De Kova ziet er weliswaar wat unieker uit maar zodra je er mee aan de slag gaat blijkt het toch gewoon een vrij typische vorm in de hand. Niet overdreven groot voor een game muis, de Tyon en Kone voelen merkbaar wat forser aan, maar groot genoeg om voor menig gemiddelde hand een handje te vullen. Zoals we vaker zien bij de ‘typische’ Logitech vormgeving zullen grotere handen geneigd zijn de vingers iets in te trekken, of indien gewenst zelfs dit soort formaten zonder veel moeite te ‘clawen’. De Kova valt wel op als lichter dan gemiddeld, wat hem gevoelsmatig wat sneller maakt maar ook iets minder luxe doet aanvoelen dan de topmodellen van onze Hamburgers. Positief valt op dat de extra knoppen direct naast de linker en rechter knop eenvoudig te bedienen zijn en ook prettig scherp aanvoelen. Positie van de duimknoppen is vrij typisch en deze laten zich even handig gebruiken als de duimknoppen op een kantoormuis, ongeacht dat de afwerking in de lange zwarte lijn doet vermoeden dat het allemaal wat exotischer is. Ze zitten in elk geval voldoende diep dat je ze aan de pink zijde niet eenvoudig onbedoeld zal aanklikken. Duimknoppen voelen voor mij wel iets te losjes aan, vermoedelijk als gevolg van een wat goedkopere gebruikte switch. Dat duimknoppen ietwat sponziger zijn zien we vaker in game muizen, maar bij het prijskaartje had het wat strakker gemogen.
Sensorprestaties laten vrij weinig te wensen over, mits je niet op de hoogste DPI waardes gaat zitten. De Pixart PWM3320 is een prima sensor in de lagere DPI waardes, zeker in de sub 1000 regionen wat voor FPS games veelal interessant is, maar vooral in het overdrive gebied (boven de 3500 DPI) is het simpelweg niet bijzonder. Dat laatste is ook niet ROCCAT specifiek, maar een gevolg van de drang van onwetende consumenten om naar DPI waardes te kijken als zijnde kwaliteit. Zelfs met een klein 4K scherm is 7000 DPI weinig zinvol. Op lage, daadwerkelijk bruikbare DPI instellingen zien we feitelijk geen acceleratie, jitter, prediction of andere elementen die afwijken van wat je verwacht je cursor te doen. Mousetester is zeker geen zaligmakende applicatie, maar noemenswaardige issues komen niet naar voren en toont een muis die zich keurig gedraagt. Enige kleine kanttekeningen betreft de lift-off distance, die iets hoger is dan noodzakelijk en een low sense CS fanaat zal willen, en tevens dat deze niet aan te passen is in de software.
We blijven even bij de sensor, maar ditmaal bij de Kiro. Ook de Kiro komt veruit het beste uit de verf op lagere DPI waardes, echter hier lijkt het vooral het echt lage DPI bereik (<500) te zijn waar de prestaties zeer positief zijn, en zien we al ietwat verminderde nauwkeurigheid bij ietwat hogere maar nog wel gangbare DPI waardes (in tegenstelling tot de Kova die dus vooral buiten praktisch bruikbare waardes pas vreemd gedrag vertoont). Precies de oorzaak kan ik niet eenvoudig achterhalen, maar het lijkt aannemelijk dat de keuze voor deze specifieke sensor weinig ruimte geeft aan de engineers om wat implementatie en firmware daar veel aan te doen, vermoedelijk hebben ze dan iets van smoothing of iets vergelijkbaars in de firmware toegepast om het gevoel al met al wel prima te houden. De lift-off distance is wederom niet instelbaar en lijkt nog iets hoger te liggen, rond de 3mm, wat voor de CS:GO Pro een No:Go zal zijn. Wat de praktische implicaties zijn van de prestaties is lastig in te schatten, ik denk dat het gros van de gebruikers er geen moment bij stil zal staan. In het gros van de games heb ik er, ondanks er specifiek op te letten, ook eigenlijk niets negatiefs over te melden en de 3050 voelt dan ook best aardig, maar feit blijft dat je dit eerder zou verwachten bij een <30 tot 40 euro muis dan bij een muis die tegen die 50 euro aan zit en direct dient te concurreren met muizen met betere papieren. Voor e-sports dus niet de eerste keuze. Wat vorm betreft is de Kiro echter wel een prettig muisje als je specifiek wat kleins zoekt. Los van het feit dat hij door linkshandigen te gebruiken is, en dat je ook kan kiezen welke knoppen je er op klikt, is het een lekker compact muisje wat goed valt in kleine handen, claw-grips of fingertip grips. Als je wat kleins zoekt vereist hij in ieder geval weinig oefening. Geheel zonder kleerscheuren komt de Kiro er echter ook niet vanaf wat de bouw betreft, want wederom moet ik stellen dat de duimknoppen wat minder strak zijn dan ik graag zou willen. Ook valt op dat de Kiro weliswaar geen zware muis is, maar gezien het kleinere formaat had ik hem wel lichter in de hand verwacht dan de grotere Kova. Geen goed of fout element, maar eerder een gevoel dat een lager gewicht gecombineerd met deze vorm populairder zou zijn.