Razer Basilisk V2 review
Recent hebben we de Razer Basilisk Ultimate besproken bij Techtesters, welke onze “Editor’s Choice Award” won. Echter is een muis met een richtprijs van circa 189 euro niet voor iedereen weggelegd. Is de Basilisk V2 met een richtprijs van circa 89 euro dan een waardig alternatief voor ruwweg de helft van de prijs?
Tevens bekijken we in deze review de Razer Gigantus V2 muismat, welke te verkrijgen is vanaf circa 12 euro.
Wanneer we de Razer Basilisk V2 van dichtbij bekijken, dan zien we flinke overeenkomsten met de eerder genoemde Basilisk Ultimate. De afmetingen zijn zo exact hetzelfde, net als het ontwerp. Net als zijn duurdere broertje is de Basilisk stevig en netjes gebouwd. Echter is er één duidelijk in het oog springend verschil: de Basilisk V2 heeft een kabel waar de Basilisk Ultimate draadloos is.
Doordat de muis bedraad is, is het gewicht van de Basilisk V2 iets lager: 92 gram exclusief kabel. Daarmee is de Basilisk V2 een muis van het middelzware kaliber, waarbij het gewicht heel goed verdeeld is doorheen de muis. Er is geen kant waarbij de muis zwaarder of lichter aanvoelt. Al met al is het ontwerp en gewicht prima geschikt voor all-round gamers.
Verder geldt voor de Basilisk V2 hetzelfde als voor de Ultimate. De rechtshandige gevormde muis is van een middelgroot formaat, wat in het algemeen een veilige vorm is. Met het gekozen ontwerp is het een palm grip muis tot middelgrote handen, al zal je met grote handen eerder aangewezen zijn op een claw-grip.
De bedraade Basilisk V2 beschikt over Razer’s zogenaamde Speedflex Cable. Daarbij moet gezegd worden dat deze kabel echt een van de meest flexibele kabels is welke ik ooit aan een muis heb gezien. De kabel voelt extreem flexibel en licht aan, waarmee de kabel zo goed als onmerkbaar is. Tevens beschikt de Basilisk V2, net als de Basilisk Ultimate, over een in lengte verstelbaar sniper knopje bij je duim, optische switches zodat de muis niet aan een dubbelclick issue komt te overlijden, het scroll-wiel is in weerstand te verstellen, plus de voetjes zijn van PTFE voor een extra soepele glide.
De extra duimknop is een feature wat niet voor iedereen even nuttig is. Echter, mocht je het graag willen, dan is het fijn dat de Basilisk V2 de optie geeft. Gebruik je de extra duimknop niet, dan zit de knop eerder in de weg. Gelukkig is deze eenvoudig af te nemen. De switches bevallen tevens uitstekend. Hoewel het niet de geprezen en typische Omron switches zijn, voelen ze solide aan. De kracht vereist om ze in te drukken is iets zwaarder, maar persoonlijk minimaal merkbaar. De knopjes aan de zijkant hebben een iets langere travel, maar geven een voldoening gevende klik en voldoende tactile feedback wanneer ze ingedrukt worden. De weerstand van het scroll-wiel is tevens volledig naar eigen voorkeur af te stellen met behulp van een klein scroll-wiel aan de onderzijde van te muis, wat gewoon ontzettend fijn is. Daarnaast zit er een side-push functionaliteit op het scroll-wiel, waardoor de muis een flink aantal mogelijkheden beschikt.
Zoals eerder opgemerkt in de review van het Ultimate-broertje, zijn de PTFE voetjes niet extreem glad. Echter, na het switchen naar de Razer Gigantus V2 was hier een duidelijk verschil te merken. Hierover later meer.
Uiteraard moeten we de sensor niet vergeten. Razer maakt gebruik van hun eigen Focus+ optische sensor. Deze sensor is een ontwikkeld in een samenwerking met PixArt, welke we kennen als een solide sensor producent. Tracking rate geeft een indicatie van hoe snel de muis kan bewegen over een oppervlakte voordat de positie niet meer nauwkeurig gemeten wordt Razer geeft een tracking rate aan van 650 IPS, oftewel 16.5 meter per seconde (60 kilometer per uur!). Dit is een uitermate hoge waarde, en zeer moeilijk te verifiëren. Zelfs bij extreem rappe bewegingen is het behalen van snelheden boven de 5m/s zo goed als onmogelijk. Echter zien we zeer gezonde grafieken bij alle snelheden waartoe ik in staat was. Hierbij liepen de snelheden op tot circa 5m/s. Dit zal voor niemand een probleem opleveren. Tevens levert de sensor prima lift-off waardes. In de Razer Synapse software is deze zelf in te stellen naar een gewenste waarde. Deze waarde is standaard ingesteld op 2 millimeter, en lijkt vrij accuraat. De range voor de in te stellen lift-off distance is 1 tot 3 millimeter, en dat is meer dan genoeg speling.
Last but not least: RGB. Deze feature mag uiteraard niet ontbreken bij een hedendaagse gaming muis. Ook hier zien we eek klein verschil met de Basilisk Ultimate: de Ultimate heeft namelijk een extra rij RGB boven de duimknoppen. De Basilisk V2 moet het doen met verlichting bij het scroll-wiel en het Razer-logo bij de handpalm.
Vervolgens hebben we ook nog de muismat: de Razer Gigantus V2. Deze is in vier verschillende afmetingen te verkrijgen, waarvan wij de “kleinste” Medium hebben ontvangen. Met een afmeting van 36 bij 27.5 centimeter is het echter nog altijd een muismat van een net formaat. De dikte bedraagt 3 millimeter, waarbij de 2 grootste formaten een dikte van 4 millimeter omvatten. Hoewel de muismat niet de allergladste muismat ooit is, zit de muismat zeker op een middelhoog glad niveau, vermoedelijk omdat een klein beetje weerstand door menig gamer als aangenaam wordt ervaren. Zeker in combinatie met de Razer Basilisk V2 vind ik het een fijne combinatie. En geef toe, de combinatie Basilisk V2 en Gigantus V2 ziet er gelikt uit!
Specificaties
Software
Vervolgens nog kort een stukje over de software voor de Basilisk V2. Razer heeft recent hun software nog geüpdatet naar Razer Synapse 3. Kortweg is de software gewoon uitstekend, en in tegenstelling tot voorheen is een verplichte registratie niet noodzakelijk mocht je dat niet willen. De software is zeer uitgebreid, en werkt tevens ook nog eens lekker vlot. Daarnaast schaalt de software ook goed op schermen met een hogere resolutie, iets wat niet altijd even vanzelfsprekend is.
Duiken we wat verder in de software, dan zien we dat Synapse 3 een uitgebreid pallet aan RGB-opties geeft. Tevens kunnen apparaten hier met elkaar communiceren, waardoor je setup er extra gelikt uit ziet. Als kers op de taart kunnen zelfs Philips Hue lampen aangestuurd worden. Tevens kan met Amazon Alexa alle Razer Chroma ondersteunde apparaten bediend worden.
Kijken we nog verder, dan komen we de gebruikelijke instellingen tegen. Zo kunnen verschillende profielen gemaakt worden, welke op de muis zelf opgeslagen kunnen worden (tot 5 stuks). Daarnaast is het mogelijk om specifieke games automagisch te linken aan een profiel. Verder kunnen we 5 verschillende DPI-instellingen opslaan, de polling-rate aanpassen, en de lift-off distance instellen.
Conclusie
De Razer Basilisk V2 is eigenlijk een muis waar zeer weinig op aan te merken valt. De beschikbare software is uitstekend, de sensor en switches leveren top prestaties, er zijn een net aantal knoppen beschikbaar op de muis, de kabel is zo goed als niet merkbaar… oftewel een zeer complete muis! Het verschil tussen de Basilisk V2 en de eerder gereviewde Basilisk Ultimate is dan ook vrij klein: het verschil zit enkel in een LED-strip en uiteraard de draadloze verbinding. Verder zijn de muizen identiek.
Dus, voor welke muis moet je nu gaan? De Basilisk V2 is geen goedkope muis, al liggen de retail prijzen circa een tientje lager dan de adviesprijs van circa 89 euro. Daarmee is het nog geen goedkope muis, maar wel één zonder echte nadelen. Geen gebrek aan concurrentie overigens, maar geldt voor letterlijk elke 50 euro plus muis van dit moment. Ten opzichte van de Basilisk Ultimate ligt het value-for-money factor wel een stuk hoger: voor de helft van het geld heb je een muis die exact hetzelfde presteert, alleen zit er een kabel aan, die je eigenlijk nauwelijks merkt.
En daarmee komen we eigenlijk bij de conclusie voor de review: de Basilisk V2 is een steengoede muis met alle features die we prezen in de Basilisk Ultimate review, maar dan voor de helft van het geld omdat er een kabel aan zit. Maakt die kabel voor jou niet uit, en wil je wel deze vorm en features, dan is de Razer Basilisk V2 gewoon een top muis voor een pak minder geld dan zijn Ultimate-broertje.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)