Het was weer gezellig op tafel, want naast de ROCCAT Kave XTD 5.1 Analog (Jeetje, wordt bijna moe van die naam elke keer volledig uittikken) stond tevens een Apuri en een Ryos MK Pro. De Apuri is zo’n muis-kabel-geval-beest (ook wel Bungee genoemd) en maakt de setup van mijn vrouw helemaal compleet (Ryos TKL Pro, Kone XTD Optical, Kave XTD Stereo). De Ryos MK Pro omdat ik in tegenstelling tot de dame met de TKL wel een numpad nodig heb, en ik onlangs een wijze les heb geleerd (nou ja, niet express) dat Cherry MX Switches in tegenstelling tot ikzelf niet van een glaasje wijn houden. Maar goed, heb ik weer wat te reviewen.


De verpakking is zoals bekend gewoon keurig. Lekker stevig, beetje opvallend met het lichtblauw, maar het mag er wezen. Dat ROCCAT normaliter een jonge doelgroep aanspreekt is mij niet onbekend, maar de verpakking mag er zeker wezen. Enkele marketing-kreten op de voorzijde ontbreken natuurlijk niet, want ook hier draait het om het geluid en comfort en nog wat dingen die ik wel geloof. Zou overigens wel erg zijn als een headset niet gericht was op geluidskwaliteit en comfort overigens.



Binnenverpakking is plastic, niet overdreven luxe in deze klasse en we hebben zeker luxere uitvoeringen gezien, maar het is wel ruim voldoende stevig in tegenstelling tot sommige prut-plastic binnenkanten.


Wat kabels betreft krijg je natuurlijk een hele bundel. Drie 3.5mm stekkers omdat het een 5.1 headset is, een microfoon kabel, en een USB kabel voor wat extra prik voor de speakers zelf (dus geen USB geluid!). Gelukkig komen die kabels vlot samen tot één dikkere kabel, dat je geen kabelbos aan je hoofd hebt hangen. De verdere kabel is gezien de stevigheid erg prettig, zoals ze op de featurepagina roepen is het niet een type kabel wat te pas en te onpas in de knoop raakt, en de toevoeging van het klittenbandje om hem op een bepaalde lengte te houden is in de praktijk bijzonder prettig. Natuurlijk kan je dat zelf altijd oplossen, maar de kleine dingen tellen gewoon mee.




Voordat we bij de headset zelf komen lopen we tegen de remote aan. Een stevig geval, maar wel opvallend licht. Mic mute bovenop, switchen tussen Movie en Game mode bovenop (vraag mij nog altijd niet wat het precies doet, maar dat terzijde), en langs de zijkanten kunnen we de surround-instellingen en subwoofer naar hartenlust aanpassen zoals bij een surround-headset hoort.




De grote volumeknop aan het uiteinde bevalt overigens uitstekend, zeker bij een flink aantal andere draaiwieltjes is het fijn dat de master volume knop eenvoudig te herkennen en bedienen is, zelfs tijdens het gamen of in het donker. De remote is verder aan je kleding te hangen, maar de echt opvallende feature is het voetje wat je er bij krijgt: Een simpel stukje plastic, maar het ziet er wel hip uit en de rubberen voetjes geven hem net een beetje extra grip. Wederom een leuk detail en een klein beetje iets extra’s om te overtuigen.






En dan de ROCCAT Kave XTD 5.1 Analog zelf. Stevig om te zien, maar juist niet zwaar in de hand of op het hoofd. Kave’s uit het verleden werden vaak geroemd voor hun bouwkwaliteit met meer ondersteunend staal, maar waren ook flink zwaarder wat gebruikers niet altijd in dank afnamen. De huidige generatie is als gevolg veel lichter gehouden, maar ik kan in de opbouw niets vinden wat zwak of kwetsbaar oogt: de Kave reeks maakt een uiterest solide indruk. Verschillen met de Kave XTD Stereo zijn er verder zat, zo is de Kave XTD 5.1 Analog duidelijk strakker afgewerkt, met minder opvallende elementen, en strakke en vooral matte oppervlaktes. Geen grote ROC letters en logo, maar een bescheiden weergave van de naam van het product. Vraag mij niet waarom, ik vermoed dat het te maken heeft met de hogere positionering van het product, wat vermoedelijk een meer volwassen portemonnee aan zal trekken (of vereisen). Hoe dan ook is het resultaat voor mij zeer positief.





Vergis je niet, het is nog altijd een echte game-headset, en de vele ingebouwde drivers maken ook deze Kave nog een flinke opvallende jongen op je oren ondanks de strakkere afwerking van de materialen. Wel zien we dat de zachte stoffen earpads plaats moesten maken voor wat zij ‘netted cloth’ noemen, iets wat het beste beschreven kan worden als een veel dichter en steviger materiaal. Het lijkt op leer, maar het is wel stug. Binnenin zien we een wat ongebruikelijk plaatje, waarbij te zien is dat het om drie interne speakertjes gaat. De band om je hoofd is overigens wel van wat typischer zachter materiaal gemaakt.





Wel zien we wat de eerdere Kave’s ook goed deden, goed om de oren vallen, voldoende naar het hoofd draaien, en vooral ook: uitstekend instelbaar. Wel valt op dat het stof van de Kave XTD Stereo wat meer mee geeft, en zodoende zachter om de oren valt. Waar veel game-headsets geen optie zijn voor jonge kinderen of dames met een klein (of laag) hoofd doet de Kave op dat gebied wonderen: De kleinste instelling is echt lekker klein. Ook over de maximale instelling valt niet te klagen, hoewel het altijd lastig is bij de kartbaan een geschikte helm te vinden past de Kave prima over mijn hoofd.






De bovenzijde heeft nog wel het opvallende merk-indruk er in zitten. De microfoon is inklapbaar en voelt meer dan stevig, en na het aansluiten zie je dat er een LEDje in zit wanneer je de mic op mute zet. Ook de oorschelp heeft een bescheiden LED er in zitten, maar van overdreven verlichting is zeker geen sprake.






Net als de Kave XTD Stereo maakt ook de ROCCAT Kave XTD 5.1 Analog al met al een uitstekende eerste indruk. Het is duidelijk dat ze familie zijn, maar een aantal duidelijke verschillen geven al aan dat het om meer gaat dan enkel 2.0 vs 5.1.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.