Razer Viper review


De draadloze Razer Viper Ultimate was de enige muis in een lange tijd die de Logitech G Pro van zijn eenzame troon kon stoten, en een ultieme muis los van eventuele alternatieven. Maar 159 euro voor een muis betalen is niet voor elke gamer een optie. De Razer Viper zonder ultimate toevoeging is het goedkopere bedrade alternatief, en kost je zo’n 82 euro. Weet de budget-Viper ook te imponeren?


Design


De Viper vorm is echter niet extreem klein, net als dat de G Pro Wireless dat eigenlijk ook niet is. Hij is iets aan de kleine kant van gemiddeld waardoor de meeste handen hem perfect kunnen claw grippen, maar kleinere handen hem alsnog prima kunnen palmgrippen indien gewenst. Licht is hij wel met 69 gram, 5 gram lichter dan zijn draadloze broertje, iets wat net aan voelbaar is. Belangrijk: hij is uitstekend gebalanceerd. Bouwkwaliteit is ook dik prima, afwerking is strak, en het feit dat je het logo nauwelijks ziet zonder RGB vind ik ook wel tof. Het valt niet mee om een lichte muis luxe aan te doen voelen, maar de Viper doet dat net zo g oed als de Viper Ultimate.




De vorm is redelijk ergonomisch voor een inherent symmetrische muis, met net wat meer rondingen en vooral ook iets fijnere curves van de voorste knoppen dan zijn Logitech tegenhanger. Het verschil is klein, maar je ziet duidelijk dat Razer naar het populaire design gekeken heeft en bedacht wat beter kon.


De optische switches van Razer beloven sneller te zijn, en vooral ook duurzamer. Het bekende dubbelklik fenomeen van de Omron switches die in 90% van alle muizen zitten zullen iedereen bekend zijn, met optische switches heb je daar geen last van. Ze zijn ook stiller, maar subjectief vind ik ze toch iets zachter voelen dan de harder geveerde modellen in de G Pro Wireless. Die klikken harder, maar gevoelsmatig ook wat scherper. Het muiswiel is verder gewoon gemiddeld, niet bijster zwaar of licht. De zijknoppen zijn ook fijn, ze liggen iets naar binnen zodat je hem met beide handen kan gebruiken zonder misclicks, maar vooral lekker scherp.


In tegenstelling tot de Ultimate heeft deze Viper iets andere voetjes, de DPI knop zit weer onderop en er zit een vaste kabel aan. Die kabel is wat losser van muizen van vroeger, maar lang niet zo flexibel als veel andere ultralights waaronder de Cooler Master MM710.


Specificaties



Prestaties en praktische opmerkingen


Eigenlijk is praten over de prestaties van high-end muizen vandaag de dag zinloos. Ook Razer gebruikt praktisch overal top sensoren, en ook met deze Viper is dat het geval: nauwkeurig, geen afwijkingen, per-dpi instelbaar van 1 tot 16000, meer valt er op sensor vlak niet te wensen. Sensorprestaties zijn zeker geen issue hier.

Zoals we allemaal weten is de software ervaring van Razer ook goed, zeker nu je hem ook in gast modus kan gebruiken. De bekende opties zoals macros, DPI instellingen, en button rebinds zijn aanwezig. Er zit er ook shift functie in, om elke knop een tweede functie te geven, iets wat we nu bij elke serieuze fabrikant zien en ook echt handig is. Eén knop functioneert dan als shift, de rest krijgt een tweede functie. Zo hebben ook die hard MMO gamers genoeg knoppen tot hun beschikking.



Conclusie


Een goede muis maken lijkt niet heel lastig meer. Top sensoren liggen voor het oprapen, er zijn genoeg bekende vormen om je nieuwe muis op te baseren, etcetera. Razer heeft met de Viper vorm een mooie in handen, want hij voelt verdomd fijn: licht, goed gebalanceerd, en heeft ook fijne switches.

Het probleem met de Razer Viper is echter de prijs. De muis doet objectief weinig echt verkeerd, maar met een prijs van 82 euro is hij een stuk duurder dan de meeste andere top muizen die voor 50 tot 70 euro in de winkel liggen en dan tellen kleine minpuntjes ook. Zo is de kabel niet zo flexibel als die van de Cooler Master MM710/711 bijvoorbeeld, zijn de mousefeet niet net zo strak als op de Viper Ultimate, en als je echt super licht wilt -waar deze ook op focust- heb je nog (veel) lichtere opties voor hetzelfde of minder geld. Razer’s sterkste pluspunt (de optische switches) is wel degelijk interessant maar kan de forse meerprijs in mijn optiek niet eenzijdig dragen.

De Razer Viper is best een fijne muis, maar moet óf goedkoper zijn om objectief tot de beste deals te behoren, óf ook de laatste puntjes op de i zetten om de hoogste awards te verdienen. Een forse meerprijs vragen en dan een paar kleine schoonheidsfoutjes maken mag eigenlijk niet. Afraden is geen sprake van, maar écht aanraden kan -objectief prima prestatie terzijde- eigenlijk alleen voor Razer fans die al meerdere Razer onderdelen hebben en zo al hun hardware in één softwarepakket kunnen synchroniseren. Persoonlijk zou ik zelf dan naar de Viper Ultimate kijken, die kost weliswaar wat centen meer maar laat inhoudelijk dan weer niets te wensen over.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.