De Ryos MK FX heeft in elk geval gezorgd voor één van onze favoriete hardware pics ‘of all time’ in onze review geschiedenis, de grote versie vind je onderaan de review en is m.i. zeker het klikken waard.


Net als de Ryos MK Pro en de Ryos TKL Pro bevalt de Ryos MK FX ons uitstekend, zeker als mensen die in de tijd een G15 hadden en moeite hadden daarvan af te stappen. De basis is weinig anders en dat is gewoon positief gezien de ruim bovengemiddelde bouw en afwerking. Bij ‘gaming hardware’ krijg je natuurlijk wel gewoon ABS keycaps, maar de materialen waaruit het bord zelf zijn gemaakt zijn meer dan stevig genoeg getuige ook het dik bovengemiddelde gewicht van 1.6kg; zeker geen bordje voor in je rugtas. De Ryos MK serie vervult dan ook een rol als ‘home toetsenbord’ op een fors bureau waar ruimte geen rol speelt, maar waar je vooral veel toetsen, veel functies en een dikke polssteun wilt zonder te hoeven kijken op een centimetertje meer of minder. Zodra dat laatste het geval is zal je uiteraard verder willen kijken want de Ryos is groot, heel, erg, groot. Werken op een Ryos MX FX is echter gewoon heerlijk, want het bord geeft geen millimeter mee, schuift geen millimeter op, en de extreme polssteun is voor liefhebbers van een polssteun gewoon top. Complimenten ook voor de Swarm software die vlot werkt, intuïtief is, en vooral ook veel macro- en LED presets biedt om snel tot een persoonlijke instelling te komen, extra zo in het geval dat je de Ryos MK FX combineert met een ROCCAT muis en leert omgaan met Talk en Easy-Shift combinaties.

Het enige wat weegt op de positieve toon van deze review is, zoals we vaker zien bij toffe hardware, de prijs. 199 euro is een flinke bak geld voor een mechanisch bord, en in een tijd dat de 199 euro kostende Corsair K95 RGB het enige RGB toetsenbord was had je dat nog wel kunnen negeren, maar met tig RGB borden op de markt, en het feit dat de ~150 euro klasse een stuk sterker is geworden, is het lastig om de prijs heen te lopen. De meerprijs boven een niet-RGB Ryos is met 20 euro niet verkeerd, maar kijken we naar een paar recente concurrentjes dan staat de druk flink op de ketel bij ROCCAT en hun Ryos MK serie. Zo is een Corsair Strafe RGB 40-50 euro goedkoper of een Sharkoon MK80 maar liefst 90 euro goedkoper. Verschillen zoals een meer solide en vooral grotere polssteun en wat extra macro-keys (vs de Strafe), of Cherry switches en een wat solidere bouw (vs de Sharkoon) zijn dan wel een overweging waard, zeker voor de grootste handen voor wie een kleinere polssteun niet gewenst is, maar er is geen zachter woord te bedenken dan ‘fors’ voor de prijs die ROCCAT vraagt en hoe je het ook went of keert een ’tough sell’. Ongetwijfeld dat schaalgrote in de verkoopaantallen een rol zal spelen wat het kleinere ROCCAT in een lastigere positie zet, maar als consument heb jij daar niets mee te maken en komt het simpelweg aan op de vraag welk bord het meeste jouw smaak is, en of je daarvoor dieper in de buidel wil tasten of niet. Als je voor de ROCCAT Ryos MK FX kiest zal je weinig te klagen vinden, en ook de support in geval van problemen is een compliment waard, maar of het totaalplaatje voldoende gaat zijn om in een overvolle markt mensen te overtuigen 199 euro neer te tellen voor dit bord? Ik betwijfel het en ik vind het jammer dat deze prima producten hierdoor waarschijnlijk niet de kans krijgen mensen te overtuigen dat ROCCAT toch echt lekkere hardware kan maken. Ik vermoed dat we die overtuiging om voor dit bord te gaan uiteindelijk zullen vinden bij zij met reeds een sterke voorliefde voor het merk of hun ROCCAT setup compleet willen maken, of zij die toch echt per sé een jumbo-size bord op tafel willen hebben.

TL;DR: een solide stukje hardware met uitstekende software ondersteuning, en tevens één die menig hart ongetwijfeld flink harder zal laten kloppen, maar met een prijskaartje die je na eventuele aanschaf maar beter snel uit je geheugen kan verdringen.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”361124″ numshops=”3″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.