Sabrent Rocket Q4 review
Sabrent is in Nederland wellicht (nog?) geen grote naam, dat zijn ze wel degelijk in de US en elders in Europa via Amazon. Op onze laatste SSD videos kwamen dan ook heel veel verzoekjes om ook Sabrent mee te nemen.
En dat gaan we zeker doen! Maar liefst vier modellen passeerden voor de test, en vandaag bespreken we de Rocket Q 4 NVMe, een Gen4 SSD die lager in de prijzen wil zitten dankzij 4-bit geheugen. Een gouden combinatie?
De Basis
Die gouden combinatie lijkt Sabrent in elk geval in te geloven, want de Rocket Q 4 is de SSD met wit en goud (of brons?). Ook deze kan je met of zonder heatsink kopen, mocht je moederbord er geen hebben wel de moeite.
De Rocket Q 4 is enerzijds een Gen4 SSD wat “prestaties” roept, maar tegelijkertijd een 4-bit SSD, een budget focussed drive dus. Wel één met een DDR cache overigens.
SSD Resultaten 2021 – Simplified
Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.
Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende drie suites:
– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.
– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.
– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.
De resultaten waren als volgt. Quick:
In de Quick test plaatst deze SSD zich ergens in het midden, net iets boven de echte budget drives zoals de Kingston A2000. Maar ook weer onder Sabrents eigen, goedkopere Gen3 variant, de Rocket Q.
Full:
Als OS drive is dit resultaat niet zo heel spannend, of zeg maar gerust vrij zwak. Onthoud alvast dat dit zeker niet de goedkoopste SSD is, en dat zien we hier niet terug.
Consistency:
Wordt het echt zwaar dan kakt deze SSD echt helemaal in. Dit is zonder koeling overigens, maar met koelblok en fan kwam hij ook niet voorbij de 94 MB in deze test. Ondanks het beperkte praktische nut is het toch wel jammer wanneer een SSD echt matig presteert hier.
Maximale snelheden
Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.
Als Gen4 SSD kan hij wel leuke sequential reads neerzetten, en ok-writes. Meer voor de show echter.
Conclusie
De Sabrent Rocket Q en Sabrent Rocket 4 waren SSDs die mij het vermoeden gaven dat Sabrent echt geen fout kon doen; beide gingen er met “great value” vandoor en dat gebeurt niet veel. De Sabrent Rocket Q 4 lijkt een combinatie van die twee, maar slaat de plank eigenlijk best wel mis met die combinatie en is zeker niet die gouden combinatie. Die eerdere twee hadden beide namelijk een hele duidelijke insteek en doelgroep: de Rocket Q is een top deal als je een goedkope extra SSD zoekt, en de Rocket 4 is een sub-top Gen4 SSD die veel goedkoper is dan de top Gen 4 SSDs die nauwelijks sneller zijn; een leuke deal dus.
De Rocket Q 4 valt echter in geen enkele test echt op, terwijl hij best prijzig is. Als secundaire SSD is de Rocket Q zowel sneller als goedkoper, als OS SSD zijn er snellere opties voor hetzelfde geld, en voor extreme scenarios houdt hij geen stand. Er is dus geen scenario waarin je ca 150 uit wil geven aan de 1 TB variant van deze SSD. Misschien leuk in een super deal ergens, maar op dit moment raden we aan even naar de Rocket 4 (als primaire SSD) of de Rocket Q te kijken (als secundaire SSD).
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)