De software werkt erg goed: prettig, snel, zonder issues, etcetera, maar biedt een wat beperkte functionaliteit. Datzelfde gaat een beetje op voor de band zelf, al zijn de software-functies en de band natuurlijk aan elkaar verbonden. In gebruik is de Nabu X erg licht en merk je nauwelijks dat je hem aan hebt, zelfs als iemand die als het even horloges, ringen, of andere ongein draagt. Het materiaal is prettig, plakt niet, schuurt niet, en ook bij het aan-/omkleden is het geen apparaat welke te pas en onpas in je kleding blijft hangen. Wel blijft stof er wat eenvoudig aan hangen, maar je moet er echt boven op gaan zitten om daar over te vallen (of foto’s van willen maken voor een review…), en gezien de Nabu X tot één meter waterdicht is los ik het zelf op door hem tijdens het wassen van mijn handen soms even mee te spoelen.
Notificaties komen luid en duidelijk door, en prettig is dat hij eerst trilt, en na een klein momentje een korte LED notificatie weergeeft (tegen dat moment kijk je uiteraard op je pols). Hoewel je geen details ziet in de LEDjes is het wel een vlotte manier van notificaties ontvangen. Zeker op momenten dat je telefoon bekijken niet ideaal is (in een meeting, of onlangs in de bioscoop) kan een dergelijke notificatie handig zijn, maar ook als je (net als ik) de trilfunctie van je telefoon in je broekzak soms simpelweg niet voelt is het een handige extra.
Plaatje van Razer zelf, zo zien notificaties er dus uit.
Ook het tracken van de statistieken lijkt vrij accuraat en zonder noemenswaardige hiccups te gaan. Uiteraard worden de bewegingen van de arm gemeten, dus flink rare zwaaien maken leidt tot onterechte tellingen, maar de gebruikte algoritmes zullen ongetwijfeld rekening houden met enkele uitschieters. Afgelegde afstand komt over het algemeen aardig overeen met GPS tracking, wat ook een indicatie is van een redelijk slimme ‘smart band’. Calorieverbruik zal ook met een algoritme worden bepaald, maar het is lastig te bepalen hoe accuraat dat nu werkelijk is. In elk geval is het een leuke indicatie, en tijdens het actief sporten zie je ook degelijk een flinke toename.
Sleep tracking is echter minder accuraat, want deze gaat er van uit dat je wel grofweg je slaap schema instelt. Doe je dit, dan lijkt het goed te werken. Doe je dit niet goed, dan krijg je wel wat rare resultaten. De ‘ik ga naar bed’ tijd is het moment vanaf dat de Nabu X wacht totdat je stil ligt, op welk moment hij dan denkt dat jij slaapt. Zit je op dat moment nog lekker een filmpje te kijken met je handen een tijdje stil, maar ga je daarna nog even een stukje wandelen, dan herkent de Nabu X dat als ‘light sleep’. Ofwel je timer redelijk strak afstemmen en de data van dagen dat je opeens 2 uur langer opblijft negeren, of met de handmatige knop aangeven dat je naar bed gaat. Dat laatste werkt weer goed, maar is wel een extra actie. De vraag is natuurlijk wat je precies aan die data hebt, want veel verder dan ‘leuk om te zien of ik veel beweeg in mijn slaap’ kom ik niet.
De Nabu X heeft overigens ruimte voor ongeveer 5 dagen aan data in de band zelf, wat inhoudt dat de data die hij opneemt tijdens het sporten gerust later op de dag met de telefoon gesynchroniseerd kan worden, je hoeft dus niet altijd je telefoon bij je te hebben, eens in de zo veel tijd is voldoende.
Opladen duurt zoals Razer aangeeft een uurtje of twee, maar de werkelijke batterijduur gaat de geclaimde 5 a 7 dagen ruim voorbij. Op dit moment zit ik al op 10 volle dagen met nog 33% batterij te gaan. Weet niet of ik iets bijzonders doe of niet doe (Al doe ik dus niet de Razer-handshake met andere gebruikers), maar zelfs met intensief gebruik zal je de geclaimde week dus wel moeten halen. Wat dat betreft is de Nabu X dus zeker een prettige partner, want er zijn voldoende wearables die de het geen hele dag volhouden, en in dat geval is een sleep tracker helemaal nutteloos.