ROCCAT scoort altijd goed als het op de verpakking aan komt, bij welk product dan ook. Stevig verpakt, keurige uitstraling, uiteraard voorzien van een lijst features op de voorzijde. In tegenstelling tot vorige reviews waar ik vooral bruine Cherry MX switches had ben ik nu voor de zwarte variant gegaan. Deze bevielen uitstekend tijdens wat kort testen, dus wilde graag meer vergelijkingsmateriaal in huis.



De MK Pro samen met de Kave XTD 5.1 (Onlangs ook gereviewd) en de Apuri mouse bungee




In de binnendoos zit het bord in een kartonnen frame. Dit zou eventueel nog foam mogen worden, ziet er net wat strakker uit, maar je ziet voldoende ruimte aan alle kanten voor veilig transport. De extra plastic cover is een fijne extra; het klinkt misschien wat preuts, maar ik hou er wel van om een gloednieuw product langer mooi te houden met een beetje stofbescherming. (overigens een HELE dikke plus voor reviewers, stof is des duivels.



Waar de TKL voldoende had aan een enkele USB kabel heeft de MK Pro een USB Hub en audio aansluitingen, en zodoende dus ook meer aansluitingen richting je PC. Mocht je denken dat je vier kabels uit je toetsenbord hebt komen, geen paniek, dat is enkel het uiteinde.



Net als de TKL Pro is de MK Pro een lekker degelijk toetsenbord met een even stevige uitstraling. ROCCAT richt zich op gamers, dus dat het design zich op de (jonge?) gamer crowd richt mag vanzelfsprekend zijn, maar de de doelgroep in het achterhoofd lijkt er op het ontwerp weinig aan te merken. Net als bij de muizen zien we dat gekozen is om meerdere soorten materialen te combineren, hoewel alle elementen zwart (of donkergrijs) zijn, zorgt de combinatie van matte en glanzende delen, en delen met een patroontje, voor een aantrekkelijk maar niet overdreven beeld. Ik vind persoonlijk, net als bij de TKL Pro, de matte delen met de zwarte puntjes erg succesvol. Ook de polssteun is weer duidelijk voorzien van het merknaampje, mocht je vergeten zijn welk merk je gekocht hebt.. Het is duidelijk een toetsenbord om te zien, en tevens te laten zien aan anderen.








Aan de achterkant zien we dat het toetsenbord al vrij hoog oploopt, echter de schuine lijn en de polssteun maken het toetsenbord in gebruik eerder wat vlakker, terwijl Cherry MX toetsenborden normaliter toch opvallen door de wat hogere switch positie, merk je daar dus weinig van. Het is eventueel nog mogelijk de achterzijde iets te verhogen met de uitklapbare pootjes. Op de linker ‘schouder’ zien we de analoge aansluitingen voor je headset en/of microfoon, en aan de rechterkant zien we twee USB 2.0 poorten. Ik vraag mij wel af waarom deze (de audio en de USB) zo ver van elkaar zitten, want als je al die aansluitingen tegelijk wil benutten is het lastig de kabels weg te werken. Aan de andere kant betwijfel ik of veel mensen dat sowieso zullen doen. Positief vind ik dat ze zijn afgestapt van de aansluiting onder het toetsenbord, en hebben gekozen voor een stevige aansluiting direct aan de achterzijde.




Het lettertype valt op als netjes strak, maar als je heel goed kijkt zien we toch wat aparte elementen in de toetsen. Zo zien we dat de letters zoals gebruikelijk aan de bovenkant van de toets staan, maar bij de toetsen met twee functies zoals “=” en “+”, waar het gebruikelijk is dat de primaire functie onder staat, staat de primaire functie bij de Ryos MK Pro op dezelfde hoogte als de letters. Het leuke is dat dit tijdens de eerste weken gebruik totaal niet was opgevallen, grotendeels omdat je in de praktijk niet anders hoeft te werken, maar als je het eenmaal ziet is het eigenlijk wel logisch. Het is puur visueel, dus je hoeft niet opeens shift te gebruiken om het “=” teken te gebruiken.



Onder de spatiebalk zien we drie extra (programmeerbare) toetsen. Deze zitten bij normaal gebruik precies tussen je duimen in, dus niet in de weg. Tevens zijn ze plat (en dus niet mechanisch), dus je moet ze wel degelijk bewust indrukken. T2 heeft net als de F en J toetsen een klein balkje zodat je zonder te kijken weet waar je vinger zit. Ook de Caps-lock toets valt op, het leek ROCCAT kennelijk een goed idee daar (optioneel) maar wat anders mee te doen. Helemaal mee eens, want Caps-lock spammers zijn scum! Nu krijg je er dus een Easy-Shift functie voor terug, zeg maar een extra shift die straks bij de software nader bekeken wordt.



Onder de Functie-toetsen zien we nog wat media functies, volumeregeling, en het opstarten van de rekenmachine of de browser. Ook de verlichtings-functie kunnen we via F11 aanpassen, en met F12 kunnen we ons eigen lichtpatroon opnemen.



Hoewel geen keycap puller is meegeleverd (jammer) toch even een kijkje onder de toetsen. We zien hier zwarte Cherry MX switches met het typische LEDje er boven. De keycaps zijn ABS plastic, en omdat het een LED verlicht bordje is zijn het transparante caps met een laagje zwarte verf. Op zich weinig mis met ABS plastic, het blijft de standaard voor praktisch alle gaming-gerichte mechanische borden, al moet ik wel zeggen dat je voor deze prijs ook toetsenborden kan vinden met PBT keycaps, wat in de praktijk als luxer wordt ervaren.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.