Rapoo zet met de V700 een fysiek degelijk bord neer, maar helaas niet één zonder kanttekeningen. Vooral op het features vlak is het verre van een hoogvlieger: Geen mooie verlichting onder de toetsen, geen losse makro-toetsen of andere extra toetsen, een (optioneel) software pakket wat weliswaar net aan voldoet maar verre van bijzonder, en een erg matige implementatie van anti-ghosting. Hoewel het laatste veel mensen in de praktijk niet eens zal opvallen (ik kwam er ook pas achter nadat iemand mij er op wees) vind ik het wel een kwalijke zaak als een fabrikant een feature verkoopt die er simpelweg niet is. Van NKRO is dus zeker geen sprake, en als je dat zoekt houdt het hier op.
Het toetsenbord is echter wel lekker degelijk. Niets voelt dun, buigbaar, kwetsbaar, of matig aan: een prima bord om een inbreker mee te lijf te gaan en die geclaimde 60 miljoen aanslagen van Kailh mee te testen. De uitstraling is wat sober en de materialen zijn niet opvallend, maar dat zal beide toch vooral een kwestie van smaak zijn. Kleine details als de gold-plated USB connector en de gevlochten kabel zijn echter weer niet onaardig, en ook niet onbelangrijk: de windows-lock key en macro-functionaliteit in de software maken de Rapoo VPRO V700 ook nog een prima mechanisch bord om naast op te typen ook op te gamen, mits je dus voldoende hebt aan die 6KRO.
Waar het bij een mechanisch bord om draait zijn de switches, en de ‘ervaring’ van de toetsen. Hoewel het de Kaihua PG1511 switches tijd zal kosten om hun claims met betrekking tot de kwaliteit waar te maken zijn mijn eerste indrukken van deze lineaire ‘Kailh Yellow’ switches alvast erg positief. De keuze voor deze middelzware ‘Yellow’ switches sta ik dan ook positief tegenover, zeker als iemand voor wie Cherry MX Reds toch echt een slagje te licht zijn. Een voordeel van Cherry MX Black zie ik hier ook terug komen: de vereiste druk bij het verder (voorbij actuatie) indrukken van de switch neemt aardig toe: ‘Bottomen’ van de toets zal minder snel gebeuren wat de V700 in gebruik merkbaar een stuk stiller maakt, maar dan zonder dat ik de aanslag als ‘zwaar’ zou aanduiden. Je kan dus gerust stellen dat deze tussen-switches echt iets toevoegen aan de markt voor mechanische toetsenborden.
Ik denk dat Rapoo met de VPRO V700 een stap in de goede richting heeft gezet ondanks dat ik meerdere onderdelen zie waar ze bij mogelijke opvolgers aan kunnen moeten werken. Het inzetten op fysieke winkels zodat mogelijke kopers dit bord echt kunnen gaan voelen is een voordeel wat het gros van de mechanische toetsenborden niet heeft. Hoewel ik in eerste instantie bij een weinig overtuigende “voldoende” uit leek te komen moeten we niet vergeten dat de nadelen van de V700 door iedereen zelf eenvoudig te beoordelen zijn (Wil je backlight ja/nee, heb je NKRO nodig of voldoet deze beperkte ‘anti-ghosting’, etcetera), en de combinatie van deze prettige switches. de fysieke beschikbaarheid, en het feit dat je voor minder dan 100 euro al bijna geen keuze hebt wat iets zwaardere (niet MX Red) lineaire switch toetsenbordjes betreft zijn m.i. voldoende om hem een klein positief duwtje in de rug te geven: Hij is het ervaren waard als je je toetsenbord keuze serieus neemt, en als de beperkte featureset geen beperking voor je is dan is deze VPRO V700 ook zeker het overwegen waard.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
Je kunt de Rapoo VPRO V700 vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net