ROCCAT randapparatuur richt zich zelden op een haarscherpe prijs maar eerder op meer ‘premium’ producten. Dan verwacht je meestal ook wat extra’s, inclusief een wat luxere unbox-ervaring. Net als de eerdere muizen stelt de Nyth verpakking ook niet teleur: Een toffe, kleurrijke en stevige verpakking die de features goed weergeeft.



Voordat we aan de muis beginnen even de 180cm lange gevlochten kabel bekijken, en de USB aansluiting. Geen ultiem bijzondere aansluiting zoals we ook wel eens aantreffen, maar.. het is een USB aansluiting… Verder krijgen we ook nog wat stickers bij de muis, en een handleiding. Stickers uiteraard leuk voor de kleine. Die gaan we straks ergens op z’n karretje plakken.




En daar is de Nyth zelf. Net als de Kone en de Tyon is het een lekker stevige muis, de materialen voelen allemaal goed stevig aan en zien er dito uit. Opvallend is dat ze hebben gekozen voor een donkergrijs/antraciet kleur voor het gros van de muis. We zagen deze kleur eerder ook al, zo is de bovenkant van ROCCAT muizen soms in die kleur, maar niet in deze dominante hoeveelheid. De donkergrijze elementen op de foto zijn tevens wat zachter en gladder dan ‘gebruikelijk’ plastic. Één ding is zeker, de materialen zien er erg goed uit en zijn relatief ongevoelig voor viezigheid of vet.







De vormgeving is in de basis niet heel extreem. De muis is ietwat groter dan gemiddeld, wat prettig is voor grotere handen, maar niet zo groot als de modellen die zich enkel op overdreven grote handen richten. Een prettige keuze voor de Benelux of West Europa lijkt mij. De fin-switch bovenop die tussen je vingers valt kennen we nog van de Tyon, iets waar ik zelf over te spreken ben maar de meningen over verschillen, maar de andere knoppen aan de bovenzijde zijn weer net even anders dan voorheen. Het scrollwiel is wat breder en grover, en voelt wat compacter dan voorheen. Om eerlijk te zijn vind ik hem er wat grof en suf uit zien, maar hij is wel lekker stevig. Daarnaast zien we een extra knop tegen het scrollwiel aan die met de wijsvinger te bedienen is.



Aan de onderkant zien we brede glijders aan alle kanten, en krijgen we ook een beetje een idee hoe dik de kunststof delen zijn. Ik zeg het vaker dat de high-end ROCCAT muizen wat betreft bouwkwaliteit duidelijk hoger gepositioneerd zitten, en dat zie je hier ook aan af.



Dat was de Nyth zoals hij direct uit de verpakking komt glijden. Maar laten we hem nu naar wens aanpassen, dat is tenslotte de feature van de Nyth. Dat begint met een keurig doosje waar de overige accessoires in zitten. Deze zitten veilig in een fel-blauw foam. Het eerste wat we kunnen veranderen is de rechter zijde van de muis. Standaard zit de ‘smalle’ sidegrip er op, maar je kan eventueel kiezen voor een bredere variant. De smalle versie is geheel in het zachte/gladde grijs uitgevoerd en in een typische grip plaats je de vingertoppen van je ringvinger en pink op de zijkant. De brede versie is voorzien van een zwart deel wat meer grip biedt onder je vinger, en de brede vormgeving zorgt dat je een ergonomische houding aanneemt; met je gehele ringvinger rustend op dit brede deel voor een full palm grip. Deze zijkanten zitten met magneten vast, positief is dat ze ook echt goed vastzitten. Er zit amper speling in, of eigenlijk totaal geen speling bij normaal gebruik, maar als je ze wilt wisselen trek je ze redelijk eenvoudig los.















Het andere stukje ‘customisation’ zit in het duimgebied. Aan de onderzijde zit een knopje waarmee je alle knoppen in het duim stuk los kan halen, en vervolgens kan je naar wens de knoppen invullen. Je krijgt standaard 12 enkele knoppen, 6 dubbele, losse afdekplaatjes om een een knop-locatie onbruikbaar te maken, en brede (4 knoppen brede) strips om een hele regel ongebruikt te laten. Als je een beetje wiskundig aangelegd ben kan je vervolgens redeneren dat het totaal aantal mogelijkheden als gevolg ‘veel’ is. De bedoeling is uiteraard dat jij geheel naar eigen wens je knoppen in kan delen, en bijvoorbeeld per game de ideale setup kan maken, in tegenstelling tot muizen die gewoon permanent ‘veel’ knoppen bieden. Uniek is het zeker, de uitvoering voelt ook zeer solide, en ik was dan ook direct erg gecharmeerd door het concept. Daarbij bestaat uiteraard de optie om zelf knoppen 3D te printen, maar zijn er ook al enkele kant-en-klare designs die je kan bij bestellen. Ook een leuk concept, met daarbij natuurlijk wel de nuchtere vraag of dat stiekem niet meer een beetje showen is dan praktisch nuttig. Echter: getuige de populariteit van bijvoorbeeld CS:GO of LoL skins, zaken die niets meer doen dan ‘leuk zijn’, en de bedragen die mensen daar aan uit geven is het nog niet eens zo’n gek idee.











Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.