ROCCAT gear is absoluut aantrekkelijk, en de Ryos TKL Pro is daar geen uitzondering op. Het product ziet er uitstekend uit, voelt solide aan, combineert wederom verschillende materialen om een toffe uitstraling neer te zetten, en heeft aardige vormen zonder dat ze te ver door slaan. De verlichting ziet er goed uit (al ben je wel aan diep blauwe LEDs gebonden), en kleine details zoals de belettering van de keycaps en wat extra toetsen maakt het allemaal net een beetje anders dan anders. Visueel gezien in elk geval een erg sexy toetsenbord.
Het bordje zelf klopt technisch ook: Cherry MX Switches in tal van kleuren, verschillende layouts voor verschillende wensen, een stevige en prettige geïntegreerde polssteun, prima materialen, en hoewel de vormgeving ietwat opvallend is voelt het bordje in gebruik vanaf het begin direct erg natuurlijk aan. Ook de software is, zoals we van ROCCAT gewend zijn, erg uitgebreid en je kan er dagen in doorbrengen als je dat zou willen. Macro’s maken, de functies onder al je toetsen naar wens aanpassen, en met de extra Easy-Shift functie (laten we eerlijk zijn: Caps Lock spammers horen in de diepste laag van de Hel thuis) kunnen we elke toets nog een extra functie geven, zoals specifieke acties in tal van games, macro’s, of uiteraard standaard Windows functies. Op een muis kan ik Easy-Shift al aardig gebruiken, maar is het wel een beetje wennen. Op een toetsenbord? Zie het als “gratis” extra macro-toetsen zonder dat ze ruimte in nemen.
Gratis maar even tussen aanhalingstekens, want hoewel er technisch weinig zwakke punten aan te merken zijn is de Ryos TKL Pro zeker niet gratis, of ook maar goedkoop te noemen: 140 euro is een pittige prijs. Toch is de beoordeling iets complexer dan iets enkel “goedkoop “ of “duur” noemen. Zo zou je kunnen klagen dat je een TKL toetsenbord best onder de 100 euro kan vinden, bijvoorbeeld bij Ducky of CM Storm. Maar je zou ook kunnen zeggen dat een polssteun in combinatie met een TKL toetsenbord een vrijwel unieke combinatie is, en dat dan de prijs nog wel te overzien is. Uiteraard kan je bij je Ducky een “bijpassende” steun kopen, maar dan ben je ook 30-35 euro verder (of zo’n 10 euro ICIDU ding, brrrr) en dan ligt er gewoon een los ding voor, niet echt heel chic vind ik zelf. Persoonlijk, als voorstander van een polssteun, kan ik dan wel begrijpen als je die paar tientjes dan maar voor lief neemt.
Dus hoewel er alternatieve opties zijn, lijkt een echte directe concurrent wat totaalplaatje betreft te ontbreken. Je zal dus je wensen een beetje moeten aanpassen naar de producten op de markt, of gewoon een paar tientjes meer uit geven als de Ryos TKL Pro jou aan spreekt. Hoewel ROCCAT zich op een aantal inhoudelijke punten lijkt te onderscheiden, zoals de extreem uitgebreide software en de echt mooie materialen, blijf ik toch zitten met het gevoel dat een deel van die prijs marktpositionering is. ROCCAT lijkt namelijk producten te willen maken waar mensen wat meer voor willen betalen. Ik kan ze wat dat betreft ook moeilijk ongelijk geven, want je blijft wel zitten met een prettig, goed uitgewerkt, en verdomd sexy product wat echt indruk maakt (Ik zou zeker de vergrotingen hieronder klikken om de details en afwerking goed te zien. De enige (kleine) kanttekeningen bij dit toetsenbord, zoals de kabelgootjes die niet genoeg klemmen en de LED “Breathing” welke zichtbaar in stapjes gaat, mogen de pret voor mij niet drukken in de totale gebruiksbeleving, maar bij een stevige prijs wegen ook kleine puntjes wat zwaarder op de totaalscore. Zodoende geen perfecte score voor de Ryos TKL Pro, maar het blijft absoluut een super toetsenbord.
Je kunt de ROCCAT Ryos TKL Pro vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, veel van de details zijn niet goed te zien in de kleinere versie, dus ze zijn m.i. zeker het klikken waard. Klikken voor de volledige versie: