Hoewel het niet de eerste keer is dat we naar een ROCCAT software pakket gaan kijken is het ditmaal toch wel even een andere ervaring. De Nyth is namelijk de eerste muis die met de nieuwe unified driver van ROCCAT uit komt. Deze nieuwe driver moet het totaalplatform worden van waaruit je al je passende randapparatuur kan beheren, oftewel je hoeft niet langer losse pakketten te installeren voor je muis, toetsenbord, etcetera. W00t!

Nou ja, dat is het idee, want de Swarm driver is namelijk als unified oplossing nog niet helemaal (lees: nog lang niet) af. Als pakket puur voor de Nyth werkt het als een trein, maar ze moeten veel van hun oude (ook recente) apparaten nog ‘Swarm ready’ maken. Op dit moment worden enkel de Nyth, Kiro, en de Kova 2016 ondersteunt, waarbij de twee laatstgenoemde nog op de markt moeten verschijnen. Voorlopig moet ik de Swarm software dus als Nyth driver beoordelen. De basis uitstraling is niet gek veel veranderd, hooguit dat het allemaal ietsje beter leesbaar is geworden, met de duidelijke standaard instellingen en DPI instellingen op de eerste pagina die iedereen zal begrijpen. DPI is overigens instelbaar tussen 200 en 12000 DPI in stappen van 1 DPI.




Profiel functionaliteit ontbreekt niet en is in de basis heel eenvoudig gehouden. Voor de echte liefhebber van profielinstellingen kan je via de manager tal van profielen maken, opslaan, delen, etcetera.



In het tweede scherm komen we bij de knopinstellingen, die vooral bij de Nyth een uniek smaakje hebben. Vanwege de extreme modulariteit moet je de Swarm software hier vertellen welke layout je op je muis hebt geklikt, en uiteraard kan je je favoriete layouts dan ook opslaan. Vervolgens kan je dan aan de rechter kant per knop instellen welke functie er aan moet hangen, iets waar ROCCAT m.i. echt in uitblinkt. Er zitten namelijk heel veel features standaard voorgeprogrammeerd. Zo kan je zelf knoppen als DPI switch instellen, kan je media knoppen maken, een sniper button instellen, of zelfs je hele systeem laten uitschakelen door één druk op de knop. Voor een enorme rits games zitten standaard acties voorgeprogrammeerd, iets wat je bij de concurrentie veelal zelf moet doen. Ook in dit deel voel je duidelijk dat de nieuwe software net wat soepeler en prettiger werkt dan de oude.







Vergelijkbare handelingen kan je uitvoeren voor de vaste knoppen op de muis. Een functie die ik daarbij uit wil lichten is de ‘Easy Shift [+]’ optie, wat in feite een extra ‘shift’ is voor al je knoppen (of toetsen op je keyboard). Je stelt een Easy Shift toets in op je ROCCAT toetsenbord of je muis, en vervolgens kan je een tweede functie koppelen aan elke knop (of toets) om zo het aantal functies te verdubbelen (-1). Een feature die met o.a. MMO games goed van pas kan komen.




Verder nog enkele geavanceerde instellingen in het derde scherm, waarbij we de gevoeligheid nog wat kunnen tunen, de lift-off distance kunnen aanpassen, de tracking control unit de ondergrond laten detecteren voor een optimale prestatie, en indien nodig kan de polling rate worden aangepast. In dit scherm vinden we ook de LED feature, deze is niet zo extreem als bij de Kone XTD Optical, maar dat komt omdat de Nyth een wat meer bescheiden verlichting ingebouwd heeft. We kunnen de kleur in praktisch elke kleurstelling zetten, iets wat straks in beeld komt, en het is mogelijk wat lichteffecten in te stellen zoals kleurovergangen, etcetera.





Hoewel ik de achievements uit de oude software een beetje mis (nou ja, het was wat overdreven, maar je click en bewegingsstatistieken inzien was best praktisch) zitten er wel leuke nieuwe features in de Swarm software om het goed te maken. AlienFX is daar een voorbeeld van. Deze software wordt in samenwerking met (of door?) Alienware ontwikkeld en past je verlichting aan afhankelijk van wat er in je game gebeurd. Bijvoorbeeld door je verlichting op rood te zetten als je ‘low health’ bent, of je verlichting naar de kleureffecten van je magic spells aan te passen. Nu vereist dit dat de game AlienFX ondersteunt, maar dat zijn er best een aantal zoals bijvoorbeeld League of Legends en World of Tanks.


Een ander onderdeel van de Swarm software moet Swarm connect worden, je kan de Swarm mobile app dan koppelen aan je computer en via je telefoon je muis beheren zonder dat je uit je game hoeft te alt-tabben. Er komt een iOS, een Androd, en een Windows Phone app voor Swarm. Zoals je uit mijn woordkeuze kan opmaken is het nog wachten op die functionaliteit, wat de apps zijn namelijk nog niet beschikbaar.


Wel aanwezig zijn de niet bijster verrassende features om je software en firmware up to date te houden.



Zoals je ziet zal ROCCAT nog wat werk moeten verzetten om te zorgen dat al hun hardware Swarm compatible is, maar de eerste stap is gezet en in de basis werkt de software gewoon uitstekend. Ik vond hun software voorheen ook interessant vanwege de flinke featureset, en het is goed te zien dat er aan features wederom geen gebrek is. Wel valt in gebruik op dat de Swarm software een slag sneller aanvoelt dan de oude pakketten. In vorige iteraties moest je nog wel eens even wachten om je profielen op te slaan als je windows defender gebruikte, maar ook dat lijkt verholpen. Oftewel de Swarm software is overzichtelijk, werkt vlot, en ontbreekt niet aan inhoud.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.