Riotoro CR1288TG review
Riotoro is relatief nieuw in Nederland, en focust op behuizingen, koelers, en randapparatuur, grotendeels met een prijs-prestatiefocus. Het merendeel van hun producten is echter nog wat lastig te krijgen, dus wat dat betreft hebben ze wat werk aan de winkel.
Na de relatief goedkope CR500 is de 130 euro kostende Riotoro CR1288TG aan de beurt, een behuizing met net wat meer klasse en vooral meer formaat, de CR1288TG is namelijk maar liefst 30 liter groter. Waar de CR500 echt een mid-tower is kunnen we bij deze kast dus spreken van een full-tower. De Riotoro CR1288TG komt met een drietal niet-lichtgevende fans maar compenseert voor de RGB liefhebber met een aRGB strookje aan de voorkant. Dit alles komt met een vanafprijs van zo’n 110 euro.
Buiten- en binnenkant
Het eerste wat eigenlijk echt opvalt is de grootte van het beest, voornamelijk in de hoogte is hij echt flink. Toch zal hij op een gemiddeld bureau prima moeten passen, in de diepte is hij namelijk nipt kleiner dan een Pure Steel of H700i en daardoor is de footprint prima binnen proporties.
De voorkant is volledig mesh, net in het midden en aan de zijkanten een kunststof lijn voor de RGB LEDs. Wat mij betreft had het logo ook RGB mogen zijn, die is helaas enkel rood.
Het tempered glass zijpaneel zit met vier schroeven vast waar je kan kiezen voor rode of zwarte schroeven, zelf vind ik het rood een mooi accent geven waar zwart wellicht wat zal zijn voor wie wat subtiels verlangt. Er zijn slimmere systemen dan vier schroeven tegenwoordig, maar het werkt.
Op het drukke front-panel zien we een groot aantal knoppen en aansluitingen, zo zijn er twee USB 2.0 poorten, twee USB 3.0, in- en uitgangen voor je audio, een aan- en resetknop, en zijn er nog drie knoppen voor de bediening van de meegeleverde aRGB controller; geen gebrek aan opties.
Als we verder kijken naar de voetjes zijn deze vrij ‘plastic-fantastic’, iets wat we bij een €100+ case eigenlijk niet willen zien. Verder naar de onderkant zien we nog twee eenvoudig verwijderbare stoffilters die de hele bodem bedekken.
Gaan we naar de binnenkant zien we dat je drie fans bij de case krijgt, gewoon zwarte fans, geen RGB of iets dergelijks. Binnen de case zal je om het moederbord aardig wat ruimte vinden met eindeloos gaten voor je kabelmanagement. Jammer dat de kabels van het frontpanel door de primaire ruimte naar achteren lopen, het was mooier geweest als die uit het zicht waren gebleven.
Mocht je wat opslagruimte nodig hebben, met deze Riotoro zit het wel goed. Zo vinden we onderaan vier eenvoudig te verwisselen 3,5” drive bays en ook nog vier losse 2,5” plaatsen. Zoals je ziet is er boven het gat van de voeding ook nog flink wat centimeters aan ruimte beschikbaar, ruimte zat voor je kabel-dump.
Riotoro ook nog een aRGB én fancontroller in een welke je los in de case zal moeten stoppen, deze kan je vervolgens bedienen via de eerder genoemde knoppen op het front-panel. Je kan hierop 5 fans en aRGB apparaten kwijt; best netjes.
In de praktijk
Deze ronde gaan we weer voor de bekende set-up:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Belangrijk voor het gebruiksgemak is dat je veel ruimte hebt om na het bouwen kabels te verstoppen, en dat is hier gewoon dik in orde. Veel ruimte onderin, en omdat het zijpaneel wat geknikt is heb je extra ruimte. Er zijn chiquere oplossingen voor kabelmanagement achterin dan ‘meer ruimte’ en het ziet er niet heel mooi uit van achteren, maar het kan ermee door.
Eenmaal geïnstalleerd ziet het er prima uit, en op het eerste gezicht lijkt airflow geen probleem te worden.
Deze case is een tijd geleden getest, voordat ik mijn methode heb aangepast, dit vanwege de beperkte beschikbaarheid van de case. In de grafieken staat hij hierdoor niet naast de recentere cases.
Let op: Sommige cases zijn gemaakt met een bepaalde airflow richting in gedachten, daar kan je nagenoeg geen rekening mee houden in een gestandaardiseerde test. Staar je dus niet blind op de getallen maar kijk wat eventueel niet relevant is voor jou. Uiteraard relativeren we dergelijke elementen.
De Riotoro CR1288TG presteert vrijwel gelijk aan de CR500; prima koeling rond de CPU, videokaart is niet extreem koel maar ook gewoon prima binnen perken. De case koeling lijkt gewoon prima in orde gezien de moederbord temps.
Een dikke sidenote over de geluidsproductie. Praktisch elke case is prima in staat de stock ventilatoren fluisterstil of nagenoeg onhoorbaar te houden. Het enorme aantal manieren waarop je dat kan testen maakt het praktisch onmogelijk om kort en bondig samen te vatten hoe stil een case is. We hebben besloten voor de geluidsmeting enkel te kijken hoe goed een case in staat is de 120mm all-in-one onder load, waarbij deze koeler echt flink luid is, te dempen. Deze resultaten zeggen dus niet dat al deze cases enorm luid zijn, in tegendeel, maar laten enkel zien wat het effect van de case is op een enorm luid onderdeel als een kleine waterkoeler.
Dat gezegd hebbende, in dit geval wordt duidelijk dat de CR1288TG dankzij met zijn open constructie weinig dempt en dankzij de grote fans an sich ook niet enorm stil is.
Showcase
Nog een paar mooie foto’s voor de show:
Qua aRGB-verlichting doet de Riotoro het net wat anders dan we gewend zijn van merken zoals Corsair en Thermaltake, de kleuren zijn namelijk net wat vager en minder mooi verdeeld, het moet net je smaak zijn.
Conclusie
Waar we in de vorige review de CR500 van Riotoro besproken is het nu tijd voor de CR1288TG, een kast met meer klasse, volume en vooral: RGB. Met zijn flinke hoeveelheid RGB, rode details en de gigantische hoogte van de case maakt hij in elk geval indruk.
De prijs van 130 tot 155 euro die we vorig jaar zagen bracht verwachtingen met zich mee waar de Riotoro niet aan kon voldoen. De huidige 110 euro lijkt een stuk redelijker gezien de brute afmetingen alleen al. De sterke kanten zijn vooral de zee aan ruimte, zeker voor opslagmedia, en ook kabelmanagement is als gevolg lekker ruim bedeeld; dit is toegankelijk voor beginners. Het design is niet bijster slim of innovatief, totaal niet, maar ‘meer is beter’ is ook een oplossing. Daarbij betekent veel mesh ook meer koeling, en daar valt dan ook weinig over te klagen, zeker omdat veel cases in dit segment focussen op een dicht design.
De keerzijde is echter dat dankzij zijn brute-force aanpak de CR1288TG duidelijk de finesse mist van enkele andere cases in dit segment. Materialen en afwerking, zeker de plastic delen van deze case, passen meer bij een case in de sub 100 euro klasse. Ook de manier waarop de case de RGB aanstuurt met weinig soepele kleurovergangen is een signaal dat Riotoro nog wat werk aan de winkel heeft. De CR1288TG oogt en voelt niet luxe of premium, een gevoel wat wordt versterkt door de wat eenvoudige fans die ook niet bijster stil zijn.
Wat features doet de CR1288TG het echter weer goed, want genoeg chique cases in deze klasse komen niet met drie fans, fan controller en RGB controller. Software controle was fijn geweest, maar dat er controllers bij zitten is al fijn. En tot op zekere hoogte is het fijn dat er ook gewoon een eenvoudige recht-toe-recht-aan mesh case bij is, want menig case in deze klasse focust juist op design en afwerking boven koelopties.
Uiteindelijk toont de Riotoro CR1288TG zich een hele grote, ietwat lompe uitdager in een markt waar veel te kiezen is en vooral veel elegante(re) en beter uitgewerkte alternatieven zijn. Voor de hoogste onderscheidingen moet Riotoro in mijn optiek dan ook nog flink wat polijsten als ze dit als echte high-end case willen positioneren. Geef je echter niet om verfijning, maar wil je gewoon een ouderwets grote case met veel ruimte voor airflow, veel ruimte voor opslag, en heb je graag in één keer je fan- en RGB controller in huis (en weet je hem voor een leuke prijs te vinden)? Dan is hij wel een kijkje waard:
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters Instagram