Razer Opus review
Als gaming merk heeft Razer altijd een relatief unieke positie ingenomen, Aan de ene kant weten ze vaak op te vallen met unieke en opvallende designs, aan de andere kant hebben ze ook een flink assortiment van relatief ingetogen producten. Zo zijn Razer Blade laptops bijvoorbeeld opvallend strak en understated.
Het contrast tussen de laatste draadloze Razer headset die ik reviewde, de knalroze Kraken met RGB kattenoren erop en het onderwerp van vandaag kan dan ook bijna niet groter zijn. De Razer Opus is minimalistisch, ingetogen en opvallend mainstream vormgegeven. De naam doet vermoeden dat de focus op muziek ligt, maar de hoofdfeature zal de active noise cancellation zijn. Weet Razer in deze markt ook een naam voor zichzelf te maken?
Razer had volgens mij geen betere tijd uit kunnen zoeken om de Opus op mijn bureau te leggen. De scholen waren toen net dicht en de kinderen waren dus constant thuis en als gevolg moest ik ook meer thuis werken dan in alle rust op kantoor. En vrouwlief kan beamen: yours truly is niet heel goed in het omgaan met meerdere personen die tegelijkertijd tegen mij aan praten. Waar ANC headsets de reputatie hebben van reizigersheadsets te zijn bleken ze ook voor de huidige pandemie verdomd aantrekkelijk.
Mocht je weer gaan reizen: er zit een nette hoes bij, eea aan kabels, en hij is opvouwbaar
Gezien online meetings ook voor ons dagelijkse kost zijn is het niet vervelend dat de Opus er aantrekkelijk en chic uit ziet. Nu heb ik geen probleem met mijzelf voor l.. te zetten op camera, maar in de veronderstelling dat er ietsjes meer mensen zijn die liever professioneel voor de dag komen denk ik dat Razer een goede designkeuze heeft gemaakt. Een originele designkeuze zal ik het niet noemen want een leek zal ze niet direct van de bekende Sony ANC serie onderscheiden, maar ze mogen er zeker zijn. Plus, het beetje Razer branding wat erop zit heeft mijns inziens ook wel wat. Belangrijker is natuurlijk dat hij ook daadwerkelijk lekker valt. Zowel voor mijzelf met XXL hoofd, als vrouwlief, als onze kleinste van 5 kan hem comfortabel op zijn hoofd parkeren. Het is een headset die ongeveer even lekker zit als hij eruit ziet: unobtrusive, een woord waar ik nog een goed Nederlands alternatief voor zoek.
Razer heeft ervoor gekozen om geen touch controls te gebruiken, iets waar ik ze zelf enorm dankbaar voor ben. Veel merken vinden touch een soort chique feature en menig fabrikant noemt het ook een voordeel, maar in de praktijk vind ik het eerder onhandig. Een handje vol fysieke knoppen met een fijne feedback zoals hier het geval is is gewoon fijner; praktisch gemak wint boven het fancy aaien van je oorschelpen zeker wanneer het zelden echt soepel werkt. Je hebt volumeknoppen, een multi-function knop (opnemen, pauzeren, et cetera), en de powerknop die ook dubbelt als ANC activatie. Ingedrukt houden om hem aan en uit te zetten, indrukken om te schakelen tussen ANC aan, ANC uit en Ambient mode, oftewel het versterken van omgevingsgeluiden. Verwacht geen uber gehoorapparaat, maar in die modus kan je in elk geval om je heen horen alsof je geen headset op had.
Als je veel controle vanuit de software verwacht heb je pech, want de Razer Audio app biedt maar heel weinig functies. De headset staat standaard in de THX modus en met de app kan je die aanpassen naar een handje vol andere equalizer presets, die overigens wel allemaal flink anders klinken, maar handmatige controle over de audio ontbreekt en er valt verder helemaal niets aan te passen, bijvoorbeeld aan de ANC.
In onze optiek is comfort het belangrijkste, gevolgd door geluidskwaliteit. Razer heeft er verstandig aan gedaan om standaard te kiezen voor een redelijk volwassen profiel. Hij zet een relatief vlakke lijn in plaats van de gaming v-curve, een goede keuze in een headset gericht op ontspannen luisteren. Lage tonnen worden maar een heel klein beetje aangedikt wat zeker voor wat casual pop prima klinkt. Ga je heel kritisch luisteren dan kan dit natuurlijk niet op tegen bijvoorbeeld de Sennheiser HD660S die we hier vaak als referentie gebruiken, dan merk je dat je toch wat detail mist vooral in de hogere tonen. Mag ook wel gezien dat een veel duurdere bedrade set is, maar toch. De Opus komt vooral niets tekort, lage tonen klinken lekker, het mid is strak genoeg dat de meeste genres relaxt voorbij spelen, en er is geen moment geweest de afgelopen weken dat ik ik het gevoel had dat ik kwaliteit tekort kwam. Of je nu lekker bezig bent, of relaxt achterover zit, de Opus bevalt uitstekend.
En de ANC? Die is ruim toereikend. Van het wegnemen van de autogeluiden terwijl ik over straat loop, tot het vrijwel geheel wegnemen van al het geluid van meerdere tennisbanen om mij heen, de Opus doet het gewoon uitstekend. Bose en Sony zullen zich nog niet direct zorgen maken, maar voor wat prijstechnisch de middenklasse van ANC headsets is doet de Opus het dik prima.
Het voornaamste verbeterpunt is de gesprekskwaliteit, die is so-so. Goed genoeg om af en toe een gesprek mee te voeren, maar zoals vaker met van die puntmicrofoontjes die in de schelp zitten ingebouwd klink je toch een beetje alsof je op de speaker staat in een ruimte zonder al te veel demping. Je klinkt dus een beetje hol en een beetje verder. Problematisch voor een kort gesprek is het niet, oftewel meedoen aan een meeting is geen probleem, maar als je de hoofdpresentator van een langere meeting ben zou dit niet mijn eerste keuze zijn.
Conclusie
De Razer Opus is een aangename all-round ANC headset die de belangrijkste zaken goed op orde heeft: hij zit lekker en licht ongeacht je hoofdmaat, en hij klinkt oprecht aangenaam. Daarbij is de ANC kwaliteit prima, de accuduur (de 25 geclaimde uren haal je wel met ANC aan) is goed, en de ouderwetse knoppenaansturing werkt ook goed. Ik heb hem nu een tijdje liggen en er wordt actief en met veel plezier gebruik van gemaakt. Zeker voor liefhebbers van het merk of iedereen die iets anders wilt is het een leuk alternatief, zelfs wanneer je je bedenkt dat de gemiddelde consument het Razer logotje zou moeten zien om door te hebben dat het geen Sony headset is.
Gezien de in theorie middenklasse prijs positie van Razer zou ik er normaliter weinig op aan te merken hebben, Bose en Sony gaan een stap verder maar kosten normaliter ook meer, en de Opus is fijner dan goedkopere alternatieven zoals de Edifier W860NB. Oftewel in theorie heeft Razer een prima balans gevonden in de prijs-prestatieverhouding. Het enige wat we Razer zouden meegeven is de app iets beter te tweaken, met o.a. een handmatige equalizer.
Razer heeft echter een serieuzer probleempje, en dat is dat de nieuwe Sony WH-1000XM4 welliswaar een stuk duurder is, de oudere WH-1000XM3 wordt nog altijd actief verkocht op een inmiddels veel lager prijspunt, de ooit dik 300 euro kostende unit kost nu vrijwel dagelijks 200 euro. Los van wat merk appeal heeft Razer daar weer niet genoeg tegen in te brengen. In de US zien we dat de Opus inmiddels al wat in prijs is gezakt, daar kost hij nog maar 140 dollar en op dat moment is de Opus echt een prachtige deal natuurlijk. Maar de 220 euro die hij nu in Nederland kost is gezien de dagprijzen van eea oudere modellen te fors. Kortom, het is een uitstekende headset, maar hou zelf die dagprijzen in de gaten om te bepalen of hij op moment dat jij er een wilt kopen ook daadwerkelijk een uitstekende deal is.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)