ROCCAT doet traditioneel ietwat geheimzinnig over de gebruikte sensoren in hun muizen, waar de serieuze gamer wereld inmiddels in staat is om grofweg de bekende Avago / Pixart typenummers te beoordelen, houden ze vast aan hun naamgeving waar niemand echt iets mee kan. Zo heeft deze Kone XTD Optical de “Pro-Optic (R5) Sensor”, maar geen enkel groot merk maakt de sensoren zelf, dus moeten we op zoek naar de werkelijke inhoud. Mocht je niet duidelijk zijn wat de sensor doet: De sensor is –het- kritische onderdeel verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid van de muis.
Nu moet je sensor ervaringen ook een beetje relativeren. Een groot deel van de gamers kijkt niet langer dan hun neus lang is, en lijkt nog altijd overtuigd dat een hogere DPI betere prestaties tot gevolg heeft. Absoluut onzin. Daarnaast zijn de verschillen tussen de betere sensoren lastig waar te nemen, vaak zijn deze bijvoorbeeld net wel meetbaar, maar in de praktijk niet merkbaar. Zo hebben de populaire laser sensoren zoals de Avago ADNS-9800 (Die bijvoorbeeld ook in de Kone XTD Laser zit) wel inherente positieve acceleratie (waarbij een snelle beweging van de muis van n millimeter meer verplaatsing op het scherm tot gevolg heeft dan een langzame beweging met de muis van n millimeter). Deze acceleratie is voldoende voor puristen om deze sensoren af te schrijven, terwijl ik van mening ben dat deze sensoren voor een zeer prettige gebruikservaring zorgen vanwege de uitstekende andere eigenschappen. Tevens is positieve acceleratie iets is wat voor het gros lastig op te merken is, en ook eenvoudig is om aan te wennen wanneer je het wel ervaart, maar zoals altijd, meningen verschillen. Voor toekomstige reviews ga ik de sensor-uitleg in de review verkorten, en een algemene pagina maken waarbij ik nog wat verder in ga op de sensoren, en vooral ook de gevolgen van de mogelijke kopers.
Maar dan terug naar de sensor in de Kone XTD Optical. ROCCAT maakt het niet eenvoudig om het te achterhalen, maar het betreft de Avago S3988 optische sensor welke de basis vormt voor de Kone XTD Optical, een sensor waarvan je je af vraagt waarom ze die informatie zo goed verbergen, want deze heeft eigenlijk een prima reputatie! De sensor heeft wel een beperkt marktaandeel, want de enige muis die ik kan vinden die van dezelfde sensor gebruik maakt is de Razer Deathadder 2013.
Inherent aan het gebruik van deze S3988, en ook in de praktijk met de Kone XTD Optical erg goed merkbaar, zijn de uitstekende prestaties op het gebied van nauwkeurigheid. Op de laagste, hoogste, en alle DPI settings er tussen in doet deze muis het eigenlijk uitstekend. Er is geen sprake van hinderlijke jitter of prediction (tenzij je de setting aan zet natuurlijk), en ook acceleratie is niet of nauwelijks waar te nemen. Daarnaast is de tracking op alle geteste oppervlaktes prima in orde: een houten tafel, grove bureauleggers, gelamineerde tafels, en uiteraard de betere muismatten. Uitstekende score voor de sensor dus.
Een kleine groep gebruikers van de Deathadder 2013 verweten de sensor “smoothing” toe te passen, waarbij het onwaarschijnlijk is dat dit door specifieke aanpassingen van Razer komt. Het zou dus mogelijk ook van toepassing kunnen zijn op de Kone XTD Optical. Echter deze smoothing zou dusdanig minimaal zijn dat het praktisch niet op te merken is, en helaas praktisch ook niet te meten. Het zou de correctie zijn van kleine trillingen op hogere DPI niveau’s om een vloeiender gevoel te geven, en dat kan ik simpelweg niet testen, bevestigen, of ontkrachten. Daarnaast moet ik ook toegeven dat het totaal een non-issue zou zijn want het doet aan de ervaring niets af. Ik zet het er enkel voor de compleetheid maar bij. In de praktijk doet deze muis het gewoon erg goed, zowel in het fijnere pixel-precieze werk, als in games als CS:GO waarbij nauwkeurigheid zeker gewenst is.