Het eerste wat opvalt bij gebruik is dat de Razer Naga Epic Chroma erg stevig aanvoelt, en dat de materialen kwalitatief dik in orde voelen. Vervolgens merk je dat de vorm je vrijwel direct naar een volledige palm-grip stuurt. Hoewel Razer aangeeft dat alle grip-stijlen mogelijk zijn, en de muis ook niet extreem ergonomisch is gevormd, stuurt de vormgeving je toch die kant op. Dit komt vooral omdat de muis een niet geringe hoogte heeft en het hoogtepunt vrij ver richting de pols ligt, hierdoor valt hij zeg maar vanzelf in je handpalm zelfs als je wat bovengemiddeld grote handen hebt. Gezien de afmetingen verder niet echt opvallend zijn is het vervolgens zeker geen probleem om deze grip aan te nemen met bijvoorbeeld kleinere handen.

Een ander onderdeel wat de Naga Epic Chroma een natuurlijke palm-gripper maakt is de nadrukkelijk aanwezige ringvinger-‘rest’. Hier zou je een claw- of fingertip grip kunnen aannemen als je dat echt wilt, maar de natuurlijke reactie is om gebruik te maken van die passende ruimtes voor je vingers en dus voor een volledige palmgrip te gaan. Nu lijkt die grip sowieso de meest populaire (zie mijn poll en tevens blog voor meer informatie over grips hier), maar lijkt de palm grip normaliter ook goed samen te gaan met MMO of Moba gamers die op medium tot hoge DPI waardes spelen. Dat medium- en high sensitivity gamers hier de focus zijn blijkt ook uit het gewicht en uit de positionering van de 12 duimknoppen; een zwaardere muis tilt minder fijn op, en de duimknoppen zitten precies waar je duim normaliter de muis vast zou houden als je de muis regelmatig optilt bij erg lage DPI waardes. De Naga Epic Chroma lijkt dus vooral bedoeld voor mensen die hun hele scherm binnen bereik hebben zonder hun muis constant op te tillen.


De knoppen zelf zitten verder goed in elkaar. Primaire knoppen voelen bekend aan gezien het zoals bij de meeste game-muizen Omron switches zijn: niet te licht, niet te zwaar, prettige ‘click’ (wel hoorbaar) en goede en vlotte feedback. De knoppen aan de zijkant hebben een vergelijkbare ervaring: ook niet te licht of zwaar (dus per ongeluk klikken zal niet gebeuren), maar omdat de knoppen zelf wat kleiner zijn klinken ze iets minder nadrukkelijk. De ervaring met de 12 knoppen onder je duim is overigens wel even wennen, maar met een klein beetje ervaring heb je snel door exact waar je duim zich bevindt gezien de aparte vormen van elke duimknop. Het zal zeker niet voor iedereen zijn, en in veel games heb je ook weinig aan zo veel knoppen, maar als je een fanatieke MMO gamer bent zal je er ongetwijfeld goed gebruik van kunnen maken.

Scrollwiel voelt ook erg goed aan. Het scrollen is iets aan de lichte kant van gemiddeld, maar loopt soepel en in duidelijk voelbare en controleerbare stappen, het indrukken vereist daarentegen ietsjes meer (maar verre van veel) kracht dus per ongeluk klikken zit er ook hier niet in terwijl bedoeld klikken nog prima gaat, en de ‘tilt’ functie is stevig genoeg dat je niet per abuis tilt als je wilt scrollen of klikken. Een meer dan prima balans.


Persoonlijk vind ik het erg jammer wanneer fabrikanten wat onduidelijk zijn als het op zaken zoals batterijduur aankomt. Nu moet ik zeggen dat er veel meer bedrijven zijn die hier een beetje vaag over zijn dan bedrijven die hier 100% duidelijk over zijn, maar dat terzijde. Razer claimt een batterijduur van 20 uur “continuous gaming”, maar voegt daar direct aan toe dat de batterijduur afhankelijk is van je gebruik. Je eerste gedachte is natuurlijk “wat kost meer batterij dan continuous gaming?” maar het antwoord is simpel en tweezijdig: 1 is verlichting, en 2 is energieverbruik op de momenten dat je niet aan het gamen bent. Eerste spreekt voor zich (verlichting uit scheelt je batterijduur), en met het tweede bedoel ik dat de muis ook energie eet als je hem ‘gewoon’ aan laat staan (dus niet in standby), en zelfs relatief rustig gebruik of pauzes gebruiken dan batterij.

Nu ga ik er gemakshalve even van uit dat je niet tijdens elke onderbreking van pc-gebruik de muis fysiek uit zet met de knop aan de onderzijde, maar dat je dit wel doet als je gaat slapen of langere tijd weg bent (als je hem niet in de lader zet, maar dan laadt de muis op dus maakt het weinig uit). De standby modus van de muis na een minuut of 10-15 geen beweging is wel een aanrader en iets wat voor iedereen praktisch te doen moet zijn. Je koopt een Chroma natuurlijk voor de verlichting, dus een redelijke aanname is dat je de verlichting aan wilt hebben behalve wanneer je scherm in de slaapstand gaat. Dergelijk “praktisch aannemelijk” gebruik zorgt dus voor regelmatig batterijverlies zonder dat je nu echt met de muis bezig bent. Met een stopwatch naast mijn systeem (toegegeven, ik zal misschien hier en daar een paar minuten mail gekeken hebben voordat ik de stopwatch activeerde, ik moet ook werken natuurlijk) terwijl ik er echt mee bezig was (dus de tijden dat ik koffie ging slurpen en de muis lief op mij lag te wachten NIET meegerekend), haalde ik een kleine 15 uur in een periode van 3 dagen waarin ik echt actief met de muis bezig was. Een redelijke aanname is dat de 20 uur wel zal lukken als je gewoon echt non-stop gaat zitten gamen op een dag. Echt actieve gebruikers zullen vermoedelijk dus om de dag, of in extreme gevallen zelfs dagelijks, de muis willen opladen. Veel preciezer controleren van de batterijduur is helaas een tijdsrovende taak en moet ik vanuit een praktische overweging achterwege laten.

Ik heb de Razer Naga Epic Chroma nog niet gek lang in huis, maar in het verleden heb ik ook andere muizen gehad met een basisstation en vergelijkbare batterijduur. Gezien de eenvoud van regelmatig opladen, je knalt dat ding tenslotte eenvoudig op het laadstation, was het eigenlijk nooit een issue dat ik met lege batterijen zat. Daarnaast is het gelukkig eenvoudig de kabel er in te prikken als het echt nodig is zodat je kan laden en werken/gamen tegelijk, dus een reden tot paniek is het m.i. niet. Aan de andere kant is het zeker geen bijzonder indrukwekkende batterijduur waarbij je toch wel routine moet maken van met enige regelmaat laden, en er zijn anno 2015 alternatieven op de markt die wel degelijk langer dan 20 uur met de batterij kunnen doen. Tevens vind ik het een gemiste kans dat Razer geen energy-saving modus of knop toevoegt waarbij je snel en eenvoudig energie kan besparen, bijvoorbeeld door de prestaties te verminderen tijdens niet-game gebruik waarbij iets minder scherpe prestaties geen issue is. Zo heeft Logitech bijvoorbeeld een niet-game modus die de batterijduur honderden procenten verlengt. Ik vraag mij af waarom dit voor deze muis geen mooie optie was geweest. Overigens kan je natuurlijk wel zelf een energy-saving profiel aanmaken met een lagere refreshrate, een korte sleep-timer, en de verlichting uitgeschakeld. Geen slecht idee om te onthouden.

Een gifje van de verlichting in verschillende kleuren. Dit zijn een handje vol foto’s in een gif verwerkt. Als je voor de spectrum cycling gaat dan krijg je uiteraard een soepel effect.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.