5). De Note 9 weet met zijn 4000 mAh al zijn voorgangers te overtreffen qua accuduur en dat merk je ook goed in gebruik. Waar mijn S7 al sinds het begin net aan een hele dag haalde kan ik met de Note 9 gerust 1,5 dag zonder opladen, daarbij maak ik echter vrij intensief gebruik van mijn telefoon dus is dit alleen maar mooi.
Een kleine benchmark bevestigt mijn bevindingen, de batterij gaat gewoon flink lang mee en weet met een Work2.0 accu benchmark zo’n 9 uur te halen, zeer netjes. Het opladen van de toestel gaat overigens via de meegeleverde snellader erg rap, zo haal je binnen een halfuur al vaak de 50%. Houdt er wel rekening mee dat na een bepaald percentage het toestel iets minder snel zal laden om de batterij te bescherm, toch is dit lekker snel om je toestel vol te krijgen.
Camera
Voor mij erg belangrijk: de cameraprestaties! Samsung staat al jaren bovenaan de lijsten met ‘telefoons met de camera’ en ‘beste cameraprestaties? Deze telefoons moet je kiezen!’ etc. De Note 9 weet het ook weer erg goed te doen, de overall kwaliteit is echt super en mocht je nog beter willen, dan zal je ook gewoon voor een duurder toestel moeten gaan.
We leggen even de Note 9 naast de oudere S7, en we zien dat vooral in de kleur er grote verschillen zijn. Beide toestellen stonden op automatisch HDR (wel zo makkelijk), klikken voor een grote versie en beslis zelf, welke is het mooiste?
Een paar foto’s die ik ook nog gemaakt hebt, het blijft een mening want niet iedereen vindt de ‘Samsung fotokwaliteit’ (als in verscherpt en kleuren vrij verzadigd) even mooi, persoonlijk vind ik het een erg mooie kwaliteit en ook met minder licht maakt hij goede foto’s:
Qua camerafuncties komt de Note 9 met een groot aantal, door de dubbele camera zijn er namelijk meer fotofuncties dan normaal, zo kan je bijvoorbeeld Live Focus gebruiken om achteraf de focus aan te passen. Verder heb je voedselmodus, panorama, pro, automatisch, super slow-mo (960 fps 720P), AR Emoji, Hyperlapse en uiteindelijk normaal slow motion. Zoek je overigens meer voorbeelden van de camerakwaliteit? Ik gebruik de Note 9 sinds kort voor mijn reviews hier, dus kijk zeker even rond.
Samsung S-pen
Hetgeen wat de Note serie van andere toestellen onderscheidt is het grote scherm én de S-pen waar ik hier toch wat dieper op in wil gaan. De S-pen is namelijk al jaren de stylus die bij een Note telefoon komt welke je standaard in je telefoon opbergen.
De Note 9 is in 3 verschillende kleuren: blauw, roze en zwart. Bij de roze krijg je een roze S-pen, en bij de zwarte een zwarte S-pen, de blauwe variant komt echter met een gele pen en ik moet zeggen dat ik het een leuke kleurstelling vind als je ze naast elkaar legt. Het ziet er gewoon vrolijk uit. Bouwkwaliteit van het dingetje is prima en met de knop op de zijkant kan je de pen als afstandsbediening gebruiken voor bijvoorbeeld je camera en muziek, maar ook als je deze knop indrukt tijdens het tekenen zal deze als gum functioneren. Verder kan je in de instellingen per app instellen wat deze knop doet, al zijn de functies niet bizar uitgebreid.
Wanneer je de pen uit je telefoon schuift zal er standaard een menu verschijnen met daarop een paar handige sneltoetsen. Je kan zelf via een ander scherm aanpassen welke apps hier allemaal verschijnen, maar de basisfuncties zoals notitie maken, schrijven op scherm en slim selecteren zullen standaard tevoorschijn komen.
Nu zal je denken, heb ik die S-pen echt nodig? Mijn eerlijke antwoord: nee. Het is zeker een super toffe toevoeging aan een telefoon en het is net even die leuke extra, de echte groep die het vaak zal gebruiken is echter beperkt want ondanks dat Samsung suggereert van wel, niet iedereen heeft die pen nodig. Oftewel gewoon een leuke gimmick.
Samsung LED View Cover
Wat naar mijn mening een van de belangrijkste dingen is bij de aanschaf van een telefoon, is het kopen van enige bescherming voor je toestel, je wilt hem namelijk zo lang mogelijk netjes houden. Na een beetje gezocht te hebben kwam ik op de LED view cover uit, een hoesje die zowel voor- al achterkant beschermt en ook nog een visuele meldingen geeft. De prijs van €50 is vrij fors voor een hoesje en naar mijn mening mag hij best wel €10-€15 goedkoper, het is dan weer wel een leuke extra gadget die veel bekijks geeft.
Wat kan je allemaal met dit hoesje? Hij werkt precies hetzelfde als de andere Samsung flip-covers: Klap je hem dicht gaat het scherm uit, doe je hem open dan gaat je scherm aan, eenvoudig. Bij de LED-view zit er extra in de voorkant een 9 bij 17 LED-matrix + 8 RGB leds die in een kleur naar keuze kunnen oplichten, dit alles is volledig onzichtbaar wanneer de LEDs uitstaan. Als je de telefoon dichtklapt zie je voortaan een klok staan. Door middel van de Samsung app voor dit hoesje kan je per appmelding een apart icoon instellen, standaard komt Samsung met zo’n 50 verschillende voorgeïnstalleerde LED animaties, zijn dit er niet genoeg dan kan je ze zelf ook nog ontwerpen, alleen kan je zelf alleen stilstaande afbeeldingen maken en dus geen animaties.
Je kan per appmelding tussen verschillende animaties of zelfgemaakte ‘afbeeldingen’ kiezen, maar ook per contactpersoon kan je als diegene belt of sms’t hier iets voor instellen, zo kan je aan de hand van een afbeeldingen zien welk contactpersoon contact probeert te maken. Als iemand belt zal er op de cover een groen telefoontje en daarna een rood telefoontje verschijnen gevolgd door het nummer, omdat de cover touchgevoelig is kan je door te swipen hierbij opnemen of ophangen, ideaal! Ook tijdens het afspelen van muziek verschijnt er een pause/play knop en 2 knoppen om naar het volgende en vorige nummer te gaan, dit werkt nog erg goed en de touchresponse is verbazend accuraat. Een leuke gimmick is dit hoesje zeker, al moet je jezelf wel afvragen of je echt waarde hecht aan zijn functies want hij is gewoon flink aan de prijs met zijn €60.
Conclusie
Ondanks dat de Galaxy Note 7 volledig uit de verkoop is gehaald na meerdere incidenten en de schade bij Samsung niet gering was is het merk gelukkig gewoon doorgegaan met de Note-serie. Eerst kwam de Note 8, een grote telefoon met een vrijwel bezelless design, een ingebouwde stylus en nog veel meer. De Note 8 beviel goed en vooral in Amerika en Azië was hij werkelijk een groot succes. Toen de Note 9 uitkwam werd die nog beter ontvangen: een iets groter scherm met meer schermratio, een verbeterde camera, S-pen met Bluetooth, een 700 mAh grotere accu en ga maar door, alles gewoon net weer even beter. Maar strookt dit met mijn eigen ervaring de afgelopen maanden?
Het viel in eerste plaats op dat het formaat (en deels het gewicht) wel een dingetje is. Zelf heb ik de grootte van het toestel niet zozeer als nadeel ervaren, al vereiste het enige gewenning alvorens ik alles met één hand kon doen. Toch merken we op: overweeg de Note alleen als je van een forse telefoon houdt. Dat grote scherm heeft wel echt een prachtige weergave, daar valt niets op af te dingen. Het grote scherm is echter wel een grootgebruiker, maar met gemiddeld gebruik is een dag zonder bijladen niet onmogelijk zijn. Het laden gaat in elk geval vlot.
Ook de camera is echt top. Kwalitatief, met ook nog een hoop leuke features zoals slow motion met 960 fps en filmen in 4K 60 fps. De standaard versie van dit toestel komt overigens met 128GB opslag, waar er ook nog een versie is met 512GB. Niet verkeerd, maar ook geen overkill als je veel filmt. Mocht het prijsverschil tussen deze versies te groot zijn voor je kan je nog een simkaart slot opofferen voor een Micro-SD tot 512GB, toch een groot voordeel van Samsung phones boven menig fruitsmaakje.
Nu ben je vast benieuwd zijn er ook minder sterke punten aan deze telefoon? Maar eigenlijk heeft Samsung de zaken gewoon erg goed voor elkaar. Wel wil ik Bixby benoemen, het is namelijk geen nieuws dat niet iedereen (inclusief mijzelf) fan is van Samsung nieuwe digitale assistent, en dat je die functie niet standaard uit kan schakelen is onnodige en extreem hinderlijke keuze geweest. Dit leidt vaak tot het ongewild inschakelen van deze dienst waar ik en anderen simpelweg niet op zitten te wachten. Toch frustrerend dat je zo veel uitgeeft aan een telefoon en dat een dergelijke dienst zo hard doorgedrukt wordt. Ik wil het gewoon uit kunnen zetten.
En wat die prijs betreft, deze is uiteraard ontegenzeggelijk fors en niet iedereen kan/wil zoveel geld voor een telefoon neerleggen. Begrijpelijk, en velen van jullie kunnen vast met een veel voordeligere S9 al ruim uit te voeten, maar het staat ook niet ter discussie dat de Note 9 met zijn extra kunnen en features toch echt genoeg biedt om de prijs waar te maken. Zeker nu de straatprijzen een stuk onder de adviesprijzen liggen.
De bottom line
Om dan tot een finale te komen: de Samsung Galaxy Note 9 biedt gewoon enorm veel voor een telefoon; een geweldig mooi scherm, super snelle overall prestaties, heel veel opslagruimte (+optie tot uitbreiding), een handige stylus, een camera met superkwaliteit en alles wat je van een prijzige telefoon kan verwachten. De Note 9 is wel een telefoon voor de mensen die vinden dat een echte top telefoon ook wel wat mag kosten, want puur wat prijs-prestatieverhouding betreft zijn Samsung’s eigen S9/S9+ niet veel zwakker voor flink minder geld. Maar goed, de echte toppers zijn nimmer goedkoop, en vergeleken met de concurrentie doet Samsung het eigenlijk helemaal zo gek niet. Kortom: overtuigende aanrader.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: