Roccat Kain 200 AIMO review
Het is weer even geleden dat we naar een Roccat muisje keken. Ik was altijd groot fan van de Kone series bijvoorbeeld, maar de laatste jaren is het wat stilletjes geweest vanuit onze oosterburen. Cue de nieuwe Roccat Kone 200 Aimo, een mid-size, mid-weight draadloze gaming muis met een focus op extra dikke bouwkwaliteit en dikke switches.
Adviesprijs: 99 euro. Inmiddels te koop voor 89 euro.
Design
De focus op bouwkwaliteit ligt er dik bovenop. Met ca 100 gram kiest ook Roccat niet voor een ultralight, maar voor een gewoon heerlijk stevige muis. Stevig, fijn materiaal dat nauwelijks sporen van vingers vertoont, net wat grijzer dan de gemiddelde muis, en met een paar mooie aluminium details voor een beetje stijl: gewoon een heel aardig ding.
De licht ergonomische vorm is redelijk veilig gekozen door Roccat. Dit is het soort vorm wat je praktisch iedereen in de hand kan leggen en wat niemand zal storen. Middelgroot, redelijk palm-grip focussed voor kleine en middelgrote handen, en een grote hand zal de vingers iets optrekken. De bump zit redelijk in het midden, dus hij forceert je redelijk naar een palm grip toe.
Heel positief zijn de switches en het wiel. Elke switch voelt uitstekend scherm zonder post- of pre- travel. Roccat focust er op met hun “Titan Switch”, dus het is positief dat het ook merkbaar top voelt. Toevoeging: het is niet zo dat andere top muizen dit meestal ook niet dik in orde hebben. Duimknoppen zijn goed in orde, lekker fors en een fijne click. Het scrollwiel is een tikkeltje zwaarder dan gebruikelijk wat voor scrollen in browsers en documenten even wennen is, maar in games waar je heel nauwkeurig wilt scrollen juist weer blij van wordt.
Zoals bij de meeste andere draadloze muizen komt de kabel op tafel te liggen, met een adapter en een compacte USB dongle. Zodra de batterij leeg is prik je de kabel in en top je de accu bij. In theorie kan je dat in de nachtelijke uurtjes doen, maar in de praktijk zal je soms even gamen met een kabel. Juist voor die momenten is het fijn als de kabel ook lekker soepel is, maar deze kabel is redelijk stug. Helder verbeterpuntje voor dus voor de fabrikant, net als het feit dat een plekje om de USB dongle in op te slaan onderop ook wel fijn is.
Specificaties
In de Praktijk
Ik val in herhaling, maar feit is dat er tussen de betere optische sensoren van dit moment nauwelijks verschil te merken is. Er zijn een half dozijn top sensoren waar fabrikanten uit kunnen kiezen die gewoon perfect zijn. Toch was de Pixart PWM 3335 in deze muis ééntje die we nog niet eerder hadden gezien, het is een nieuwere low power sensor van Pixart, maar één die op papier en in de praktijk eigenlijk niet van een 3360 of 3389 te onderscheiden is: nauwkeurig, geen afwijkingen, goed instelbaar zowel wat DPI als lift-off betreft. Daarbij is de actuatie grofweg even snel als bij de G Pro Wireless die als benchmark voor “top” functioneert, dus ook die fout maakt Roccat niet.
De resulterende 50 uur accuduur -35 met de RGB verlichting- is overigens niet echt langer dan enkele concurrenten. Beter dan menig draadloze muis van 5 jaar geleden, maar tegenwoordig ergens tussen gemiddeld en bovengemiddeld.
Roccat’s software is door de jaren heen weinig veranderd. Dat is op zich niet erg, inhoudelijk was het al erg sterk wat functionaliteit betreft zoals met de shift-functie (elke knop een tweede actie toekennen). Ze zouden hem wat lichter en vlotter mogen maken, maar voor die paar keer dat je er wat in moet tweaken is de software gewoon prima in mijn optiek.
Conclusie
Het begint inmiddels verdomd lastig te worden om de beste draadloze muis aan te wijzen. Top sensoren zijn inmiddels de standaard en even-snel-als-bedraad-draadloze functionaliteit is niet langer Logitech exclusief maar de standaard in de industrie. Zorg vervolgens dat je switches in orde zijn (check), bouwkwaliteit goed is (driedubbelcheck), en zorg ervoor dat de software genoeg is (check) en je hebt een objectief keurige muis. Roccat mag de kabel wel flexibeler maken voor de momenten dat je die nodig hebt, maar precies dat probleem heeft praktisch elke draadloze muis vooralsnog ook weer. Alleen de Viper Ultimate doet dat iets beter, maar die kost dan ook meer. Flink meer.
Eigenlijk gewoon té subjectief en kan ik je maar beperkt helpen met het kiezen tussen de inmiddels té flinke berg aan “objectief keurige muizen”. Ik kan persoonlijk wel zeggen dat ik lichtere muizen fijner vind voor FPS games, maar smaken verschillen en of je groot, klein, licht of juist zwaar wilt moet je zelf bepalen. De vorm van de Kain is safe, gewoon een mid-size palm gripper die veilig aan te raden is, hij is lekker stevig, en dus uiteindelijk is het is maar net de vraag of deze uitstraling, dit merk of de dagprijs jou liggen.
Het feit dat er meer uitstekende muizen zijn neemt echter niet weg dat Roccat hier met de Kain 200 Aimo ook gewoon een uitstekende muis neer zet. Wat jouw reden dan ook is om deze op je lijstje te hebben, goed zit je sowieso:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)