Enkele weken verder ben ik nog altijd te spreken over de Rapoo E9080. Hoewel een CEC adapter heerlijk is voor HTPC gebruik blijf ik een compact toetsenbord met touchpad als een fijne toevoeging zien. Af en toe even op Youtube wat opzoeken, wat bestandjes hernoemen, toch even snel wat browsen, noem maar op, een computer zonder toetsenbord mist toch iets.
Wat je gebruik ook mag zijn je wilt uiteraard dat de kwaliteit in orde is, en de E9080 doet het wat dat betreft goed. De metalen behuizing geeft hem de stevigheid die nodig is om niet door te veren tijdens het typen, en de knoppen zelf voelen stevig en degelijk aan; het typt lekker weg. Hoewel je hem er vermoedelijk niet voor koopt, is het toetsenbord m.i. meer dan prima om er wel regelmatig uren op te typen.
Ook het touchpad werkt goed, met prestaties in lijn met de betere laptop touchpads. Of een touchpad op zich iets is waar je dagelijks uren op wil werken betwijfel ik, maar hij doet in elk geval wat hij moet doen. Heel even wennen aan de manier van klikken, scrollen en rechts-klikken, maar ik heb geen moment ruzie gehad dat het apparaat niet registreerde wat ik wilde invoeren. Je zou bijna zeggen dat het ook niet anders kan, maar als je regelmatig met verschillende laptops werkt zal je weten dat veel touchpads in de praktijk echt matig zijn. Wat dat betreft geen klagen dus bij deze Rapoo. Hou wel rekening met het gebrek aan fysieke muis knoppen, wat afhankelijk van het gebruik wel een overweging kan zijn. De optie om het touchpad in een numpad te veranderen is verder nog leuk, en werkt ook prima. Het is een leuke optie, die je niet in de weg zit als je er geen gebruik van wil maken.
Verbeterpuntjes zijn er wel. Zo is het batterijklepje redelijk eenvoudig los te schuiven, een toetsenbord als deze zal veelal voor HTPCs worden ingezet, en je zal hem dan regelmatig oppakken, doorgeven, opbergen, etcetera. Als je het toetsenbord in die situaties beet pakt trek je soms het batterijklepje iets te makkelijk los, en dan moet je hem terug schuiven. De batterijen zelf blijven overigens wel gewoon goed zitten. Een kleine onhandigheid, maar wel ééntje waarvan ik hoop dat die in nieuwere modellen niet meer voor komt. Een ander puntje wat beter kan is de ‘grip’ aan de onderzijde. Op de twee tafels waar ik de E9080 op gebruik geeft het bord zelf niet mee, maar ligt hij niet vast genoeg om op mijn gebruikelijke manier (stevig en snel) te typen zonder dat ik het bord soms wat verschuif. Ik heb het zelf direct opgelost met andere rubberen voetjes, maar ook dat zou Rapoo vanuit de fabriek moeten verbeteren.
Verder is het kwalitatief een prima ding; hij voelt stevig, ziet er ook keurig uit, en is zeker compact en chic als HTPC bediening. Vind het zelf een verbetering ten opzichte van de modellen met grotere plastic frames, maar smaken verschillen uiteraard. Dat hij compact is zal vaak een voordeel zijn, maar hou wel rekening dat bepaalde knoppen en functies kleiner zijn gemaakt, of onder de fn-functies zijn verborgen, om het kleine maatje mogelijk te maken. Iets om over na te denken als je die minder prominente functies veel gebruikt.
Het aller belangrijkste is echter dat het bereik uitstekend is, en zelfs met de kleine USB stekker aan de achterzijde van de behuizing werkt hij op de 4-5 meter afstand foutloos, in een line-of-sight situatie haalde ik zelfs eenvoudig de 11 meter, een prima resultaat. Bij de vele toetsenbordjes als dit zie je wel regelmatig wisselende berichten over het bereik, dus ik ben zeer benieuwd naar reacties van andere gebruikers, maar in deze directe vergelijking bracht de E9080 het er in elk geval uitstekend van af.
De kleine puntjes met betrekking tot de batterijklep en de standaard voetjes die wat tekort schieten houden hem helaas wel van een perfecte score af, maar met z’n goede bereik, prettige toetsen, prima touchpad, prima prijs, en z’n strakke looks is de Rapoo E9080 wel degelijk een product om te overwegen.