Samsung 970 Evo Plus 2TB review
De Samsung 970 Evo Plus hebben we vaker bekeken, maar de 2TB variant kwam wat later en die hadden we dus nog niet getest. Hoog tijd om (vlot) te kijken of de 2TB versie net als zijn voorgangers tot de absolute top behoort, en meteen een mooi moment om de huidige staat van NVMe drives in de markt door te nemen.
Meer informatie over de 970 Evo Plus kan je ook in onze video vinden:
Uitpakken en Design
Doosje, beestje, niet veel meer. Het design zal niemand meer verbazen denk ik? Maar ik ben er zelf wel voorstander van. Zwart PCB, neutrale sticker, weinig poespas. Wel opvallend is dat de achterzijde geen NAND chips huisvest, alles zit voorop wat fijn is voor moederborden met koeling. Zeker omdat we weten dat de 970 Evo Plus ook wel warm kan worden. Wel heeft samsung een copper plate achterop geplaatst, het lijkt slechts een sticker maar het heeft dus duidelijk een functie.
Specificaties
Wat valt op? Meer van hetzelfde van high-end Samsung. Eigen controller, eigen TLC V-NAND, en verder vooral een focus op prestaties boven pure zuinigheid; prima voor workstations denk ik zo. Encryptie ontbreekt niet, duurzaamheidsstats zijn uitstekend, 5 jaar garantie mag niet ontbreken en doet dat ook niet.
De test
Het is 2019, inmiddels zijn Gen 4 SSD’s op de markt, en het was dus tijd om onze testopstelling weer eens goed te herzien. Dit doen we de komende tijd op verschillende fronten; verandering van een aantal tests en met updates van een aantal applicaties zodat de conclusies simpelweg beter zijn.
Tientallen SSDs opnieuw testen is echter weken weken werk. Daarom hebben we besloten de meeste SSDs nog even door een deel van de oude testopstelling te halen, het deel dat voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echter echt telt. Dat wil zeggen, we kijken naar enkele real-world prestaties:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en games.
Prestaties
Yep, de 2TB 970 Evo Plus behoort wederom tot de beste NVMe SSDs op de markt. Dat de totale performance piek bij de 1TB variant zit was al even bekend (en gaat voor praktisch elke SSD op), maar de verschillen zijn klein en in de maximale schrijfsnelheid is de 2TB variant sneller dan elke andere Gen 3 SSD die we hebben getest. Daarnaast koop je echt geen 1TB SSD als je 2TB nodig hebt.
Wat wel verandert is is dat Samsung tegenwoordig niet langer eenzaam aan de top staat zoals vroeger. De 970 Evo stond redelijk alleen bovenaan, de 970 Evo Plus bij lancering ook, maar inmiddels is de top van het veld rijkelijk gevuld.
Prijs
Het argument dat ze sneller zijn neemt dus wat af, en dus komt er meer aandacht op de prijs, een onderdeel waar Samsung in het verleden simpelweg niet echt op hoefde te concurreren. Zeker de 1TB variant van de 970 Evo Plus zal zijn ‘maar ik ben sneller’ argument wel heel erg moeten benadrukken met het oog op de veel goedkopere (en ook vlotte) Kingston A2000.
De 2TB variant heeft het makkelijker, want de meeste SSDs zijn niet in die capaciteit leverbaar. Maar tegelijk zien we een paar alternatieven zoals de Corsair MP510 (te koop voor minder dan 320) of de Firecuda 510 (ca 380 euro) flink goedkoper zijn dan de 430-450 euro kostende 970 Evo Plus; voor dat geld heb je ook 3x een 1TB A2000 met een PCIe insteekkaart. Gen4 SSDs kosten grofweg even veel, maar die bieden niet dermate veel meer (soms zelfs minder) dat we die nog heel serieus als concurrent aanwijzen. Maar hoe dan ook: Druk op de ketel bij deze Samsungs.
Een beetje off-topic maar wel relevant: de vraag is natuurlijk of Samsung daar wel wat aan wil doen. We weten uit het verleden dat veel consumenten gewoon graag Samsung kopen, daar meer voor willen betalen, of zelfs denken dat de duurdere optie beter is. De kans bestaat dat ze netto meer verdienen aan die doelgroep dan ons enthousiastelingen die price-performance zwaarder (kunnen) wegen.
Conclusie
De Samsung 970 Evo Plus in 2TB is dus wederom een hele dikke SSD, maar de markt is genoeg verandert dat Samsung niet langer heel makkelijk meer forse price premiums kan vragen, iets wat ze nog wel doen. We zien alternatieven die praktisch even goed presteren voor minder geld. Dat ze met de prijzen kunnen concurreren weten we, dat hebben ze in het verleden ook gedaan met de 860, 960 en 970 serie die op moment dat het nodig werd opeens prijstechnisch veel aantrekkelijker worden, maar die tijd is voor de 970 Evo Plus dus wel aangebroken in mijn optiek.
Op welk prijspunt pak je dan de 970 Evo Plus vervolgens boven de alternatieven? Toch is dat geen eenvoudige vraag. Samsung heeft namelijk wel een paar voordelen in huis: Zo heeft hun 2TB SSD uit zichzelf al goede koeling en blijven de prestaties goed op pijl in consistentietests (daarover op termijn meer, vooral relevant voor extreme workloads), alle componenten zitten aan de bovenkant wat gecombineerd met een M.2 heatsink een voordeel is, plus ze hebben hun eigen driver en softwarepakket. Daarmee lopen ze voor op de alternatieven waarbij je soms zelf even wat Windows policies moet aanpassen.
Het is dus zowel één van de snelste SSDs als de SSD die all-round het meest volwassen pakket biedt. Je zal je alleen moeten afvragen wat jou dat persoonlijk waard is, zeker nu het argument ‘hij is ook nog eens veel sneller’ is afgezwakt. Het is een SSD waar ik inhoudelijk niets aan toe kan voegen, product technisch hebben die Samsung engineers de zaken wel goed voor elkaar, het lijkt dit wel de limiet van wat we uit PCIe Gen3 SSDs kunnen verwachten (2-bit MLC 970 PRO’s even laten wat het is) en het is niet voor niets de SSD serie waar we zelf dagelijks op bouwen en vertrouwen, maar de huidige prijs van ruim boven de 400 euro zet je toch serieus aan het denken.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)