Samenvatting
De “waarom bestond dat nog niet eerder??” webcam met ingebouwde ring verlichting. Een uitstekend functioneel, betaalbaar en praktisch alternatief op een grote licht constructies om je gezicht goed en egaal verlicht te krijgen voor je stream. Luxere, 4K of HDR webcams zijn leuk voor de echte pro setups, maar Razer maakt het voor de casual, instap of mobiele streamer wel heel aantrekkelijk om die visuele upgrade te pakken zonder dat het je moeite of ruimte kost. Met 720p/60fps en 1080p/30fps optie, regelbaar licht, en een keurige webcam weergave een product waar wij heel erg over te spreken zijn: 9,5/10 waarbij het halve puntje aftrek enkel is voor het ontbreken van een horizontale rotatie en de vaste ipv vervangbare kabel; zaken waar prima mee te leven valt.
Razer Kiyo review
Omdat we lekker bezig waren met wat stukjes over streaming, en stiekem hadden we er ook gewoon veel plezier in en is het iets wat we meer willen doen, hadden we een hele stevige Logitech webcam gehaald; dik 200 euro voor ‘de dikste’. Niet heel vreemd dat het Logitech werd, want zo veel webcam makers zijn er niet meer. Waar een webcam jaren terug een hippe gadget was nam de populariteit af naar mate oplossingen als Facetime de oude ‘webcam chat’ kwamen te vervangen, dus waarom zou je daar als fabrikant nog in willen stappen?
In streamers vonden webcams echter hernieuwd leven, maar de manier waarop streamers een webcam gebruiken is anders dan iemand die een familiegesprek of een zakelijke conference call wil voeren. Met de Kiyo denkt Razer een mooie troef gevonden te hebben, namelijk de toevoeging van een LED-ring in de webcam. Geen gek idee, want gezichtverlichting is iets waar een stream toch snel bij stil zal staan.
Prijskaartje? Ca 109 euro.
Uitpakken, bouw en features
Razer doosjes zijn altijd goed in orde, en ook hier is het weer net even wat leuker dan een product uit een stuk plastic trekken. Net doosje, nette presentatie, extra stickertjes zijn ook leuk.
De Kiyo is een stuk groter dan ik had verwacht van de stock foto’s, wat voor de lichtopbrengst zeker geen kwaad kan. Hij oogt echter netjes en voelt degelijk, de eerste indrukken zijn meer dan prima.
Het is een opvallende klap-in constructie die op schermen maar ook op bredere oppervlaktes prima kan blijven staan. Verticale verstelling is ruim, horizontale verstelling ontbreekt. Waarom dat is, dito bij bijvoorbeeld de Logitech Brio overigens, ontgaat mij, want soms zou dat toch goed uitkomen. Zo vinden sommige mensen het prettiger om de webcam niet recht op het gezicht te hebben, maar op een tweede scherm aan de zijkant. Goed, valt een mouw aan te passen, maar liever zien we webcams ook horizontaal kunnen roteren.
Aansluiting: een enkele USB stekker. Wel hadden we liever een vervangbare stekker gehad, al was het maar dat een metertje extra hier fijn uit had gekomen.
Het is natuurlijk de LED rand die de Kiyo opvallend maakt en belangrijk: daarbij is de buitenste ring draaibaar om de lichtopbrengst te regelen.
Specificaties
In de praktijk
Van ‘installatie’ is feitelijk geen sprake. Inpluggen, en gebruiken maar. In ons geval: de camera aan OBS toevoegen en gaan. Draai aan het ringetje, en het lichtje gaat aan. Draai em vol open, en je ogen zullen er even aan moeten wennen want er komt een stevige bak licht uit; meer dan ik had verwacht uit een enkele USB aansluiting die ook de webcam moet voeden.
Het praktische resultaat is in mijn optiek ook echt verdomd goed! Zonder dedicated verlichting op je gezicht zie je de veranderingen op je scherm op je gezicht toe, en met een lamp op je gezicht blijf je een stuk mooier effen en belangrijker: je ziet er gewoon beter uit! (of je er goed uit ziet is wat anders, maar in elk geval beter dan zonder licht). De verlichting is zelfs sterk genoeg om in een geheel verduisterde ruimte een goede presentatie te geven; losse verlichting m.i. volledig overbodig.
HDR had de achtergrond beter gebalanceerd kunnen houden, al is dit scenario erg lastig gezien de zon vol door het raam 5 meter achter mij komt terwijl ik in een ‘donkere’ hoek zit. Toch zien we de winst duidelijk. Voor de goede orde, dit is zonder enige vorm van aanpassingen of effecten; enkel de LED-ring uit en vervolgens aan.
Goed, alleen je gezicht wordt verlicht natuurlijk dus de achtergrond (uitgaande dat je geen semi pro greenscreen + LED balken boven je harsens hebt) blijft donker, maar jij bent goed te zien. Ook bij low-light zien we een overtuigend meer helder gezicht vergeleken met zelfs de Logitech Brio. Die heeft weliswaar HDR en een betere beeldkwaliteit zonder de toegevoegde verlichting, en kan ook in low-medium light nog een goed beeld presenteren plus heeft wat voordelen om de achtergrond bijvoorbeeld beter in contrastrange te houden, maar zodra de verlichting op je gezicht ook maar iets afneemt zien we de meerwaarde van de LED ring boven een technisch betere camera overtuigend naar voren komen. Uiteindelijk gaat het om je gezicht meen ik, en daar doet de Razer goede zaken.
Een paar kleine details om bij stil te staan: 1) Dat je moet kiezen tussen 1080p of 60Hz maar dan in 720p zal een streamer vermoedelijk niet boeien, dat gaat voor de meeste webcams op met uitzondering van de (veel duurdere) Brio. Je gezicht zit normaliter in een deel van het scherm, en als je al full-screen gaat in een OBS scene kan dat prima op 720p of 30Hz, als je al op meer dan 720p zit te streamen. 2) de witbalans dient aangepast te worden wanneer je de Kiyo zowel in het donker als primaire lichtbron gebruikt als wanneer je de kamerverlichting aan hebt staan of daglicht erbij krijgt. De LEDs van de Kiyo zelf zijn netjes neutraal, maar de kans dat je omgeving dat is is niet zo groot. Geen probleem, want je kan in de settings de witbalans gewoon naar wens aanpassen, maar je moet er wel stil bij staan gezien de ‘auto’ functie niet goed werkt wanneer de kamer donker is en enkel je gezicht goed verlicht is.
Er zit ook een microfoon in, maar een webcam mic gaat in geen geval opboxen tegen een degelijke streaming mic of een degelijke headset mic, dus die laten we lekker voor wat het is. Die wil je in elk geval niet voor een beetje serieuze stream gebruiken.
Razer, dus het systeempje uiteraard even op groen 😉
Conclusie
We zijn weer eens aangenaam verrast door Razer, en vinden het vooral leuk dat het eens op een andere manier gaat dan gebruikelijk. Een typische Razer conclusie zou zijn “heel tof ding, beetje duur”, maar dit keer is het een geheel nieuwe productcategorie voor het bedrijf, is het product helemaal zo prijzig niet, zien we iets wat echt uniek is, maar zien we toch de strakke uitwerking alsof ze dit al langere tijd doen . Nu is er niets nieuw aan ring verlichting, of aan webcams, maar soms zijn de eenvoudigste ideeën de beste en ingebouwde ring verlichting in je webcam is harstikke slim. Ik hield even mijn adem in of de hoeveelheid licht wel genoeg ging zijn, maar die bereikt het niveau ‘oogjes auw’ (gelukkig regelbaar…) dus dat bleek geen enkel probleem, zelfs niet in een pikdonkere ruimte. Ik vermoed dat een paar andere game gear bouwers hunzelf voor hun hoofd slaan waarom zij er niet eerder mee zijn gekomen.
109 euro is nog best geld, maar het zit nauwelijks boven de C922 en een paar tientjes boven de C920 terwijl de meerwaarde van de verlichting zelfs vergeleken met de veel duurdere Logitech Brio overtuigd: netto ga je er met de Kiyo beter uitzien. Ga je voor een ultieme setup met dikke daglichtlampen en een greenscreen en ‘what not’ snappen we de keuze van iets als de Brio met zijn HDR en 1080p 60Hz of 4K functionaliteit en valt de meerwaarde van de Kiyo-verlichting weg, maar voor beginnende of casual streamers die niet zwaar investeren in hun setup is de Kiyo een harstikke leuk ding (veel leuker ding). Het is niet alleen een aardig betaalbare maar ook praktische oplossing voor een goede webcam weergave; vergeet niet dat een klein kastje op je scherm met een enkele USB kabel een stuk praktischer is dan een hele licht-rig.
Verbeterpuntjes? Het enige wat we in onze Kiyo missen missen we ook in de Brio; de webcam horizontaal kunnen draaien. Geen idee waarom dat een gekke vraag is, maar ze kunnen het niet en de oplossing is de camera maar een beetje te verschuiven of scheef op je scherm te zetten als je hem bijvoorbeeld op een tweede scherm zet. Ook had de kabel van mij langer gemogen, of vervangbaar mogen zijn dat ik zelf een langere aansluiting had kunnen maken. That’s it, punten waar je andere oplossingen voor kan bedenken verder blijven we dolenthousiast. Nu ga ik terug naar stoeien met vrouwlief over wie van de twee de Kiyo mag gebruiken en er wat beter uit mag zien op stream.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: