Normaal gesproken schroef ik muizen niet uit elkaar. Soms omdat de specificaties toch al bekend zijn (fabrikanten laten graag weten wanneer ze goede componenten gebruiken), maar ook omdat niet alle muizen zich even makkelijk laten herstellen (denk aan: lijm). Met de kerstvakantie (nou ja, “vakantie”) kwam een beetje vrije tijd, en dus leek het mij leuk om bij uitzondering eens een muisje uit elkaar te halen.

De V900 laat zich niet heel eenvoudig open maken, maar met een beetje ‘vogelen’ (lees: het betere duw en trekwerk) was het te doen en kon ik een kijkje nemen op het binnenwerk. Er zitten schroefjes onder de kleine glijders aan de onderzijde, en een ander deeltje zat vastgelijmd, dus het is niet aan te raden dit zonder noodzaak uit te voeren.

Intern zien we veel zwart, inclusief zwarte PCB’s, en dat ziet er natuurlijk wel goed uit.


In het midden zien we (onder het Rapoo kapje) de sensor, daarnaast zit de processor die het gros van het werk uitvoert (Rapoo V-Power3). Onder het kapje vinden we de sensor zelf: de Avago ADNS 9800, oftewel A9800, zoals we inmiddels al wisten van de specificaties. Een bijzonder compacte sensor, en eigenlijk maar een beetje suf om te tonen. Onder het kleine laser-gaatje en op de bodem van de muis zit het lensje.





Een muiswiel stelt ook niet zo gek veel voor: Een stukje plastic met een rubber rand er om. Wel lijkt het geheel redelijk in elkaar te zitten, op vergelijkbare wijze als we bij vele andere A-merk muizen zien. De TTC Switch van het muiswiel is een degelijke (één van de betere) en ook populaire oplossing die we zien bij muizen van CM Storm, SteelSeries, Razer, etcetera. De switches van de duimknoppen worden door Kailh gemaakt (je weet wel, die ook de clones van Cherry MX mechanische switches maken voor Razer, VPRO, Tt eSports, etcetera mechanische toetsenborden).





Erg belangrijk zijn de switches van de primaire knoppen (links en rechts). Omron is daar een beetje het bekende merk voor, en het geeft dan ook vertrouwen deze switches hier terug te zien. De D2FC-7-7N(10M) hebben een levensduur van minimaal 10 miljoen ‘clicks’, wat een prima keuze is. Er bestaan varianten voor 20 miljoen, maar die zijn zeldzaam in deze prijsklasse (en zoals ik mij laten vertellen onnodig duur), en het is zelfs niet ongebruikelijk om muizen met een 5 miljoen variant te zien rond dit bedrag. Oftewel: keurig.



Je kan zien dat de componentkeuze goed is uitgevoerd en dat ook de uitvoering van de binnenkant er goed uit ziet. Over het binnenwerk zelf valt niets te klagen maar het open schroeven van de muis lastiger is dan had gehoeven. Maar laten we eerlijk zijn: Wie doet dat nu? En als je al zo handig bent dat je wat met het binnenwerk kan dan kom je er vast wel uit.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.