Razer Basilisk Ultimate review


Meer en meer gamers trekken naar ultra lichte muisjes toe. Zeker voor FPS gaming pak je daar gewoon voordeel mee. Ook Razer snapt dat, want daar hebben ze de Viper en de Viper Ultimate voor. Maar wat als je juist een wat meer ergonomische vorm zoekt, wat extra knoppen wil, en bereid bent om flink de te betalen? Voor die doelgroep heeft Razer nu de ca 173 euro kostende Basilisk Ultimate. Is hij daadwerkelijk Ultiem? En valt die prijs te verdedigen?


Het staat niet ter discussie dat de Basilisk Ultimate één van de chiquere muizen is van dit moment. Stevig gebouwd, netjes afgewerkt, en eigenlijk nog relatief licht met zijn 107 gram. Geen ultralight, maar ook voor all-round gamers is dit toch fijner dan onnodig zwaar. De nadruk ligt duidelijk op flair, want hij combineert wat verschillende materialen met een flinke bak RGB 14 zones).


De vorm is relatief veilig. Rechtshandig ergonomisch, caterogie middelgroot-iets-groter-dan gemiddeld. Daarmee is het een palm grip muis voor kleine en middelgrote handen, en met grote handen zal je je vingers wat moeten optrekken. De gelijkenissen met de populaire Logitech G502 zijn groot, al vind ik de Razer net wat fijner dankzij wat meer breedte bij je handpalm. Speel je vooral FPS pak dan wat kleiners, maar dit is aangenaam voor een hele grote groep.





Om de extreme prijs te verdedigen moest Razer inzetten op een extreme featureset. En die krijg je ook: oplaadstation zodat je nimmer aan het draadje hoeft, een in lengte verstelbaar sniper knopje bij je duim, optische switches zodat de muis niet aan een dubbelclick issue komt te overlijden, het scrollwiel is in weerstand te verstellen, plus de voetjes zijn het populair geworden PTFE. Bonuspunten voor het vakje voor de USB dongle overigens.


Laten we dat stuk voor stuk even doornemen. Het laadstation is een dikke win, zo merkte ik ook op mijn Viper Ultimate. De Logitech G Pro Wireless blijft een ding waar ik fan van ben, maar af en toe aan de kabel vast zitten is gewoon irritant en dat laadstation neemt het weg. De accuduur zelf moeten we wel even scherp op zijn, want de geclaimde 100 uur haal je alleen als je alle verlichting uit zet. Met de verlichting op maximaal, zat ik er binnen één dag al doorheen. Gelukkig is de helderheid extreem en kan je die prima dimmen, waarmee zo’n 3 dagen met RGB prima haalbaar is. Niet extreem, maar daar heb je dat laaddock natuurlijk ook voor. En als je dan een keer een weekendje weg gaat laat je je dock achter, en zet je de verlichting uit; ook zonder dock kan je natuurlijk gewoon op pad.

De extra duimknop is wat subjectievere feature: FPS gamers geven er zelden om, maar als je wat extra knoppen wilt heb je die dus tot je beschikking. De switches zelf bevallen wel uitstekend. Ze zijn iets zwaarder dan je typische Omron, maar dat went snel en kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. In snelheid kunnen we geen voordeel meten van de Basilisk boven de G Pro Wireless, die zijn concurrerend zoals we hadden verwacht, maar het gevoel is goed. Hetzelfde gaat op voor het scrollwiel, het feit dat je die geheel naar eigen voorkeur kan afstellen is gewoon heel fijn. Tel je de knoppen ernaast plus de side-push op het wiel erbij, en je hebt toch flink wat acties tot je beschikking.



De voetjes vind ik wat minder overtuigend, want heel extreem glijdt hij niet vanwege het wat hogere gewicht. Het is fijn dat die verbetering zijn weg kent naar mainstream muizen, maar verwacht niet dat dit nu echt een betere glide heeft dan de G502.

Net als het gevoel van alle switches zijn ook de sensorprestaties uiteraard top, anders was zelfs de helft van de huidige prijs niet te verdedigen geweest. Inhoudelijke sensordiscussies ga ik niet langer voeren, want tussen de echte top sensoren (Zoals deze) valt gewoon geen zinnige vergelijking te maken.


Specificaties




Conclusie


Aan de uitvoering van deze Razervalt eigenlijk gewoon weinig op te merken: hun software is uitstekend (en vereist niet langer een verplichte registratie), je hebt meerdere profielen die je in de muis zelf kan opslaan, sensor en switches zijn top, de draadloze verbinding is razendsnel, je hebt flink wat extra knoppen, je hebt wat luxe in de vorm van een laadstation en een aanpasbaar scrollwiel, en hij is harstikke netjes gebouwd. Razer’s insteek is ook duidelijk: de Logitech G502 is populair, dus waarom zou je dan niet met een luxere uitvoering van een vergelijkbare vorm komen?

Zoals vaker bij de luxere Razer producten is het vooral de vraag of jij vindt dat die punten de extreme prijs goedpraten. Je betaalt zo’n 60 euro meer dan voor de G502 Hero voor die extra features. Enerzijds kan je zeggen dat je daar best wat voor terug krijgt, zeker als die 60 eurotjes niet zo veel voor je betekenen. Maar ik kan het ook niet oneens zijn met de grote groep die zal roepen dat 173 euro voor een muis gewoon waanzin is. Ik geef aan wat je van dit product mag verwachten, maar welke deur je uiteindelijk kiest is aan jou.

Klinkt het idee charging-dock en optische switches wel fijn, maar zoek je toch een wat kleiner alternatief? Ik blijf erbij dat de (iets goedkopere) 74 gram wegende Viper Ultimate nog altijd een hele dikke aanrader is. Daarmee pak je wat van de luxe mee, maar kom je waarschijnlijk net als ik ook mee tot de conclusie dat kleiner en lichter in- en buiten games eigenlijk best wel fijn is.

Interesse? De Razer Basilisk Ultimate is momenteel het voordeligst te koop via Bol.com


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.