Riotoro Nadix review


De Riotoro Nadix is de meest recente toevoeging aan het muizen-gamma van Riotoro. In Nederland is het merk nog vrij onbekend, maar we nemen graag een kijkje. De Riotoro Nadix is vanaf het moment van schrijven beschikbaar, met een richtprijs van circa 50 euro. Hiermee bevindt de Riotoro Nadix in een enorm competitief segment: denk hierbij aan de Sharkoon Drakonia II, de Logitech G403 of Cooler Master MM710. Heeft de Nadix alles in huis om deze muizen te verslaan, of zijn er betere keuzes in dit segment? Daar zullen we vandaag achter komen.


Bouw en features


De Riotoro Nadix komt in een nette verpakking: stevig karton met een grafische voorstelling van de muis, samen met enkele specificaties. In de verpakking vinden we de muis, en een beknopte Quick-Start. De Quick-Start spreekt voor zich: steek de muis in, en installeer de software.




Het design van de muis lijkt iets op dat van de eerste en tweede generatie Logitech MX Master, zij het iets compacter in alle richtingen. Verder is de vorm vrij typisch voor een rechtshandige muis: gemiddeld qua formaat. Voor kleine tot gemiddelde handen is de muis geschikt voor de palm grip, grote handen zullen eerder gebruik maken van een hybride of claw grip. Visueel gezien is de muis zeker niet onaardig, en zal bij de meesten in de smaak vallen. De gebruikte materialen voelen voor in de prijsklasse gewoon prima aan, idem voor de algemene bouwkwaliteit. Het gewicht van de muis bedraagt circa 93 gram exclusief kabel, 127 gram inclusief kabel. Daarmee is de Nadix een middelzware muis, al is het gewicht wel goed verdeeld doorheen de muis.






Aan de linkerzijde zien we een fijne rustplek voor de duim. De gegroefde, rubberen textuur biedt genoeg grip tijdens het gamen. Aan de linkerkant zien we twee programmeerbare knoppen, welke gezien het forse formaat goed te bereiken zijn vanuit elke grip. De switches bovenop zijn zoals verwacht goede switches van Omron (10 mil), en ook aan de zijkant voelen ze goed aan. Het scrollwiel voelt bij zowel scrollen als klikken tactiel aan, al ontbreekt de mogelijkheid om zijwaarts te klikken. Onder het scrollwiel vinden we tevens twee programmeerbare knoppen welke standaard de DPI-instelling aanpassen. Onderop zien we 3 gliders en een knop om de polling rate aan te passen. De kabel is voorzien van een gevlochten kabel. Daarnaast zien we ook een vergulde connector.






Een overzicht van de specificaties:

– Interface: USB
– DPI: 10,000
– Sensor Type: Optical
– Sensor Model: Pixart PWM3325
– Programmable Buttons: 7
– Lighting: 16.8 million color RGB with static or pulsing mode
– Response time / Poll rate: 1 millisecond / 1000Hz
– Mouse Feet: High density PTFE
– Cable Type: Tangle-free braided cord
– OS Support: Windows 7, 8, and 10


Prestaties


De sensor van de Riotoro Nadix betreft een PixArt PWM3325. Deze sensor hebben we al een aantal keer, zij het in iets aangepaste vorm, voorbij zien komen. Hierbij ging het echter om muizen die circa twee tientjes goedkoper waren. Echter zien we wel een verschil ten opzichte van de eerder geteste PWM3325: de tracking rate laat beduidend hogere waardes zien. Tracking rate geeft een indicatie van hoe snel de muis kan bewegen over een oppervlakte voordat de positie niet meer nauwkeurig gemeten wordt. Waar dat bij eerdere testen rond de 2m/s lag, zien we bij de Riotoro Nadix gezonde grafieken tot een snelheid van 3.5-3.6m/s en dat soort snelheden haal je normaliter niet heel makkelijk met een muis van dit gewicht.

Software-matig heeft Riotoro dus flinke verbeteringen gemaakt aan de PWM3325. Echter komen de prestaties helaas nog altijd niet in de buurt van prijzen in dezelfde prijsklasse. Denk hierbij aan de Logitech G403, of de Sharkoon Drakonia: de daarin gebruikte PWM336x-implementatie is simpelweg wat beter.

Dat zien we ook terug bij de lift-off distance: met circa 2.5-3mm ligt deze beduidend hoger dan de bovengenoemde. En dat is jammer, want de Riotoro Nadix levert verder prima prestaties, al is het vooral een ding voor gamers die hun muis veel optillen. De knoppen zijn afkomstig van Omron, iets waar niks op aan te merken valt. Ook voelen de knoppen aan de zijkant prima aan.


Software en verlichting


De software van de Riotoro Nadix is voornamelijk functioneel te noemen. De standaard zaken die verwacht worden zijn aanwezig. Denk hierbij aan het aanpassen van de DPI-instellingen en knoppen, naast verschillende macros en uiteraard de verlichting. Daarnaast kunnen er eenvoudig meerdere profielen aangemaakt worden welke op de muis zelf worden opgeslagen. De DPI-instellingen zijn zelf aan te passen tussen 200 en 10000 DPI, in stappen van 100 DPI tot 5000 DPI. Hierboven bedragen de stappen 5000 DPI. Gezien het aanpassen gebeurt met behulp van sliders, is het selecteren van een exacte waarde niet altijd even makkelijk.


De verlichting kan per profiel individueel aangepast worden. Er is de keuze uit twaalf verschillende weergaves. Er is echter geen manier om de kleurweergave aan te passen met een knop op de muis, tenzij verschillende profielen een andere kleurweergave hebben.




De verlichting wordt weergegeven aan beide zijkanten in de vorm van streepjes, in het scrollwiel en uiteraard het Riotoro logo, en ziet er best gelikt uit.





Conclusie


Zoals eerder aangegeven bevindt de Riotoro Nadix zich in een enorm competitief prijssegment waar geen ruimte is voor grote fouten. Zaken als bouwkwaliteit heeft Riotoro in orde, de switches zijn prima, en het design ziet er ook leuk en aantrekkelijk uit: so far so good. Vergelijken we hem echter met een aantal alternatieven, dan valt de sensor wel een beetje buiten de boot. Riotoro heeft de PWM3325 goed geimplementeerd en we zien iets betere prestaties dan voorgangers met deze sensor, maar het blijft een sub-topper. Niet dat het heel veel uitmaakt tenzij je heel fanatiek in de FPS games zit, in welk geval je toch een lichtere muis zal pakken, maar toch: voor 50 euro zien we liever een echte top sensor en zelfs zo’n klein minpuntje weegt gewoon in deze keiharde markt.

Hoewel we verder niet echt een fout zien mist de Riotoro Nadix vooral een echt argument waarom je deze muis per sé zou willen hebben. De vorm is veilig, de indrukken zijn prima, maar hij voegt niets nieuws toe aan een markt die al overladen is met ‘prima’ muizen. De Riotoro Nadix is zo’n prima alternatief als hij jou aanspreekt voor welke reden dan ook, bijvoorbeeld omdat je het merk wilt matchen met andere onderdelen, maar Riotoro mag wel wat argumenten bedenken om hun muis echt op te laten vallen en gamers af te laten stappen van de hun bekendere merken. En enkel een leuk lichtje is dan een wat licht argument. Als het design je aanspreekt prima, maar wellicht ik denk dat Riotoro wel mag nadenken over een wat scherpere prijs om jouw aandacht te trekken.




Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.