Riotoro Ghostwriter Elite review


Inmiddels hebben we van Riotoro wat behuizingen gezien, een (leuke!) headset en een muis. Een toetsenbord ligt vervolgens voor de hand natuurlijk. Hun nieuwe Ghostwriter Elite is een mechanisch bord waarmee ze de strijd met de top van de markt aan willen gaan als we de adviesprijs van ergens voorbij de 160 euro aannemen. Dat willen ze doen met de bekende Cherry switches en een featureset met o.a. polssteun, media keys en USB passthrough.

In deze review gaan we uit van een naar ons gecommuniceerde straatprijs van ca 135 euro (bij Azerty).


Bouw en features


Bij de bouw van de Ghostwriter heeft Riotoro geen echt opvallende keuzes gemaakt. Een grotendeels plastic chassis voorzien van een aluminium toplaag zien we vaker, en net als in andere ervaringen geeft dat een ruim voldoende rigide eindproduct van ca 1,2 kg. De bouw valt niet uit de maat op het prijspunt vergeleken met andere ‘gaming’ merken, maar uiteraard met de kanttekeningen dat de echte tank mechs zoals die van Leopold kwalitatief van een andere categorie zijn.


Het design an sich is ook redelijk volgens de bekende lijnen van een gaming toetsenbord. Riotoro wil zich onderscheiden met de noemer ‘stealth’ als ik de productpagina volg, maar de keuze voor rode accenten voelt dan wat tegenstrijdig. Toch vind ik de rode stalen delen niet onaardig, want dat geeft hem juist iets anders dan anderen. Vergeet ook niet dat Riotoro’s headset rode accenten heeft, en het geheel past dan best goed bij elkaar.





Achterop zien we nog een USB passthrough, leuk als je dat wilt maar het aantal mechs met USB passthrough is niet gering. Dito voor het volumewiel; handig maar redelijk normaal in deze klasse.



Iets minder te spreken ben ik over de simpele (lees: goedkope) keycaps. Riotoro is zeker niet de enige die daar gebruik van maakt, sterker nog de meerderheid doet het, maar het doet af aan het totaalplaatje. De vale hoekjes van de keycaps zijn ook direct zichtbaar en wanneer we weten dat je uit tientallen uitstekende toetsenborden kan kiezen met deze specs voelt elk minpuntje praktisch als een breekpunt. Je ziet het niet echt in normaal gebruik, studiolampen doen menig product geen goed, maar het moet worden gezegd.


Intern zie ik wel wat ik graag zie: Cherry switches. Zo heb je in elk geval een objectief goede basis, subjectieve meningen over welke switch beter is terzijde.


Praktijkervaring


Ik ga het kort houden, want mechanische borden met Cherry switches hebben we tientallen keren besproken en zolang de bouwkwaliteit een beetje in orde is (check) zijn de bordjes lastig van elkaar te onderscheiden. In de veronderstelling dat je eerder Cherry switches hebt ervaren voelt dit zoals je zou verwachten; de constructie geeft nauwelijks mee dus het enige wat je echt voelt is de Cherry switch. Zaken zoals 1ms response, anti-ghosting ontbreken niet, alles is gewoon volgens het boekje.

Daarvan kan je je eventueel afvragen of je de MX Reds zoals wij hem hier zien wel wilt. Puur als gaming switch is die fijn. Zodra je meer doet dan louter FPS games spelen is iets als een MX Brown wel een veiligere keuze. Geen goed / fout discussie, maar iets om zelf af te wegen.

Wat wel impact heeft op de praktijkervaring is de polssteun. Magnetisch, plastic maar stevig, en aardig om te zien. In mijn eigen optiek onmisbaar op een wat forser bord als dit om dagelijks mee te werken.



Oh, en uiteraard ontbreekt de RGB verlichting niet die je nodig hebt om in het donker te typen. Of vermoedelijk eigenlijk gewoon graag wil. Fijn ook dat je wat standaard effecten én per-key RGB settings kan wisselen zonder de (matige) software ooit te installeren. Software ontwikkelen is duur en lastig voor kleinere fabrikanten, dus een on-board oplossing is dik prima in mijn optiek.





Conclusie


Zelden kom ik bij de conclusie aan zonder dat er 1000 woorden aan vooraf gingen. Maar in geval van de Riotoro Ghostwriter Elite is dat eigenlijk gewoon overbodig. We hebben door de jaren heen tientallen mechanische toetsenborden getest met ‘gamers’ als focus, dat wil zeggen met een flashy design en wat RGB erin, en met de bekende (uitstekende) Cherry MX switches aan de basis kom je dan al vrij snel tot dezelfde conclusie: pick your poison. Riotoro brengt niets unieks naar de markt, maar de Ghostwriter Elite heeft een prima featureset die je zelf kan afwegen, is degelijk genoeg, en ziet er net even anders uit waarvan je zelf mag beoordelen of je dat leuker of juist minder leuk vindt dan de concurrentie. Alleen de keycaps moeten echt wat beter in mijn optiek, die doen wel af aan de verder prima indruk.

De voornaamste argumenten om voor dit bord te gaan zullen vooral een voorliefde voor het merk zijn, een voorliefde voor de opvallende rode details, of hopelijk een extra scherpe prijs. Zelf denk ik dat Riotoro dat laatste niet moet onderschatten, deels omdat dat het enige objectieve argument van de drie is en deels omdat ze als nieuwkomer op deze markt moeten opboksen tegen serieuze namen zoals Corsair, Cooler Master, Logitech, HyperX, etcetera. Een voorkeur voor een merk is subjectief en mag ik niet meewegen, maar als uitdager in de markt moet je natuurlijk wel -iets- doen om mensen bij de status quo weg te trekken. De genoemde adviesprijs boven de 160 euro gaat jou denk ik niet overtuigen. En zelfs de genoemde deal-prijs van 135 euro laat hem direct concurreren met o.a. de Corsair K70 MK.2 en maakt hem duurder dan de Cooler Master MK750. Dat is een lastig uitgangspunt en reden voor mij om aan te geven dat die prijs echt nog wat lager moet.

Het is een prima mechanisch bord volgens het boekje en het is een positief uitgangspunt dat kopers van dit bord een passende prima ervaring in huis halen, maar ik mis alleen alleen een beetje dat echte ‘wow’ aspect waarvan je denkt ‘dit moet hem worden!’ in die zee van prima toetsenborden die de markt al rijk was.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.