‘Cherry’ kan je toch wel het merk noemen als het op deze mechanische switches aan komt. Je kunt het zo zien: Een fabrikant kan zelf de toetsen maken, of het frame waar de toetsen in zitten, maar bij een mechanisch toetsenbord wordt zeer frequent gebruik gemaakt van de producten van Cherry, in de vorm van de Cherry MX Switch, aan de binnenzijde van het toetsenbord. Dit heeft tot gevolg dat veel van die toetsenborden in aanslag gelijk aanvoelen, met uitzondering van de gevolgen van de vorm van het bord en de materialen van het oppervlak van de toetsen zelf.
Dat klinkt natuurlijk als een voordeel, je weet tenslotte exact wat je te wachten staat. Toch heeft Cherry, en dan specifiek met de Cherry MX switch, een ‘probleem’: ze zijn relatief duur, en ze zijn in beperkte mate leverbaar. Nu valt de prijs wel te begrijpen met hun productielijnen in Duitsland, plus de combinatie van (oer-)kwaliteit en naamsbekendheid. Echter gezien de patenten op hun techniek tientallen jaren oud zijn zijn ze inmiddels verlopen, en gezien de populariteit van hun product was het te verwachten dat onze Chinese vrienden ze na gingen maken. Kaihua is zo’n bedrijf wat precies dat doet. Kaihua is een zeer grote en gevestigde partij die al jaren (sinds 1990) tal van switches maakt voor verschillende onderdelen, maar recentelijk pas in Europa van naam bekender is geworden vanwege hun Cherry MX clones. Overigens zullen de meeste mensen het niet weten, maar de kans is groot dat je zelf een product hebt met een switch van Kailh, bijvoorbeeld in je muis.
Die naamsbekendheid van Kailh switches lijkt vooral toegenomen na de introductie van Razer hun ‘eigen’ switches, wat in feite Kailh switches bleken met een ander laagje verf er op. Zo’n geintje zal Cherry niet toestaan, maar wat dat betreft zijn Chinese fabrikanten wat… ‘flexibeler’. Overigens speelt bij Razer niet enkel de prijs en beschikbaarheid een rol, maar ook dat Corsair een exclusieve deal heeft met Cherry over Cherry MX switches met RGB verlichting (oftewel per switch een LED-kleur kunnen kiezen), net zoals Cooler Master met Topre een exclusieve deal heeft voor hun MX-compatible Topre switches; voor sommige technieken moeten fabrikanten dus op zoek naar alternatieven. Inmiddels zien we Kailh mechanische switches dan ook terug bij o.a Razer, Tt eSports, en dus ook Rapoo.
Net als Cherry MX bieden deze Kailh switches een snelle actuatie van ca 2 mm, en ook beloven ze een lange levensduur: 60 miljoen aanslagen per toets (Cherry claimt 50 miljoen). Net als bij Cherry MX heeft die belofte geen invloed op je garantie, dus blijft het een kwestie van vertrouwen, echter zijn die Cherry switches inmiddels dusdanig oud dat het vertrouwen daar wel goed zit. Ook hier zal ik niet veel dieper op de materie in gaan, maar wil ik wel vergelijkend plaatje gebruiken om te laten zien dat deze switches echt heel nauwkeurige clones zijn. Laat ik het zo zeggen: Als de patenten niet verlopen waren had een rechter hier ongetwijfeld een dikke streep door gezet.
De Kailh switch in het midden, met Cherry MX switches links en rechts. Voor de volledige ontleding met nog meer details kijk hier. Een Chinees-talige bron van Kailh zelf, maar met Google Translate krijg je een redelijk idee. Het komt uiteraard een beetje over als een “Wij van WC-eend” verhaal, maar Chinees vertalen is vrij complex en de plaatjes spreken toch wel voor zich.
Waar Rapoo echter een andere richting kiest dan bijvoorbeeld Razer is het sub-soort switch, of de kleur. In de V900 treffen we namelijk Kailh ‘Yellow’ switches aan welke niet een directe kopie van Cherry MX Black zijn zoals soms wordt gesuggereerd, maar een beetje tussen Black en Red in zitten. In de regel kiezen fabrikanten primair voor Cherry MX Brown en Blue (of vergelijkbaar), in iets mindere mate Red, en in nog niets mindere mate Black. Sommige Kailh switches zijn ook bewust ontworpen om die populaire switches zo nauwkeurig mogelijk na te doen, maar deze switches hebben geen directe Cherry MX equivalent en zijn dus net even iets anders. Wat wel belangrijk is te vermelden dat de keuze van (direct in NL leverbare) toetsenborden met een zwaardere (niet MX Red) lineaire switch zeer beperkt is, zeker wanneer je een wat meer betaalbaar (<100 euro) mechanisch bord zoekt.