De Tyon komt met een stevig software pakket welke we ook bij de Kone XTD Optical al tegen kwamen, en eigenlijk in tal van hun producten zien.
In deze interface kunnen we tal van instellingen aanpassen. Uiteraard kunnen we zelf onze voorkeur DPI kiezen met een minimum van 200 en een maximum van 8200. Hoewel je zelf nummertjes in kan typen heeft deze sensor naar mijn weten “native” stappen van 200 DPI, de hoeveelheid die ROCCAT er bij of af doet wanneer je de plus en min pijltjes gebruikt. Je kan knoppen toewijzen om door de DPI te schakelen, of specifieke knoppen koppelen aan een DPI stap verder of terug. Normaliter stel je 5 DPI settings in, maar je kan ze ook uitvinken dat je bijvoorbeeld door maar 2 DPI instellingen schakelt.
Gezien de hoeveelheid knoppen is het “button assigment” scherm in twee delen gesplitst; top en side. Uiteraard kunnen we hier tal van opties aan elk van de knoppen binden. Zo kunnen we van profiel switchen met een knop en DPI switchen, maar zijn ook tal van specifieke assignments in games of windows mogelijk, of kunnen we onze macro’s binden. Volwaardige macro-opties ontbreken uiteraard niet om dat geheel naar wens af te stellen. Een andere populaire optie is “Easy aim”, welke tijdens het indrukken de DPI verlaagd om bijvoorbeeld nauwkeuriger te snipen.
Normaliter is het hendeltje bij je duim de “easy-Shift” knop, al kan je deze functie ook aan de andere duimknoppen toewijzen. Wanneer je deze indrukt kan je een tweede set aan button assigments gebruiken (de rechter helft van het scherm zijn de easy-shift assigments); net als de shift-knop op je toetsenbord. Zo kom je dus bij een totaal van 31 mogelijke assignments.
Bij “Advanced” kunnen we wat meer met de sensor spelen. De TCU / DTCU zijn overigens best interessant, vergelijkbare opties hebben we bij meer muizen gezien, maar vooral het aanpassen van de lift-off distance zorgde zelden tot echt merkbare resultaten. De LoD aanpassing is bij de Tyon echter wel goed merkbaar, want op hogere afstellingen moet je een flink gat slaan, terwijl op de laagste settings je amper meer dan een millimeter op kan tillen Het is zeker aan te raden met deze instellingen te spelen om je muis naar je oppervlakte en lift-off-distance voorkeuren af te stellen.
Ook de kleurtjes van de verlichting worden in de software aangepast. De Tyon is op twee punten instelbaar: Het scrollwiel, en de lijn aan de onderzijde van de muis. Deze kunnen in een praktisch oneindig aantal kleuren worden ingesteld, en ook zijn verschillende kleur effecten mogelijk. Uiteraard kan je de verlichting ook uitzetten, niet iets wat je normaliter zou doen omdat de verlichting er geweldig uit ziet, maar het is best handig een profiel zonder verlichting te maken en deze via een obscure easy-shift combinatie ’s nachts toepassen.
Het R.A.D. venster zagen we bij de Kone XTD Optical ook al en geeft je gebruiksstatistieken aan. Best leuk om te zien. Er zitten ook achievements bij wanneer je bepaalde ‘gebruiksdoelstellingen’ haalt. Net als in de meeste games zijn deze achievements eigenlijk totaal nutteloos, maar stiekem zijn ze ook best wel leuk.
De Update/Support tab is wat minder leuk, maar heeft wat meer nut. Directe link naar de productpagina, informatie over welke driver en firmware is geïnstalleerd, en links naar de support afdeling. Keurig.
De software werkt in de regel prima, maar ik moet er wel een opmerking bij maken. Niet alle USB aansluitingen (ik vermoed chipsets) lijken even snel te werken bij het opslaan van de instellingen in de muis. Op onze main gaming desktops werkt de software dusver prima, maar op de laptop (2e gen Core i) duurt het ca 40 seconden voordat aanpassingen die gemaakt zijn daadwerkelijk in de muis zijn opgeslagen, en in die tijd staat de software gewoon stil. Een beetje vervelend, maar echt heel hinderlijk is het niet tenzij je tijdens het fine-tunen van je verlichting elke keer moet wachten. Omdat de profielen en informatie in de muis zelf wordt opgeslagen speelt het gelukkig ook geen rol wanneer je met een button assignment van profiel of instelling wisselt, enkel het opslaan van de aanpassingen die je in de software maakt kost soms wel tijd.